15 πράγματα που δεν ξέρατε για τον έρωτα

Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αγάπη είναι… εθιστική; Μήπως οι αφροδισιακές τροφές είναι μύθος; Παρ’ ότι ο έρωτας δεν υπακούει σε κανόνες, η επιστήμη κατάφερε να τον αναλύσει: Ιδού 15 επιστημονικά πορίσματα για… ερωτευμένους.
15 πράγματα που δεν ξέρατε για τον έρωτα
Πώς μπορεί κανείς να βάλει σε καλούπια ένα αίσθημα τόσο δυνατό και απρόβλεπτο όσο ο κεραυνοβόλος έρωτας; Μπορούμε να φυλακίσουμε ένα τέτοιο «τέρας» στο εργαστήρι του βιολόγου και να το αναλύσουμε, την ώρα που το μόνο που ενδιαφέρει τον ερωτευμένο είναι να δει το άλλο του μισό και να κοιτάζουν μαζί ηλιοβασιλέματα ή να ιδρώνουν σεντόνια; 
 
Κι όμως, όσο κι αν μας φαίνεται παράδοξο το να «απομυθοποιείται» κάτι εξ ορισμού «παραμυθένιο», η επιστήμη δεν άντεξε στον πειρασμό και έβαλε τα βέλη του Έρωτα κάτω από το μικροσκόπιο. Και μερικά από τα συμπεράσματά της, ομολογούμε πως μας εξέπληξαν – ή και μας δικαίωσαν. Ακολουθούν 15 από αυτές τις επιστημονικές ερωτικές αλήθειες.
 
*Ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» υπάρχει
Εντάξει, ίσως όχι με την ολοκληρωμένη έννοια του όρου, αλλά μια παθιασμένη ερωτική ανταπόκριση είναι πιθανή. Ο εγκέφαλος μπορεί να εκκρίνει ορμόνες που σχετίζονται με τον έρωτα μέσα στο πρώτο πέμπτο(!) του δευτερολέπτου της πρώτης ματιάς, λένε οι ερευνητές. Πρόσφατο πείραμα μάλιστα έδειξε ότι ο έρωτας είναι σαν ναρκωτικό – πυροδοτεί δηλαδή το ίδιο αίσθημα ευφορίας που προκαλεί και η χρήση κοκαΐνης. 
 
*Όταν ερωτεύεσαι, είναι σαν να πάσχεις από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Ο οίκος Calvin Klein έδωσε σε ένα από τα αρώματά του το όνομα μιας από τις πρώτες φάσεις του έρωτα: Εμμονή (Obsession). Σε ιταλική επιστημονική μελέτη, βρέθηκε πως οι επί λιγότερο από έξι μήνες ερωτευμένοι έχουν κοινά στοιχεία με όσους πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές: Και οι δύο κατηγορίες… «ασθενών» έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα τους. 
 
*Οι ουσίες που εκκρίνει… ο έρωτας
Όταν μας χτυπά το βέλος του μικρού φτερωτού θεού, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που δημιουργούν το αίσθημα ευφορίας. Γι’ αυτό και οι φρεσκο-ερωτευμένοι έχουν τη διάθεση να μιλούν όλη τη νύχτα, να ακούν λεπτομερώς όσα λέει το άλλο τους μισό ή να κάνουν ταξίδια μαζί τους. Ο έρωτας επίσης πυροδοτεί έκκριση αδρεναλίνης, που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο έντονα και τα γόνατα να τρέμουν ελαφρώς όταν βρισκόμαστε κοντά στο αντικείμενο του πόθου. 
 
