Café Scientifique: Η επιστήμη στο φλιτζάνι

Καφές και επιστήμη. Ταιριάζουν; Και πολύ μάλιστα, σύμφωνα με την διοργανώτρια του αθηναϊκού Café Scientifique, που εξηγεί στο in2life γιατί η εκλαϊκευμένη επιστήμη θα γεμίζει πλέον τα απογεύματά μας, σε έναν νέο χώρο στο Γκάζι.
Café Scientifique: Η επιστήμη στο φλιτζάνι
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θα ρωτούσατε έναν σεισμολόγο; Πόσα (νομίζετε ότι) ξέρετε για την επιστήμη της συγκοινωνιολογίας; Πόσο έχει επηρεάσει την ζωή μας η αποκωδικοποίηση του DNA; Και τελικά, πόσο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι η επιστήμη, αν την αναλύαμε και την συζητούσαμε πάνω από αχνιστούς καφέδες, και όχι μέσα σε αυστηρά αμφιθέατρα; Αυτό σκέφτηκαν οι ιθύνοντες του Café Scientifique, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού, που κάνει σήμερα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, πρεμιέρα στην Αθήνα.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το Café Scientifique; Πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων επιστημόνων, οι οποίοι διοργανώνουν μια σειρά διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, φιλοδοξεί να δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να ενημερωθούμε δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά. Οι ομιλίες θα φιλοξενούνται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη.

Βασικό χαρακτηριστικό του Café Scientifique είναι οι προσιτές στο ευρύ κοινό ομιλίες, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον του και, κατά το δυνατόν, δίνονται από νέους επιστήμονες σε θέματα σχετικά με την καθημερινή τους δουλειά. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει και να συνομιλήσει από κοντά με έναν κάθε φορά επιστήμονα σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο Café Scientifique του Λονδίνου έχει μιλήσει ο νομπελίστας Sir Tim Hunt, για το «Πώς να κερδίσεις ένα βραβείο Νόμπελ», ενώ στο πλαίσιο του Café Scientifique στο San Francisco ομιλία πραγματοποίησε και ο μαθηματικός Keith Devlin, επιστημονικός σύμβουλος στη διάσημη τηλεοπτική σειρά NUMB3RS.

Στην Αθήνα, το Café Scientifique οργανώνεται από την Δρ. Λίλα Κουμάντου, απόφοιτη του ΜΙΤ και διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Cambridge, που τώρα δραστηριοποιείται στον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα. Οι ομιλητές του πρώτου κύκλου είναι καθηγητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και θα ξεναγήσουν το κοινό στον κλάδο της γεωλογίας, της βιολογίας και της μηχανολογίας.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες υπήρχαν και παλαιότερα στην Αθήνα» εξηγεί η κ. Κουμάντου. «Διοργανώνονταν από το Βρετανικό Συμβούλιο, και από το Γαλλικό Ινστιτούτο, για παράδειγμα. Απλά τα τελευταία χρόνια είχαν κατά κάποιον τρόπο ατονήσει, και σκεφτήκαμε να τις επαναφέρουμε, καθώς στο εξωτερικό γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία».

«Ο χώρος του Άστυ 68 είναι διαμορφωμένος σαν παλιό ατμοσφαιρικό café, ιδανικός για τέτοιες συναντήσεις» λέει η κ. Κουμάντου. «Θέλαμε έναν χαλαρό χώρο, στον οποίο ο καθένας να αισθάνεται άνετα. Η κάθε ομιλία θα διαρκεί 30-40 λεπτά, και μετά θα υπάρχει αρκετός χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό και κουβέντα. Ο στόχος είναι οι άνθρωποι που θα έρθουν να ακούσουν την ομιλία, να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και με τον εκάστοτε επιστήμονα, και να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα, πριν και μετά την ομιλία».

Στην ερώτησή μου αν ενδιαφερόμαστε οι Έλληνες για την εκλαϊκευμένη επιστήμη, απαντά χαμογελώντας ότι σε κάποιες ομιλίες που έχει κάνει η ίδια, ως βιολόγος στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, η συμμετοχή ανερχόταν στα πενήντα-εξήντα άτομα, «μην φανταστείτε κανένα πλήθος. Ίσως, όμως, να είναι και θέμα προβολής, να μην είχαν μαθευτεί πολλές από αυτές τις διοργανώσεις» καταλήγει, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξη για το αθηναϊκό Café Scientifique. «Πιστεύω ότι υπάρχει ενδιαφέρον, και μάλιστα από πολλές διαφορετικές ηλικίες: από μαθητές που τελειώνουν τώρα το σχολείο, και φοιτητές που θέλουν να δουν τι θα κάνουν μελλοντικά, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί τα θέματα που συζητάμε είναι ενδιαφέροντα».

Η πρώτη ομιλία, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 19.00, έχει θέμα «Σεισμοί, Γεωλογία και Φυσικές Καταστροφές: Επιπτώσεις στο ανάγλυφο, την ιστορία και την βιοποικιλότητα του Ελλαδικού Χώρου». Ο ομιλητής Γιάννης Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί και αναλύει πού βρίσκονται και κάθε πότε δραστηριοποιούνται τα ενεργά σεισμικά ρήγματα, πώς τα μελετάμε, ποιες είναι οι επιπτώσεις τους αλλά και ποια τα ενδεχόμενα οφέλη τους και πώς οι διεργασίες αυτές έχουν επιδράσει στο ανάγλυφο, στην ιστορία, στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα και στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών του αθηναϊκού Café Scientifique.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v