Είναι αυτό φεμινιστικό; Ένα νέο blog αναρωτιέται…

Is this feminist? Ένα καινούριο ιστολόγιο αποκωδικοποιεί «αθώες» καθημερινές συμπεριφορές και θέτει νέα φεμινιστικά standards που εξηγούν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι… τα πάντα είναι φαλλοκρατικά. 
Είναι αυτό φεμινιστικό; Ένα νέο blog αναρωτιέται…
Πόσο φαλλοκρατικό είναι να κάνετε σε κάποιον την χειρονομία “thumbs up”; Είναι αντιφεμινιστικό να πίνει μια γυναίκα μόνη; Πόσες εχθρικές για την γυναίκα υπόνοιες μπορούν να κρύβονται στις καθημερινές μας συνήθειες; 
Το καινούριο αμερικανικό blog “Is this feminist?” ανέλαβε να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω, ομολογουμένως όμως με υπερβολική… ζέση και προκατάληψη. Για τους bloggers του συγκεκριμένου ιστολογίου, τα πάντα είναι… αντιφεμινιστικά. 

Ας δούμε μερικά από τα παραδείγματα του blog. Η φωτογραφία μιας γυναίκας με σηκωμένους τους αντίχειρες, να κάνει νόημα επιβράβευσης σε έναν συνάδελφό της για παράδειγμα: «Η χειρονομία “thumbs up” είναι η πιο φαλλοκεντρική κίνηση που μπορεί κανείς να φανταστεί. Στην ουσία λες σε κάποιον ότι η καλή δουλειά είναι ισοδύναμη με το να σου φυτρώνει ένα πέος. Ή στην συγκεκριμένη περίπτωση, δύο πέη», αναφέρει στην σχετική ανάρτηση (δείτε σε σχετικό δημοσίευμα του in2life περισσότερες αμφιλεγόμενες χειρονομίες).  

Κατά ανάλογο τρόπο, αναλύεται και ο αντιφεμινισμός της εικόνας μιας γυναίκας να ακούει μουσική με τα ακουστικά της. «Δεν υπάρχει κάτι προβληματικό σε σχέση με την μουσική, η οποία υπήρχε πριν την πατριαρχική εποχή. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτή η γυναίκα χρησιμοποιεί ακουστικά, αποκόπτοντας έτσι τα μουσικά της γούστα από την κοινωνία. Η ιδιωτικότητα των μουσικών επιλογών διευκολύνει την ακρόαση κάθε λογής μουσικής, περιλαμβανομένης της μισογυνικής ραπ ή σεξιστικών indie συγκροτημάτων». Κάπως έτσι, και αυτή η ανάλυση καταλήγει στην μόνιμη επωδό-ετυμηγορία των αναρτήσεων του blog: «Προβληματικό». 

Με την ίδια μέθοδο αναλύονται και η ενασχόληση της γυναίκας με την επιστήμη, οι «γυναικείες» δουλειές του σπιτιού, η πράξη της σύνταξης ενός SMS, ή απλώς ο… ύπνος. Φυσικά, το «μαύρο χιούμορ» αποτελεί βασικό συστατικό του συγκεκριμένου blog – διαφορετικά δεν θα υπήρχαν πολλά επιτρεπτά πράγματα να κάνει μια γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση όμως, σας αφήνουμε να κρίνετε ιδίοις όμμασι – δείτε περισσότερες αναρτήσεις εδώ.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v