*Έρωτας… κι ιδρώτας
Κάποιοι ευφάνταστοι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να μυρίσουν ιδρωμένες ανδρικές μπλούζες. Τα συμπεράσματα; Κάθε γυναίκα παρουσίασε ερωτική διέγερση όταν μύρισε τον ιδρώτα κάποιου άνδρα, ο οποίος είχε διαφορετικά ανοσοποιητικά γονίδια από τα δικά της. Αυτό πιστοποιείται και από το εξής βιολογικό γεγονός: Η φύση θεωρεί πιο ταιριαστά τα ζευγάρια με διαφορετικά ανοσοποιητικά γονίδια, γι’ αυτό και οι απόγονοί τους συνδυάζουν και τα δύο κι έτσι είναι πιο «ανθεκτικοί» στις ασθένειες. Αυτό επίσης εξηγεί και την… απιστία: Οι γυναίκες με παρόμοια ανοσοποιητικά γονίδια με αυτά του συντρόφου τους είναι πιο πιθανό να τους απατήσουν!
 
*Οι άνδρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που βρίσκονται σε ωορρηξία
Σε αντίστοιχο πείραμα με αρσενικούς συμμετέχοντες, η δοκιμασία της μυρωδιάς έδειξε το εξής: Οι άνδρες προτίμησαν τις μπλούζες με την μυρωδιά των γυναικών που βρίσκονταν σε στάδιο ωορρηξίας. Μάλιστα, σε άλλη έρευνα, αποδείχθηκε πως οι γυναίκες strippers έπαιρναν τα διπλάσια tips όταν είχαν ωορρηξία σε σχέση με τα tips της… περιόδου τους.
 
*Αντιστρόφως, όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ωορρηξία, έλκονται από άνδρες που συνδυάζουν τα εξής: 
Πιγούνι και πρόσωπο με γωνίες και… καλή αίσθηση του χιούμορ. Τα δύο πρώτα υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και επομένως καλή υγεία, ενώ το τελευταίο δείχνει αυξημένο IQ, σημαντικός παράγοντας για το ένστικτο της αναπαραγωγής. Βέβαια, με τις γυναίκες ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος: Άλλη έρευνα έδειξε πως σε διαφορετική περίοδο του ίδιου μήνα, τα γυναικεία γούστα αλλάζουν, και τείνουν προς τα πιο «απαλά», «θηλυκά» ανδρικά πρόσωπα, που αποτελούν δείγματα αφοσίωσης και πιθανής καλής γονικής συμπεριφοράς.  
 
*Η σοκολάτα και τα οστρακοειδή δεν είναι αφροδισιακά
Η τεστοστερόνη, σε άνδρες και γυναίκες, είναι η μόνη ουσία που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία. Τα οστρακοειδή μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως η κατανάλωσή τους ευνοεί την λίμπιντο. Από την άλλη και η σοκολάτα, μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα του λεγόμενου «μορίου της αγάπης» -οι επιστήμονες το λένε φαινυλεθυλαμίνη- αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η κατανάλωσή της προκαλεί την έκκριση της ορμόνης με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένα ερωτικό άγγιγμα ή ένα βλέμμα.
 
*Ο έρωτας είναι… εθισμός
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μελετήθηκε διεξοδικά, και τα αποτελέσματα λένε πως οι ερωτευμένοι και οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά έχουν κάτι κοινό: Οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές τους είναι διεγερμένες. Μάλιστα, τα συμπτώματα είναι επίσης τα ίδια: Όσο το «ρομάντζο» προχωρά, ο ερωτευμένος επιζητά συνεχώς «κι άλλο» από τον σύντροφο, ενώ ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, υπνηλία και ψυχολογική παραίτηση, όπως στην περίπτωση μιας βίαιης διακοπής της χρήσης ουσιών. 
 
*Ο οργασμός μας βοηθά να… δεθούμε
Κατά την διάρκεια του οργασμού, στους άνδρες ανεβαίνουν τα επίπεδα της βασοπρεσίνης και στις γυναίκες της οξυτοσίνης. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν τα συναισθήματα της εγγύτητας και τους δεσμού, γι’ αυτό και ονομάζονται «ορμόνες της αγκαλιάς». Οι επιστήμονες επίσης πιστεύουν ότι βοηθούν στον σχηματισμό στενών οικογενειακών δεσμών και, αφού παράλληλα οι «ουσίες του έρωτα» πέφτουν, η ερωτική έκσταση δίνει την θέση της στην αφοσίωση. 
 
