Τα 5 μυστικά της ευτυχισμένης οικογένειας

Φέρνουν τα παιδιά την ευτυχία και την ολοκλήρωση σε ένα γάμο ή προκαλούν καβγάδες; Η στατιστική επιστήμη συγκεντρώνει στοιχεία και καταλήγει στα πέντε στοιχεία που κάνουν ένα ζευγάρι γονιών ευτυχισμένο. Hint: Το πρώτο και καλύτερο αρχίζει από «σ», τρία γράμματα.
Τα 5 μυστικά της ευτυχισμένης οικογένειας
Κάνουν τα παιδιά έναν γάμο ανυπόφορο; Αυτό υποδεικνύουν έρευνες συζυγικής ικανοποίησης, που μελετήθηκαν από κοινού από τον αμερικανικό οργανισμό Marriage, Inc, ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία και έβγαλε στην δημοσιότητα τα κοινά εκείνα χαρακτηριστικά που έκαναν τους οικογενειάρχες… ευτυχισμένους.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν πως όσοι έχουν παιδιά δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τον γάμο τους σε σχέση με τα άτεκνα παντρεμένα ζευγάρια. Βρήκαν ωστόσο πως μερικοί ασυνήθιστοι γονείς δήλωσαν πως είναι ευτυχείς στον γάμο τους μετά την απόκτηση παιδιού, παρότι αυτό συνοδευόταν με αυξημένη κούραση, μειωμένη επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και καβγάδες… για το άλλαγμα της πάνας.

Τελικά, από την μελέτη όλων των απαντήσεων των συμμετεχόντων, προέκυψαν τα πέντε μυστικά που «μοιράζονται» οι πιο ικανοποιημένοι από την συζυγική τους ζωή γονείς. Για τις γυναίκες-μητέρες, αυτά είναι:

- Η σεξουαλική ικανοποίηση
- Η αφοσίωση
- Η γενναιοδωρία προς τον σύζυγο (π.χ. μικρές πράξεις όπως το να φτιάχνει καφέ γι’ αυτόν το πρωί ή να του δείχνει τα συναισθήματά της)
- Η καλή στάση απέναντι στην ανατροφή των παιδιών (ή το ότι ήταν επιλογή τους να αποκτήσουν παιδιά)
- Η κοινωνική στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους

Οι παντρεμένοι μπαμπάδες από την άλλη, συμφώνησαν σε όλα, εκτός από το πέμπτο στοιχείο, στην θέση του οποίου οι ίδιοι ψηφίζουν «συζυγική πνευματικότητα», το να δίνουν δηλαδή την ίδια σημασία με την σύζυγό τους στο θρησκευτικό αίσθημα. Άλλα χαρακτηριστικά ενός «ικανοποιημένου» ζευγαριού είναι η κοινή πίστη, καθώς και η δίκαιη μοιρασιά των δουλειών του σπιτιού.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v