Εναλλακτική μετακίνηση: Όχι άλλο καύσιμο

Η τιμή της βενζίνης «καίει» ακόμα, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους δεν λέει να καταλαγιάσει και η αιθαλομίχλη δεν πιάνει μία μπροστά στο νέφος από το καυσαέριο. Επιστρατεύουμε όρεξη και φαντασία και αναζητάμε οικονομικές και «πράσινες» εναλλακτικές μετακίνησης στην πόλη.
Εναλλακτική μετακίνηση: Όχι άλλο καύσιμο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Η κίνηση στους δρόμους δεν παλεύεται», «Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας σήμερα ήταν αποπνικτική», «Πω.. Πάλι τελείωσε η γ*&^^&% η βενζίνη;».
Ατάκες που όλοι έχουμε εκστομίσει κάποια στιγμή σε κατάσταση απόγνωσης, ενώ οδηγούμε στους δρόμους της πόλης. Όμως – τι ειρωνεία – αδυνατούμε να θυμηθούμε έστω και μια μέρα κατά την οποία να μην χρησιμοποιήσαμε καθόλου το αυτοκίνητο (όχι, δεν εννοούμε τις παγκόσμιες ημέρες) για την μετακίνησή μας, ακόμα και για τις πιο κοντινές αποστάσεις. Αρνούμαστε πεισματικά να μετακινηθούμε με οποιοδήποτε άλλο μέσο, αλλά επιμένουμε να γκρινιάζουμε για την κίνηση στους δρόμους, το νέφος της πόλης και την άνοδο στην τιμή της βενζίνης. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, λοιπόν;

Προτού βροντοφωνάξουμε ένα μεγαλοπρεπές «Ω, ναι!», αναζητούμε για ακόμα μια φορά όλες εκείνες τις οικονομικές και «πράσινες» λύσεις που υπάρχουν τόσο καιρό… κάτω από την μύτη μας (ή καλύτερα από τα πόδια μας). Λύσεις άμεσες, οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εδώ και τώρα να κάνουν τις μετακινήσεις στην πόλη – κάπως – καλύτερες για όλους μας.

Πάμε για ορθοπεταλιές;

Απλό, σχετικά φτηνό, οικολογικό, βολικό στην μεταφορά και την στάθμευση και ιδανικό για εξαιρετική αερόβια άσκηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας αν δεν παραδεχόμασταν πως τον τελευταίο χρόνο (και βάλε) το ποδήλατο έχει ξεπεράσει τα όρια της μόδας και έχει γίνει τρόπος ζωής για αρκετούς συμπολίτες μας. Αποκλείεται να μην έχετε προσέξει πως στην Αθήνα οι ποδηλάτες αυξάνονται και… πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο. Από τις Free Day ποδηλατάδες, που κατακλύζουν κάθε Παρασκευή τους δρόμους του λεκανοπεδίου με πεντακόσια και βάλε ποδήλατα (δείτε λεπτομέρειες εδώ) μέχρι το θέαμα των lonely – bike - riders σε λεωφόρους όπως η Κηφισίας που πλέον δεν ισοδυναμεί με εμφάνιση UFO πάνω από τον αττικό ουρανό, οι μετακινήσεις με ποδήλατο έχουν γίνει τάση, σε πείσμα της –απαράδεκτης– έλλειψης ποδηλατόδρομων.

Αν έχετε βρεθεί έστω και μία φορά ακινητοποιημένοι στην κίνηση επικαλούμενοι διάφορα ονόματα αγίων, ενώ την ίδια στιγμή ένας χαρωπός ποδηλάτης σας προσπερνούσε, μάλλον έχετε σκεφτεί κι εσείς να υιοθετήσετε την πρακτική. Καιρός να περάσετε από την σκέψη στην πράξη. Δείτε το παλαιότερο ρεπορτάζ για… ορθοπεταλιές στις αγορές και σημειώστε το νούμερο 8 της οδού Μελανθίου στου Ψυρρή. Το κατάστημα λέγεται Vicious Cycles, φαύλοι κύκλοι δηλαδή, και αναλαμβάνει να σας φτιάξει το tailor made ποδήλατο των ονείρων σας. Ρίξτε μια ματιά στις καταπληκτικές δημιουργίες τους στο επίσημο site και θα μπείτε στον πειρασμό.