*Οι αναλογίες μέσης που έλκουν τους άνδρες
Οι αριθμοί μίλησαν και είπαν: Οι άνδρες προτιμούν την αναλογία μέση-προς-γοφό 70% -για παράδειγμα 64,8 προς 91,4 εκατοστά. Μάλιστα, το απέδειξε και η… τέχνη, καθώς σε μια μελέτη που ανέλυσε τις γυναικείες μορφές σε έργα ζωγραφικής των τελευταίων 32.000 ετών, ο κανόνας του 70% επαληθεύτηκε. 
 
*Δείξε μου τις φωνητικές σου χορδές, να σου πω τι σώμα έχεις
Γυναίκες βαθμολόγησαν σε ελκυστικότητα τυχαίες ανδρικές φωνές που απλώς μετρούσαν ως το 10 και το ίδιο έκαναν αντίστοιχα άνδρες. Πόρισμα του πειράματος ήταν το εξής: Οι καλύτερα βαθμολογημένες ανδρικές φωνές αντιστοιχούσαν σε άνδρες με φαρδιούς ώμους και στενούς γοφούς, ενώ οι πιο ελκυστικές γυναικείες φωνές αντιστοιχούσαν σε γυναίκες με λεπτή μέση και γοφούς με καμπύλες. 
 
*Οι ομοφυλόφιλοι αντιδρούν διαφορετικά στις σεξουαλικές ορμόνες
Σε άλλο πείραμα, μελετήθηκε το ποιοι διεγείρονται από την μυρωδιά συγκεκριμένων ορμονών. Η αρρενωπή ορμόνη της τεστοστερόνης διέγειρε τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, αλλά όχι τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, όπως αναμενόταν, αλλά το περίεργο ήταν πως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, παρουσίασαν μεγαλύτερη διέγερση στις θηλυκές παρά στις αρσενικές ορμόνες.
 
*Ένα πρόσωπο με ισορροπημένες αναλογίες είναι πιο ελκυστικό
Γιατί οι άνθρωποι με συμμετρικά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη ερωτική επιτυχία; Επειδή πρόκειται για σημάδι καλύτερου ανοσοποιητικού συστήματος, λένε οι βιολόγοι, ενώ οι έρευνες δείχνουν πως η συμμετρία αναλογεί και σε σεξουαλικό… ζενίθ: Οι άνδρες με ισορροπημένα χαρακτηριστικά κάνουν σεξ για πρώτη φορά σε μικρότερη ηλικία και με περισσότερες συντρόφους, ακόμη κι αν είναι παντρεμένοι. Οι γυναίκες από την άλλη, έχουν περισσότερους οργασμούς όταν κάνουν σεξ με αυτούς, παρά με άνδρες «ασύμμετρων χαρακτηριστικών». 
 
*Οι φερορμόνες δεν πυροδοτούν την λίμπιντο
Έχει αποδειχθεί σε έντομα και σε ποντίκια, αλλά όχι στους ανθρώπους. Το αν υπάρχουν τελικά οι φερορμόνες και αν προκαλούν σεξουαλική έλξη στους άλλους, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα, παραμένει ένα μυστήριο. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρίες αρωμάτων συνεχίζουν να προωθούν τα προϊόντα τους, λέγοντας πως φτιάχνονται με βάση τις «ερωτικές» αυτές ουσίες. 
 
*Τα αντίθετα… δεν έλκονται
Κάντε μία λίστα με τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει ο ιδανικός σας σύντροφος. Τώρα κάντε την ίδια λίστα για τον εαυτό σας. Το πιθανότερο είναι, λένε οι επιστήμονες, πως θα διαπιστώσετε ότι ψάχνετε κάποιον… σαν κι εσάς. 
 
Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v