Οι 10 κορυφαίες ειδήσεις της χρονιάς δια χειρός… Twitter

Κάποτε περιμέναμε στα τέλη του έτους σχετικά πολυσέλιδα αφιερώματα από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, μια πιο σύγχρονη «σφυγμομέτρηση» των ειδήσεων της χρονιάς προσφέρεται πλέον από τα social media. Δείτε τις top ειδήσεις του 2011 σύμφωνα με το Twitter.
Οι 10 κορυφαίες ειδήσεις της χρονιάς δια χειρός… Twitter
του Γιώργου Φλώκα

Κάποτε περιμέναμε στα τέλη του έτους σχετικά πολυσέλιδα αφιερώματα από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος των social media καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το σχετικό πόνημα από εργαλεία μέτρησης των τάσεων στο Twitter, που τείνει να αντικαταστήσει –αν δεν το έχει ήδη κάνει– τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

H λίστα βασίζεται στα δεδομένα που συνέλεξε η Searchmetrics, εταιρία συλλογής στοιχείων απόμέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αξιολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των tweets που αφορούν τη συγκεκριμένη είδηση.

Μπορεί να μην είναι ακριβώς οι σημαντικότερες ειδήσεις του έτους με αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια –καθώς περιλαμβάνεται μια «αστεία» είδηση από το Μαλάουι, ένα «παιχνίδι» και ένα αφιέρωμα στη γυναίκα- σίγουρα όμως είναι οι πλέον διαβασμένες και διαδεδομένες μέσω των social media.

1. Φουκουσίμα: Το θέμα του Indipendent με τίτλο Γιατί η καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι χειρότερη από το Τσέρνομπιλ - 83.529 tweets. 

2. Οσάμα Μπιν Λάντεν: Το live blog του BBC που καταγράφει το ιστορικό του θανάτου του ηγέτη της Αλ Κάιντα – 77.853 tweets. 

3. Τσουνάμι: Το φωτορεπορτάζ της Daily Mail για τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία – 74.835 tweets. 

4. Πληθυσμός: Το αφιέρωμα του BBC στον παγκόσμιο πληθυσμό που έφτασε τα 7 δις. και το «παιχνίδι» που βάζει τον κάθε αναγνώστη στη «θέση» του στην παγκόσμια εξέλιξη – 73.783 tweets. 

5. Apple: Η είδηση που «ανέβασε» το BBC ότι η Apple έχει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα από την αμερικανική κυβέρνηση – 70.202 tweets 

6. Γυναίκα: Το θέμα της βρετανικής Guardian με τις 100 κορυφαίες γυναίκες στον πλανήτη – 48.250 tweets

7. Μαλάουι: Η απίστευτη είδηση που «ανέβασε» το BBC για τη δικαστική διαμάχη στο Μαλάουι για το εάν η νέα νομοθεσία απαγορεύει το... πέρδεσθαι δημοσίως! – 38.861 tweets 

8. Ιαπωνία: Εντυπωσιακό φωτορεπορτάζ της Daily Mail για το πώς η Ιαπωνία επανακάμπτει τρεις μήνες μετά το φονικό τσουνάμι – 31.750 tweets 

9. Πωλήσεις: Θέμα του BBC υπογραμμίζει ότι τα ορθογραφικά λάθη κοστίζουν εκατομμύρια σε όρους χαμένων online πωλήσεων – 28.253 tweets 

10. Φωτογραφία: Ο εντυπωσιακός μπλε φωτισμός του Πύργου του Άιφελ και ένας κεραυνός συνθέτουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία που «τιτιβίστηκε» 27.377 φορές. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v