Σημειώστε επίσης, πως πέρα από το συμβατικό ποδήλατο, μπορείτε να αγοράσετε εναλλακτικά κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να υποβοηθά με την δύναμη του ηλεκτροκινητήρα του την κίνηση του ποδηλάτου. Έτσι όποτε κάνετε πετάλι και ξεπεράσετε τα πέντε χιλιόμετρα την ώρα, το εν λόγω ποδήλατο σας δίνει ώθηση, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει κίνηση στον δισκοβραχίονα. Αν δεν θέλετε άλλη ώθηση, μπορείτε πολύ απλά να σταματήσετε το πετάλι και αυτόματα η υποβοήθηση σταματά. Μπορείτε επίσης να την απενεργοποιήσετε κλείνοντας τον διακόπτη τροφοδοσίας. Άλλα μοντέλα, λειτουργούν με ειδική μπαταρία η οποία αφαιρείται και φορτίζεται στο σπίτι, παρέχοντας αυτονομία για σαράντα περίπου χιλιόμετρα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 500€, δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας ούτε δίπλωμα και μπορείτε να βρείτε αρκετές διαθέσιμες επιλογές εδώ και εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε το συμβατικό σας ποδήλατο σε ηλεκτρικό, απευθυνόμενοι σε κάποιο ειδικό κατάστημα, όπως αυτό εδώ.

Όσο για τις διαδρομές σας, στο Podilates.gr μπορείτε να βρείτε ιδέες, tips και αναλυτικότατους χάρτες για οποιαδήποτε διαδρομή θέλετε να κάνετε με το ποδήλατό σας, από το κέντρο ως τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια. Ποδηλατικές διαδρομές επί χάρτου για πολλές ελληνικές πόλεις έχει να προτείνει και το PlanetBike.gr.

Η ζωή (στο) πατίνι

Θυμάστε το δίτροχο αυτό «μεταφορικό μέσο» που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια στις αλάνες; Ε λοιπόν, το παραδοσιακό πατίνι έχει εξελιχθεί έκτοτε και αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική μετακίνησης σε κοντινές, αλλά και πιο μακρινές αποστάσεις. Είναι αρκετά ελαφρύ, δεν χρειάζεται συντήρηση, αποθηκεύεται εύκολα. Η ποικιλία είναι τεράστια, ανάλογα με τις ανάγκες σας (κοντινές – μακρινές αποστάσεις, με κάθισμα ή χωρίς κτλ.) και οι τιμές κυμαίνονται από 200€ μέχρι 500€. Φυσικά, μπορείτε να το εξοπλίσετε με αξεσουάρ τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις σας, όπως για παράδειγμα προβολείς, καλάθι μπουκαλιού, πλαστικό καλάθι για το τιμόνι, ακόμα και ειδική θέση για το λουρί του σκύλου. Μεγάλη ποικιλία από πατίνια για κάθε χρήση και διαδρομή βρήκαμε εδώ, ενώ ανακαλύψαμε πως και στην περίπτωση του πατινιού, η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απούσα. Τα ηλεκτρικά πατίνια κοστίζουν περί τα 200 ευρώ, λειτουργούν με μπαταρία η οποία φορτίζει σε οκτώ με δώδεκα ώρες, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 16 χιλιόμετρα την ώρα και η αυτονομία τους είναι συνήθως για 16 χιλιόμετρα. Δείτε εδώ ένα αντίστοιχο παράδειγμα.

Ρολάροντας στην πόλη

Μια άλλη μορφή «ρολαρίσματος» για τις μετακινήσεις σας είναι τα rollerblades. Πρόκειται για μια διαφορετική μορφή πατινιών, τα οποία εφαρμόζουν στο πόδι σαν παπούτσια και διαθέτουν μια σειρά από ροδάκια από κάτω. Θα τα βρείτε κατά κύριο λόγο σε καταστήματα με αθλητικά είδη, όπως για παράδειγμα αυτόαυτό και αυτό, αλλά μπορείτε να τα παραγγείλετε και online από καταστήματα όπως το club blue room. Η τιμή τους κυμαίνεται από 100€ μέχρι 300€ ανάλογα με την μάρκα (Κ2, Powerslide, Roces, Salomon οι πιο γνωστές), ενώ τα – απαραίτητα – προστατευτικά για αγκώνες και γόνατα κοστίζουν περί τα 15€ με 25€ το σετ. Απαραίτητο επίσης είναι και ένα κράνος ποδηλάτου.

Σημειώστε επίσης πως η ακαδημία ILSA (Inline Skating Academy) διοργανώνει δωρεάν μαθήματα για αρχάριους συνήθως στον χώρο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, καθώς επίσης και τακτικές συναντήσεις για διαδρομές μέσα στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6932 342642.

