Το «κίνημα της πατάτας» εξαπλώνεται

Η προσπάθεια για το «χτύπημα» των μεσαζόντων που ξεκίνησε από τη Πιερία, επεκτείνεται σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί με τη διάθεση και άλλων προϊόντων σε εξίσου χαμηλές τιμές.
Το «κίνημα της πατάτας» εξαπλώνεται
Η τεράστια ανταπόκριση που είχε το «κίνημα της πατάτας» την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε στην ταχύτατη… εξέλιξη του κινήματος. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας και έχει ως στόχο να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, επεκτείνεται πλέον και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.

Στο… παιχνίδι λοιπόν, μπαίνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο, στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη και φασόλια από τις Πρέσπες. Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.

Στην Αθήνα, η δημοτική αρχή της Παλλήνης έχει αρχίσει ήδη να συλλέγει παραγγελίες κατοίκων και ύστερα από συνεννόηση με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου θα διαθέσει πατάτες με μόλις 28 λεπτά το κιλό. Στην Ημαθία, τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας αναμένεται να διαθέσει την πρώτη παραγγελία για 25 τόνους πατάτας, σε όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, το Σάββατο στις 10 Μαρτίου. Προς την ίδια κατεύθυνση ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και άλλα προϊόντα του νησιού, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να πληρώνεται για αυτό από τον έμπορο με 1.70 το κιλό!».

Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Άνωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση. Πολίτες, δήμοι, ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο και το Εργατικό Κέντρο Βόλου συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Το «χτύπημα» των μεσαζόντων πάντως δεν είναι κάτι καινούργιο στη χώρα μας. Πρόσφατα, είδαμε το comeback των συνεταιριστικών σούπερ μάρκετ, υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εταιρείας «Ελληνική Διατροφή», με τα καταστήματα «Επιλογή», ενώ εδώ και αρκετά χρόνια μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Fair Trade Hellas διατηρούν μη κερδοσκοπικά καταστήματα, όπου διαθέτουν προϊόντα από όλο τον κόσμο σε πολύ χαμηλές τιμές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v