Τράπεζα Χρόνου: Οι ανταλλαγές υπηρεσιών βρήκαν το σπίτι τους

Βάζω τα μαθήματα κιθάρας, βάζεις την κηπουρική; Βασισμένη στην απλή αυτή ιδέα, η Αθηναϊκή Τράπεζα Χρόνου φέρνει σε επαφή ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, και τους ανταμείβει με… πολύτιμο χρόνο.
Τράπεζα Χρόνου: Οι ανταλλαγές υπηρεσιών βρήκαν το σπίτι τους
της Ηρώς Κουνάδη 

Έχετε μερικές ώρες την ημέρα ελεύθερες, ένα ταλέντο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε κάποιον, ή μια γνώση που θα μπορούσατε να μοιραστείτε –π.χ. μιας ξένης γλώσσας, ή πληροφορικής; Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να ανταλλάξετε αυτά τα άυλα «αγαθά» με κάτι που μπορεί να χρειάζεστε –τόσο απλό όσο ένα κούρεμα, ή τόσο εξειδικευμένο όπως μερικές ασκήσεις αυτοάμυνας; Η Αθηναϊκή Τράπεζα Χρόνου, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγους μήνες, κάνει ακριβώς αυτό: Φέρνει σε επαφή ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να ανταλλάξουν υπηρεσίες, και τους ανταμείβει με… χρόνο. Μπερδευτήκατε; Κι όμως, η λογική είναι πολύ απλή.

Πώς λειτουργεί;

Κατ’ αρχάς, γράφεστε δωρεάν στο site, παρέχοντας λίγα στοιχεία όπως το e-mail σας (που δεν θα είναι ορατό στους υπόλοιπους χρήστες) και τις υπηρεσίες που μπορείτε να παρέχετε. Αυτές μπορεί να είναι, για παράδειγμα, μαθήματα ξένων γλωσσών, φύλαξη κατοικιδίων, babysitting, μανικιούρ, διακοσμητικές συμβουλές, βοήθεια στον κήπο ή στις δουλειές του σπιτιού και πάει λέγοντας. Δημιουργείτε, έτσι, ένα προφίλ το οποίο μπορούν να δουν οι άλλοι χρήστες, και να σας στείλουν προσωπικό μήνυμα στο site αν ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες σας.

Αντίστοιχα, εσείς αναζητάτε τις υπηρεσίες που χρειάζεστε, στέλνετε μήνυμα στον χρήστη που τις προσφέρει, και κανονίζετε μεταξύ σας τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Το κάθε μέλος της Τράπεζας Χρόνου που θα λάβει μια υπηρεσία, μπαίνει στο προφίλ εκείνου που την προσέφερε και σημειώνει τις ώρες –π.χ. μια ώρα μάθημα αγγλικών. Αντίστοιχα, στο προφίλ εκείνου που λαμβάνει την υπηρεσία αφαιρείται αυτή η μία ώρα. Οι ώρες που έχετε μαζέψει μπορούν να εξαργυρωθούν με υπηρεσίες.

Βέβαια, όλα τα μέλη ξεκινούν με μηδέν ώρες στο προφίλ τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καμία υπηρεσία μέχρι να παρέχετε εσείς πρώτα τις δικές σας: Το κατώτατο αρνητικό όριο που μπορείτε να έχετε είναι -30 ώρες (ήτοι, τριάντα υπηρεσίες της μίας ώρας που έχετε λάβει) και το ανώτερο +200. «Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η έννοια της αμοιβαίας ανταλλαγής και η σωστή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου» λένε τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου.

Έτσι, δεν είναι απαραίτητο ότι, εάν χρειάζεστε για παράδειγμα μαθήματα υπολογιστών πρέπει να σας τα προσφέρει κάποιος που ενδιαφέρεται για την δική σας υπηρεσία. Η ανταλλαγή υπηρεσιών δεν γίνεται σε βάση ένας-προς-έναν, αλλά με βάση τις ώρες που μαζεύουν τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου –αυτό που κερδίζει το μέλος που σας παρέχει την υπηρεσία είναι οι ώρες που «πιστώνονται» στο προφίλ του. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να δωρίσετε ώρες σε κάποιο άλλο μέλος, ή αντίστοιχα να σας χαρίσουν ώρες. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου στις συχνές ερωτήσεις, εδώ.

Και είναι ασφαλές;

«Γενικά, έχουμε φυσική γνωριμία μέσα από τις συναντήσεις μας» εξηγούν οι διοργανωτές της Τράπεζας Χρόνου. «Ωστόσο κάθε μέλος μπορεί να μην κάνει ανταλλαγές με κάποιον που δεν γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός η εμπιστοσύνη προς ένα άλλο πρόσωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Μπορείτε να έχετε φυσική γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη στις συναντήσεις μας, να κοιτάτε τα σχόλια για κάθε ανταλλαγή που γίνεται και να αποφασίζετε με προσωπική σας ευθύνη ποιον μπορείτε να εμπιστευτείτε».

Όπως και όλες οι διαδικτυακές κοινότητες, έτσι και η Τράπεζα Χρόνου στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των μελών της, στην αξιολόγηση του ενός προς τον άλλο –γι’ αυτό και στα προφίλ, εκτός από τις ώρες που έχει κερδίσει ο καθένας, θα δείτε και την αντίστοιχη αξιολόγηση των υπηρεσιών του– και στην αρχή ότι, αν κάποιο μέλος παραβαίνει τις αρχές της κοινότητας, εκείνη γρήγορα θα το αποβάλλει.

Σημειώστε, τέλος, ότι η Τράπεζα Χρόνου διοργανώνει τακτικά ενδιαφέροντα events για τα μέλη της –το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, το πρόγραμμα είχε εκδρομή στο Καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα. Τσεκάρετε συχνά το site για εκπλήξεις και ανακοινώσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v