Όλοι οι καλοί χωράνε

Λέγεται carpooling και δεν χρειάζεται να πληρώσετε κάτι για να το αποκτήσετε, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες εναλλακτικές. Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, στο περιβάλλον και στην κοινωνικότητά σας, μειώνει την κίνηση στους δρόμους της πόλης και αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά διασκεδαστική. Η ιδέα είναι απλούστατη: συνεννοείστε με φίλους ή συναδέλφους που κάνουν την ίδια διαδρομή με εσάς για να πάνε στη δουλειά/ στη σχολή/ στο café/ στα μαθήματα χορού και μετακινείστε όλοι μαζί με ένα αυτοκίνητο κάθε φορά. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης, και κανονίζετε «βάρδιες» –π.χ. ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, ή ανά μήνα– για να μην οδηγεί ένας κάθε φορά.

Αν, τώρα, όλοι σας οι φίλοι και συνάδελφοι μένουν στην άλλη άκρη της πόλης ή δουλεύουν εντελώς διαφορετικά ωράρια, μπορείτε να δοκιμάσετε το Carpooling.gr, που αναλαμβάνει να σας βρει το… άλλο σας μισό, τουλάχιστον από πλευράς μετακίνησης στην πόλη. Μπορείτε να αναζητήσετε στα forums του κόσμο που κάνει την ίδια διαδρομή με εσάς, ή να αναρτήσετε εσείς την διαδρομή σας και να περιμένετε να δείτε αν θα βρεθεί ο ιδανικός συνοδηγός.

Ποδαρικό

Σύμφωνοι, η Αθήνα δεν είναι η φιλικότερη για τους πεζούς πόλη. Αν, όμως, όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε να εξοπλιστείτε με λίγη υπομονή, πολύ χιούμορ κι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να το επιχειρήσετε. Η πεζοπορία είναι η πλέον ανέξοδη από τις λύσεις μας και συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Το Google Maps, είτε στο smartphone είτε τυπωμένο, αναλαμβάνει να σας… χαράξει πορεία, υπολογίζοντας μάλιστα και ενδεικτικούς χρόνους περπατήματος ανάμεσα σε δύο διευθύνσεις. Για παράδειγμα, έστω ότι θέλετε να ξεκινήσετε από τα Πετράλωνα για να πάτε στο Μοναστηράκι. Αρχικά, εισάγετε τη διεύθυνση αφετηρίας σας, εν συνεχεία κάνετε κλικ στο «λήψη οδηγιών», στο παράθυρο αριστερά, εισάγετε και τη διεύθυνση του προορισμού σας, και τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί με το ανθρωπάκι δίπλα στο αυτοκίνητο. Το Google Maps σας προτείνει τρεις εναλλακτικές διαδρομές, υπολογίζοντας τα χιλιόμετρα και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να διανύσετε την καθεμία –περίπου 2,5 χιλιόμετρα και 30 λεπτά, αν αναρωτιέστε για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Μέσα Μαζικής και Παρεξηγημένης Διευκόλυνσης

Όχι δεν κάνουμε πλάκα. Όταν οι συγκοινωνίες της Αθήνας – και ιδιαίτερα το μετρό – δεν απεργούν, συμφέρουν και θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε συχνότερα αντί να γκρινιάζουμε για το Χ, Ψ δρομολόγιο το οποίο καθυστέρησε. Την στιγμή που το κέντρο της Αθήνας φλεγόταν από το μποτιλιάρισμα, ο γράφων κατάφερε να φτάσει στο γραφείο του (Χαλάνδρι) από την Ιερά Οδό (Βοτανικός) μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, χρησιμοποιώντας το Μετρό και πληρώνοντας 1,50€ για το εισιτήριο. Η κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικός και τραμ) κοστίζει 45€ (23€ η μειωμένη), ενώ η ετήσια 450€. http://www.oasa.gr/news.php?id=funk239 Ρίξτε επίσης, μια ματιά στο εξαιρετικό YouDrive.gr, που υπόσχεται να σας βρει τις καλύτερες δυνατές διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς, για να πάτε… οπουδήποτε θέλετε να πάτε. Με αναλυτικότατους χάρτες, χρήσιμες οδηγίες για τις συνδέσεις όλων των μέσων μεταφοράς μεταξύ τους, και υπολογισμό χρόνου με ακρίβεια δευτερολέπτου –από το μάξιμουμ που θα χρειαστεί να περιμένετε σε μία στάση μέχρι τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να περπατήσετε από τον σταθμό του μετρό στη στάση του λεωφορείου– είναι ίσως το χρηστικότερο site που έχουμε επισκεφτεί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v