Αιτίες χωρισμού: Όταν σπάει το γυαλί

Τι μπορεί να διαλύσει μια σχέση; Η απιστία; Η ρουτίνα; Οι τσακωμοί; Όλα μαζί; Ρίχνουμε άπλετο φως στις συνηθέστερες αιτίες χωρισμού και βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά προτείνοντας λύσεις για να… κολλήσει το γυαλί.
Αιτίες χωρισμού: Όταν σπάει το γυαλί
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Είναι ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα», λέει γνωστό λαϊκό άσμα και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Όμως ακόμα πιο δύσκολες είναι οι άσχημες στιγμές που έχεις ζήσει με τον/την σύντροφο σου και οι οποίες σε οδήγησαν στο να πάρεις αυτή την, δύσκολη ομολογουμένως, απόφαση. Είναι όντως αιτίες για να σπάσει το γυαλί; Είναι. Μπορεί μετά να κολλήσει; Μπορεί. Αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο διατεθειμένες είναι οι δύο πλευρές να δώσουν (ακόμα) μια ευκαιρία στην σχέση τους. Εσείς τι θα κάνατε αν σας τύχαιναν τα παρακάτω;

«Η σχέση μας περνάει κρίση»

Είστε σε αυτή τη σχέση κάμποσο καιρό. Η εποχή που νοιώθατε ένα γαργαλητό στην κοιλιά κάθε φορά που τον βλέπατε, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μάθατε τα αγαπημένα του φαγητά, τα χόμπι του, όλα του τα ενδιαφέροντα και πήρατε ένα πολύ καλό βιογραφικό της ζωής του. Έχετε φτάσει στο σημείο όπου τα καυτά φιλιά αντικαταστάθηκαν από φιλιά καληνύχτας/καλημέρας στο μάγουλο, τα «Αχ, τι να βάλω;» αντικαταστάθηκαν από το «εγώ θα έρθω με τη φόρμα» και το make up έχει πιάσει σκόνη. Αυτά που αρχικά σας έκαναν να τον αγαπήσετε είναι τώρα αυτά που σας εκνευρίζουν πάνω του ενώ ουκ ολίγες φορές προτιμάτε να καθίσετε σπίτι βλέποντας  τηλεόραση από το να τον δείτε. Είναι, λοιπόν, προφανέστερο του προφανούς ότι ένας τρίτος έχει εισβάλει στη σχέση σας και απειλεί να την καταστρέψει: Η Ρουτίνα.

Tips: Πριν αποφασίσετε (συνήθως από κοινού σε αυτές τις περιπτώσεις) να χωρίσετε, δοκιμάστε να ανανεώσετε τη σχέση σας. Προσπαθήστε να ξαναβρείτε κοινά ενδιαφέροντα, να αναθερμάνετε τη σεξουαλική σας ζωή, να τον/την κάνετε να ζηλέψει. Δείτε περισσότερα εδώ.

Round 1: Fight!

Από εκεί που αυτός ήταν το «κουτάβι σας» κι εσείς ήσασταν το «γατάκι του» έχετε φτάσει να τσακώνεστε σαν το σκύλο με τη γάτα. Το αν ο Pacino είναι καλύτερος ηθοποιός από τον De Niro ήταν -από όσο θυμάστε- ο πιο σοβαρός λόγος τσακωμού, την περασμένη εβδομάδα ενώ το αν ο ουρανός ήταν μπλε ή τιρκουάζ δεν το έχετε λύσει ακόμα. Σχεδόν κάθε συζήτηση καταλήγει σε τσακωμούς και νεύρα.

Tips: Τόσο συχνοί τσακωμοί συνήθως οφείλονται σε βαθύτερα προβλήματα στη σχέση και όχι τόσο σε διαφορετικές απόψεις. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε γιατί εσείς ή ο/η σύντροφός σας είναι μονίμως θυμωμένος και απογοητευμένος και αντιμετωπίστε το με μια πολιτισμένη συζήτηση. Η ζήλια αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία. Όσον αφορά στους καυγάδες σας, προσπαθήστε να συγκρατείτε να νεύρα σας, ή περιμένετε να ηρεμήσετε και διαφωνείστε μαζί του αργότερα. Αφήστε τον/την να εκφράσει τη γνώμη του/της, μην είστε ειρωνικοί, μιλήστε με επιχειρήματα και μην ξεχνάτε ότι ένα… «συγγνώμη» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Bί(αι)ον ανθόσπαρτον

