Ο μεγαλύτερος εν ζωή δωρητής νεφρού δίνει μαθήματα ζωής

Ένας 83χρονος άνδρας έγινε ο γηραιότερος δωρητής νεφρού στην Βρετανία, αφού δώρισε το «τέλειο» όργανό του σε έναν άγνωστο, γράφοντας έτσι Ιστορία στα ιατρικά χρονικά και έδωσε το παράδειγμα, δηλώνοντας χαρούμενος που φάνηκε χρήσιμος.
Ο μεγαλύτερος εν ζωή δωρητής νεφρού δίνει μαθήματα ζωής
Ο Nicholas Grace είναι το πιο πρόσφατο από τα παραδείγματα μελών μιας «λέσχης» που μπορούν να λέγονται αλτρουιστές. Πρόκειται για τον 83χρονο άνδρα που δώρισε πρόσφατα το νεφρό του σε κάποιον άγνωστο λήπτη που βρισκόταν στην σχετική λίστα αναμονής του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και έγινε έτσι ο μεγαλύτερος σε ηλικία δωρητής στα βρετανικά ιατρικά χρονικά.
Ο ηλικιωμένος άνδρας, πρώην διευθυντής φιλανθρωπικής οργάνωσης από το Overton του Hampshire δήλωσε σχετικά: «Ήξερα ότι 7.000 άνθρωποι περιμένουν για ένα νεφρό και ότι ένας ασθενής πεθαίνει κάθε μέρα όσο βρίσκεται στην αναμονή. 

«Δεν θα μπορούσα να ζήσω γνωρίζοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω την ζωή κάποιου, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία», είπε.

Η εγχείριση, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Queen Alexandra του Portsmouth. Οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο αποκάλυψαν ότι τα νεφρά του δότη λειτουργούν τόσο καλά όσο και ενός 40άρη. «Ο χειρουργός με συνεχάρη για την τέλεια κατάσταση των νεφρών μου», είπε ο κ. Grace.

«Οι αλτρουιστές δότες είναι σπάνιο είδος ανθρώπων. Έχουν την φαντασία να κατανοήσουν πόσο υποφέρουν εκείνοι που συντρίβονται ψυχολογικά όσο περιμένουν για μια μεταμόσχευση και το κουράγιο να κάνουν κάτι γι’ αυτό», δήλωσε η Annabel Ferriman, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Give a Kidney – One’s Enough. 

Όπως εξήγησε ο 83χρονος χήρος, η σκέψη για την δωρεά ήρθε όταν πέθανε η σύζυγός τους το περασμένο καλοκαίρι. Συνειδητοποίησε πως είναι πολύ μεγάλος για να γίνει δωρητής μυελού των οστών ή αίματος – είχε υπάρξει στο παρελθόν 57 φορές (!) αιμοδότης. «Αλλά, σε τελική ανάλυση, η υγεία μου ήταν σε καλή κατάσταση, δεν είχα κανέναν να συντηρήσω και είχα αρκετό χρόνο στην διάθεσή μου για να σπαταλήσω», είπε ο κ. Grace και συμπλήρωσε: «Το να δώσω ένα μικρό μέρος μου σε κάποιον άλλο θα έχει μικρή επίπτωση στον εαυτό μου, αλλά τεράστια σε κάποιον άλλο – ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση. Ήμουν τυχερός που βρέθηκα σε θέση να βοηθήσω κάποιον λιγότερο τυχερό από εμένα». 

Ένας από τους υπεύθυνους της μεταμόσχευσης, ο Sam Dutta, υπογράμμισε την σημασία μιας τέτοιας πράξης: «Η εμφάνιση ενός αλτρουιστή δότη είναι για μας κάτι εκπληκτικό. Δίνει νέα πνοή και οπτική στην ζωή του παραλήπτη».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v