Γιατί κέρδισε ο Ομπάμα τις εκλογές;

Κριτήριο για την επιλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν μόνο το πρόσωπο, αλλά και μια σειρά από ζητήματα τα οποία «καίνε» τους Αμερικάνους και καθόρισαν, εν μέρει, το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου. Ποια είναι αυτά;
Γιατί κέρδισε ο Ομπάμα τις εκλογές;
Νίκη Ομπάμα: Τα «καυτά» ζητήματα που καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα
Με το σύνθημα «μπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ύστερα από μια αρκετά σκληρή αναμέτρηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ, κατάφερε να τα κερδίσει. Σε ψήφους, η νίκη μεταφράζεται σε 59.599.024 (50%) για τον Μπαράκ Ομπάμα, έναντι 56.974.934 (48%) για τον Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι τις 15:50 ώρα Ελλάδας. Τι ήταν όμως αυτό που έδωσε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη στον Ομπάμα;

Μπορεί η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών αναλύσεων, στην πραγματικότητα οι αμερικανικές εκλογές χαρακτηρίζονται από ψηφοφόρους που παθιάζονται με συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία και καθορίζουν την ψήφο τους. Το δικαίωμα στην έκτρωση και στην οπλοφορία, οι σχέσεις με το Ισραήλ, το σύστημα υγείας και ο γάμος των ομοφυλοφίλων φαίνεται πως αποτέλεσαν τα σημεία «κλειδιά» που κέρδισαν τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως της γενικότερης πολιτικής γραμμής του κάθε υποψηφίου.
Η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε την πιθανότητα για μια ολική ανάκληση της νομοθεσίας που αφορά στη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Patient Protection and Affordable Care» του 2010, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του εύρους 2,8 τρισεκ. δολαρίων από τη δεκαετία του '60 και αποβλέπει στην επέκταση της υγειονομικής κάλυψης περισσότερων των 30 εκατομμυρίων Αμερικανών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε υποσχεθεί ότι θα ανακαλούσε το νομοσχέδιο σε περίπτωση εκλογής του, χαρακτηρίζοντάς το μια ιδιαίτερα σπάταλη κυβερνητική δαπάνη.
Ένα άλλο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, το Medicare, θεωρείται ότι επίσης βοήθησε τον Ομπάμα να επανεκλεγεί. Ο Ομπάμα και οι υποστηρικτές του είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Ρόμνεϊ για το Medicare, που θα τροποποιούσαν το δημοφιλές πρόγραμμα επιδομάτων πρόνοιας για τους ηλικιωμένους και τους αναπήρους μετατρέποντάς το σε ένα σύστημα παροχής χρημάτων προκειμένου να επιλέγει ο δικαιούχος το δικό του σύστημα υγειονομικής κάλυψης.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε ισχυρή υποστήριξη, όπως αναμενόταν, από γυναίκες ψηφοφόρους (43%-55%) και κυρίως μητέρες. Επίσης, την προτίμηση τους στο πρόσωπό του έδειξαν ξανά οι Αφροαμερικάνοι και οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι, ενώ η προηγούμενη θητεία του, αλλά και η προεκλογική του εκστρατεία φαίνεται ότι έπεισε και τους νέους που ψήφισαν για πρώτη φορά.
Ν.Γ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v