Στην αρχή της σχέσης σας ήταν άψογος. Ούτε φανταζόσασταν ποτέ ότι θα μπορούσε να απλώσει χέρι πάνω σας. Ήταν αυτό που λέμε «πολύ καλό παιδί». Κάποια στιγμή «για πλάκα» σας έδωσε ένα χαστουκάκι, ή σας έκανε μια γρατζουνιά αλλά ήταν «μέσα στο παιχνίδι» μωρέ. Λίγους μήνες μετά, πάνω στον τσακωμό, σας χτύπησε. Αλλά… «εσείς φταίγατε, τον προκαλέσατε» και άλλωστε υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει. Το ξανάκανε…

Tips: Όχι. Δεν φταίγατε εσείς. Όχι. Δεν έπρεπε να τον συγχωρέσετε. Ναι. Ακόμη κι αν ήταν σε ελαφριά μορφή, ήταν βία. Συνήθως σε μια σχέση, θα υπάρξει κάποια στιγμή που «πάνω στο παιχνίδι» ο άνδρας θα σας πειράξει αλλά με τρόπο που θα σας… πειράξει. Καλό είναι εκείνην ακριβώς τη στιγμή να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν «σηκώνετε» τις χειρονομίες, ούτε για… πλάκα. Σε περίπτωση που το κάνει, όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αποτελεί σαφώς αιτία χωρισμού και ενδεχομένως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό. (Γραμμή SOS: 15900)

Τι (δεν) σου κάνω μάνα μ’

To σεξ είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε μια υγιή σχέση. Από τη στιγμή όμως που γίνεται διαδικαστικό ή αρχίζει να… εκλείπει, τότε σίγουρα μπορεί να αποτελέσει αιτία χωρισμού και σημαντική μάλιστα. Δικαιολογίες τύπου «αγάπη, νυστάζω» ή «έχω πονοκέφαλο» ή «είμαι πολύ κουρασμένος» από τον/την σύντροφό σας και σεξουαλικές περιπτύξεις που είναι το ίδιο περιπετειώδεις με ταινία του μακαρίτη Αγγελόπουλου θα πρέπει σίγουρα να σας προβληματίσουν και να σας κάνουν να αναθεωρήσετε την σχέση σας ή/ και να δώσετε ένα τέλος σε αυτή αν συνεχίζονται… επ’ αόριστον.

Tips: Δοκιμάστε – τι άλλο;- να ανανεώσετε σεξουαλικά την σχέση σας. Θυμηθείτε τι ήταν αυτό που «ανάβει» τον/την σύντροφο σας και επαναφέρετε το στο προσκήνιο ή καλύτερα στο κρεβάτι σας. Φετίχ; Σέξι εσώρουχα; Ερωτικά βοηθήματα; Προστυχόλογα; Παιχνίδια ρόλων; Τρίο; Εσείς ξέρετε. 

Την απιστία δεν την συγχωράω 

Μπορεί η βία να αποτελεί το πιο… ασυγχώρητο αμάρτημα, όποιον και να ρωτήσετε όμως «τι δεν θα συγχωρούσε σε μια σχέση» το πρώτο που θα απαντήσει είναι κατά πάσα πιθανότητα «η απιστία». «Δεν είναι αυτό που νομίζεις», «περνούσα φάση», «ήμουν μεθυσμένος/η», «δεν μου έδινες σημασία». Όποια κι αν είναι η δικαιολογία, σε καμία περίπτωση δεν… δικαιολογεί. Αλλά:

Tips: Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να σας πει αν θα χωρίσετε ή όχι. Εξαρτάται από εσάς και μόνο. Αν πιστεύετε ότι δεν θα το ξανακάνει, είναι δικαίωμά σας να τον συγχωρήσετε. Αν όμως χάσατε την εμπιστοσύνη που του είχατε και θεωρείτε ότι η σχέση σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, τότε μια καλή λύση είναι -χωρίς υστερίες, κλάματα, κακό- να βάλετε σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα και να του πείτε «αν είσαι εντάξει, τώρα μάζευ’ τα». Τείνουμε προς το δεύτερο.

Αν κανένα από τα παραπάνω tips δεν «δούλεψε» ή αν πολύ απλά δεν θεωρείται πως η σχέση σας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, τότε δείτε εδώ πώς μπορείτε να χωρίσετε… αναίμακτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v