Οι άνδρες θα ζουν κατά μέσο όρο όσο και οι γυναίκες

Μέχρι το 2030, το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών θα είναι το ίδιο, λένε οι στατιστικές, που υποστηρίζουν ότι, παρ’ ότι ο μέση διάρκεια ζωής αυξάνεται και για τα δύο φύλα, ο ρυθμός αύξησης της ανδρικής μακροζωίας… καλπάζει ταχύτερα από τον γυναικείο. 
Οι άνδρες θα ζουν κατά μέσο όρο όσο και οι γυναίκες
Πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, η ψαλίδα μεταξύ της μέσης διάρκειας ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες βρισκόταν στο πιο «ανοιχτό» της σημείο, καθώς η μέση γυναίκα θα ζούσε έξι χρόνια περισσότερα από τον μέσο άνδρα. Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων συνεχώς μειώνεται, λέει η επιστήμη, και μέχρι το 2030 θα έχει εξαλειφθεί εντελώς.
Ο καθηγητής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Les Mayhew υποστηρίζει πως το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς και για τα δύο φύλα, αλλά τα «αρσενικά» ποσοστά παρουσιάζουν ταχύτερη βελτίωση. Η κατακόρυφη πτώση του ποσοστού των ανδρών που καπνίζουν ίσως είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά στην εξίσωση. 

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας μελέτησε τα στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων στην Αγγλία και την Ουαλία, ώστε να υπολογίσει ποια ηλικία θα φτάσουν όσοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στα 30 τους χρόνια. Αυτό που εντόπισε είναι πως η ψαλίδα των δύο φύλων κλείνει συνεχώς, και το 2030 ο μέσος όρος και για τους δύο θα βρίσκεται στα 87 χρόνια.

«Το ενδιαφέρον είναι πως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το προσδόκιμο των ανδρών εκτοξεύθηκε κατά έξι χρόνια, και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, μέσα στα επόμενα 20 έτη θα φτάσει το γυναικείο», δήλωσε ο καθηγητής.

Η βασική αιτία κρύβεται πιθανότατα στην πιο υγιεινή ζωή στην οποία επενδύουν οι άνδρες – κυρίως η μείωση των καπνιστών που αναφέραμε παραπάνω, η οποία ελαττώνει αντίστοιχα τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων στους άνδρες ενώ στις γυναίκες αυξάνεται- αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το πιο ασφαλές περιβάλλον εργασίας σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες. Επιπλέον, η πρόοδος της Ιατρικής βοηθά πολλούς άνδρες, οι οποίοι στο παρελθόν θα πέθαιναν γρηγορότερα εξαιτίας καρδιακών παθήσεων, να ζήσουν περισσότερο. 

«Γενικά, στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, οι γυναίκες έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα», αναφέρει ο καθηγητής David Leon της Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου για τα παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, το κενό καλύπτεται σε μερικές χώρες.

Σε κράτη με χαμηλό προσδόκιμο, όπως οι χώρες της Σαχάρα στην Αφρική, η διαφορά είναι ούτως ή άλλως μικρή ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς οι ασθένειες της περιοχής «δεν κάνουν διακρίσεις», όπως είπε. Σε χώρες που έχουν νικήσει τις περισσότερες μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως στην Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά, προκαλούμενη κυρίως από τον τρόπο ζωής – στη Ρωσία για παράδειγμα, στα μέσα των ‘90s  η ψαλίδα είχε αγγίξει τα 13 χρόνια. 

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v