«Μπορούμε»: Πολεμώντας την πείνα με αλληλεγγύη

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσοι τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που πολλοί άνθρωποι πεινούν; Ευτυχώς για όλους μας, κάποιοι το σκέφτηκαν και ίδρυσαν την πρωτοβουλία «Μπορούμε» που καταπολεμά την σπατάλη του φαγητού. Δείτε τι μας είπε η «ψυχή» της προσπάθειας.
«Μπορούμε»: Πολεμώντας την πείνα με αλληλεγγύη
του Γιώργου Κόκουβα

Μόλις έχετε γευματίσει σε ένα εστιατόριο, και αποχωρείτε, αφήνοντας άθικτο όλο το ψωμί που σας έχουν φέρει. Ένα τυροπιτάδικο κάνει το ταμείο της ημέρας, και στην συνέχεια πετάει τις δεκάδες πίτες που έχουν ξεμείνει. Ένας παραγωγός φρούτων ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί εκατοντάδες κιλά φρούτων, επειδή η μορφή τους δεν ανταποκρίνεται στα standards των supermarket. Διακρίνετε το κοινό στοιχείο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις;

Η τεράστια σπατάλη του περισσευόμενου φαγητού, σκέφτηκε η Ξένια Παπασταύρου, εθελόντρια του Ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων» και αποφάσισε να «χτίσει» την ιστοσελίδα που τα λέει όλα με το όνομά της: «Μπορούμε». Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως την ίδια στιγμή που τόνοι κατάλληλου φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Ελλάδας υποσιτίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς. Και μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, ζητώντας από τις εταιρίες εστίασης και τα καταστήματα τροφίμων να δώσουν, όχι από το υστέρημά τους, αλλά από το περίσσευμά τους.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε η προσπάθεια του Boroume.gr πριν λίγους μήνες, και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν πολλές εταιρίες με περισσευόμενο φαγητό αλλά και πολλοί εθελοντές που φροντίζουν να διανείμουν το φαγητό στα συσσίτια των αντίστοιχων οργανώσεων σε πόλεις της Ελλάδας. Η «ψυχή» του κινήματος, που γνώρισε την «ωμή» πραγματικότητα μέσα από την εμπειρία της στην Τράπεζα Τροφίμων, μιλά στο in2life και μας εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί το «Μπορούμε», τι έχει καταφέρει, και κυρίως, τι τελικά… Μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι.

*Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την πρωτοβουλία του Μπορούμε;
Ξ.Π.:
Η ιδέα ζυμωνόταν μέσα μου πολύ καιρό πριν ξεκινήσω το site τον Μάιο του 2011. Ως εθελόντρια στην Τράπεζα Τροφίμων έβλεπα τα συσσίτια και τα Ιδρύματα όπως γηροκομεία και ορφανοτροφεία να έχουν συνεχώς ανάγκη από περισσότερα τρόφιμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επίσης διαπίστωνα όπου και να πήγαινα ότι υπάρχει σκανδαλώδης σπατάλη φαγητού. Θα σας πω ένα μόνο μικρό παράδειγμα. Πάτε με τη γυναίκα σας να φάτε σε μία ταβέρνα και σας φέρνουν ένα καλάθι με ψωμί το οποίο μόνο ψωμί για δύο άτομα δεν είναι! Φτάνει για τουλάχιστον τέσσερα άτομα και όταν μένει στο καλάθι το πετάνε. Και φανταστείτε τώρα ότι δίπλα στην ίδια γειτονιά υπάρχει μια οικογένεια που πεινάει και έχει ανάγκη από ψωμί.

*Ποια η σχέση της πρωτοβουλίας με την Τράπεζα Τροφίμων;
Το "Μπορούμε" δρα ανεξάρτητα από την Τράπεζα Τροφίμων αλλά έχουν κοινό στόχο: την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Όταν μια εταιρεία εστίασης, ένας φούρνος ή ένα εστιατόριο θέλει να δωρίσει φαγητό έχουμε στη διάθεσή μας τον "χάρτη των αναγκών" των Ιδρυμάτων και συσσιτίων με τα οποία συνεργάζεται η Τράπεζα Τροφίμων και προσφέρουμε -με δική μας πρωτοβουλία- φαγητό όπου μπορούμε σε αυτά τα 216 ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

*Πώς ακριβώς βοηθούν οι εθελοντές του Μπορούμε;
Δημιουργούμε μικρές ομάδες εθελοντών σε γειτονιές της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Αυτές οι ομάδες θα μπορούν να βοηθήσουν κάνοντας επαφές με τοπικά καταστήματα και εταιρείες εστίασης και θα μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για συσσίτια και Ιδρύματα για τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουμε.

*Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει εθελοντικά, τι μπορεί να κάνει;
Αν κάποιος θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη γειτονιά του, μπορεί να μας στείλει email στο [email protected]

*Πώς διασφαλίζεται η "σωστή" διανομή των τροφίμων;
Συνεργαζόμαστε με την Τράπεζα Τροφίμων, το Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, το οποίο από το 1995 έχει άμεση επαφή και συνεργασία με πάρα πολλά Ιδρύματα και συσσίτια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε από την πλευρά μας ακριβή πληροφόρηση για τις ανάγκες τους. Αν ξέρουμε λοιπόν ότι σε μία Στέγη Ανηλίκων για παράδειγμα χρειάζονται τόσες μερίδες ψωμί ή κρέας την εβδομάδα για τη σίτιση 15 παιδιών, θα φροντίσουμε ώστε οι προσφορές μέσω του «Μπορούμε» να συμβαδίζουν και να είναι ανάλογες με τις ανάγκες αυτές. Επιπλέον είναι σημαντικό να πούμε ότι τα ίδια τα Ιδρύματα και συσσίτια κάνουν τη μεταφορά των τροφίμων. Το φρέσκο φαγητό που περισσεύει, την ίδια μέρα μεταφέρεται από το κοντινότερο Ίδρυμα ή συσσίτιο και πηγαίνει προς άμεση κατανάλωση.

*Έχουν ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι εταιρίες εστίασης;
Καθημερινά αυξάνονται οι εταιρείες εστίασης, οι φούρνοι και οι εταιρείες οπωροκηπευτικών που προσφέρουν. Έχουμε ανταπόκριση για παράδειγμα από ένα μικρό μίνι μάρκετ μία γειτονιάς αλλά και από αλυσίδες.

*Αντίστοιχα, πόσα ιδρύματα επωφελούνται από την κίνηση;
Εταιρείες -στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης- συγκεντρώνουν κιβώτια με τρόφιμα και αυτά μοιράζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα ιδρύματα και συσσίτια από τα 216 Ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται η Τράπεζα Τροφίμων. Επίσης συνεργαζόμαστε με τις 10 οργανώσεις που βρίσκονται υπό την ομπρέλλα του "Μαζί για το παιδί". Επιπλέον αξίζει να πούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών επωφελούνται από δωρεές που γίνονται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μέσω του "Μπορούμε". Για παράδειγμα μόνο αυτές τις μέρες έχουμε μεσολαβήσει για τη δωρεά 700 κιλών φρούτων από την εταιρεία ΤΟΥΡΩΝ.

*Σχεδιάζετε να "εξαπλωθεί" η πρωτοβουλία και σε άλλες πόλεις;
Ήδη βοηθάμε Ιδρύματα και συσσίτια σε άλλες πόλεις όταν προκύπτουν προσφορές φαγητού ή οπωροκηπευτικών από τοπικές εταιρίες. Για παράδειγμα έχουν γίνει δωρεές σε Θήβα και Ηράκλειο ενώ και στη Θεσσαλονίκη μερικές εταιρείες θέλουν να προσφέρουν. Επιπλέον, εξετάζουμε τη λειτουργία της δράσης μας σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στην Πάτρα.

*Τελικά, στο DNA μας είναι η "σπατάλη" ή η αλληλεγγύη; Πού καταλήγετε με βάση την εμπειρία σας από το "Μπορούμε";
Η σπατάλη είναι νομίζω περισσότερο μια κακιά συνήθεια/πρακτική ή μια πράξη απερισκεψίας. Η αλληλεγγύη όμως πηγάζει μέσα από την ψυχή των ανθρώπων. Βλέπουμε καθημερινά νοικοκυρές, μανάδες, φοιτητές, εργαζόμενους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, στρατιωτικούς, δασκάλους, επιχειρηματίες αλλά και ανέργους που σπεύδουν να δηλώσουν ότι θέλουν να βοηθήσουν με όποια μέσα διαθέτει ο καθένας. Και αν αυτό δεν είναι αλληλεγγύη τότε τι είναι;!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v