Το όνομα του μωρού ακόμα πιο σημαντικό σήμερα

Ξέρατε ότι η πλειοψηφία των μελλοντικών γονιών στον δυτικό κόσμο σήμερα επιλέγει το όνομα του παιδιού βασιζόμενο στις μηχανές αναζήτησης; Γιατί είναι σημαντικό το όνομα στην ψηφιακή εποχή και τι σχέση έχει με την καριέρα που θα ακολουθήσει το άτομο;
Το όνομα του μωρού ακόμα πιο σημαντικό σήμερα
Όλοι οι γονείς θέλουν να πιστεύουν ότι το μωρό τους είναι μοναδικό: Το πιο όμορφο, το πιο έξυπνο και κοινωνικό που γεννήθηκε ποτέ. Ένας τρόπος για να προβάλλουν την μοναδικότητα του παιδιού τους είναι παραχωρώντας του εξίσου ξεχωριστά, συχνά πρωτότυπα, ονόματα.

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς πως το όνομα του παιδιού σου είναι ξεχωριστό; Φυσικά το Google.

Την περασμένη εβδομάδα οι New York Times έγραψαν για το πώς οι μέλλοντες γονείς χρησιμοποιούν την πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης για να εκτιμήσουν το όνομα του παιδιού τους. Επειδή ανησυχούν για το μελλοντικό ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού τους, πολλοί γονείς στο εξωτερικό χρησιμοποιούν, επίσης, το Google για να ελέγξουν το πώς ακριβώς γράφεται το κάθε όνομα, αλλά και για να βρουν διάσημα πρόσωπα που εμφανίζονται με το ίδιο όνομα –κανείς δεν θέλει το όνομα του παιδιού του να παραπέμπει στο όνομα κάποιου κατά συρροή δολοφόνου ή κάποιας πορνοστάρ (πόσοι, άραγε, θα ονόμαζαν σήμερα το παιδί τους Τζούλια;).

Περισσότερο στις δυτικές κοινωνίες και λιγότερο στην Ελλάδα, που το όνομα του παιδιού παραμένει κληροδότημα των παππούδων, η αναζήτηση ενός ωραίου ονόματος αποτελεί πραγματικό κυνήγι θησαυρού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ταλμουδική παράδοση του Ιουδαϊσμού, το όνομα του μωρού είναι πρώτο δώρο του. Όπως γράφουν οι Times, η ψηφιακή εποχή έχει κάνει την απόφαση της ονοματοθεσίας ακόμα πιο περίπλοκη:

«Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι το επίπεδο περιπλοκότητας που το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν φέρει στο θέμα της ονοματοθεσίας. Κάποιοι γονείς θέλουν ονόματα που να είναι τόσο ιδιαίτερα ώστε το παιδί τους να εμφανιστεί στα πρώτα -μελλοντικά- αποτελέσματα αναζήτησης. Άλλοι θέλουν ονόματα που να είναι μεν πρωτότυπα για να ξεχωρίζει το παιδί τους, όχι όμως τόσο περίεργα ώστε να προκαλούν κοροϊδευτικά σχόλια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν το όνομα του παιδιού τους να χαθεί στον αχανή ψηφιακό κόσμο…

Η μοναδικότητα δείχνει να είναι το βασικό κίνητρο και έχει προκαλέσει αμίμητο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γονείς προκειμένου να βρουν τα πιο ξεχωριστά ονόματα, λέει η δημιουργός του αμερικανικού οδηγού αναζήτησης ονόματος
The Baby Name Wizard, Laura Wattenberg. Με την βοήθεια αυτού του οδηγού οι γονείς μπορούν να γράψουν το όνομα που σκέφτονται να δώσουν στο παιδί τους και να δουν αν έχει ήδη «καπαρωθεί» από άλλους.»

Αν η υπόθεση πολλών επιστημονικών ερευνών, πως το όνομα μπορεί να έχει σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πορεία της ζωής ενός ατόμου, είναι σωστή, τότε οι γονείς έχουν δίκιο που «το ψάχνουν» τόσο πολύ. «Δώστε στο παιδί σας το όνομα που αγαπάτε, αλλά έχετε υπ’όψιν ότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες», λέει ο David Figlio, καθηγητής οικονομίας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Northwestern, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις του ονόματος στα παιδιά.

Σε μία μελέτη ο Figlio ανέλυσε τις συνέπειες που είχαν ονόματα με «χαμηλό γλωσσολογικό status» στα παιδιά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, συνδυασμοί γραμμάτων, σε όλες τις φυλές και τις εθνικότητες, που δείχνουν να προτιμώνται από μαμάδες που έχουν παρατήσει το σχολείο. Ένα δείγμα είναι το όνομα «Alexandra» το οποίο γράφεται «Alekzandra» από γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Ο συνδυασμός των γραμμάτων “kz” δεν συναντάται ποτέ σε οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Ο Figlio έχει επίσης βρει ότι οι δάσκαλοι συμπεριφέρονται διαφορετικά στα παιδιά με ονόματα «χαμηλού γλωσσολογικού status»: Δεν τα «προσέχουν» πολύ, δεν τα θεωρούν χαρισματικά, ενώ αυτά με την σειρά τους δεν επιδεικνύουν καλές επιδόσεις στα τεστ (η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2005 από το Εθνικό Κέντρο Οικονομικών Ερευνών της Αμερικής).

Το όνομα μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τον ερευνητή να προβλέψει την καριέρα που θα ακολουθήσει το παιδί. Όταν, για παράδειγμα, ο Figlio μελέτησε την περίπτωση αδελφών που ήταν εξίσου καλές στα μαθηματικά, ανακάλυψε ότι αυτές με τα πιο «θηλυκά» ονόματα έτειναν να αποφεύγουν τα «θετικά» μαθήματα και να προτιμούν μαθήματα με ανθρωπολογικό προσανατολισμό, σε αντίθεση με τις αδελφές τους που είχαν πιο «ανδρόγυνα» ονόματα. «Αν, λοιπόν», λέει ο ειδικός, «έχεις αποφασίσει να κάνεις γιατρό την κόρη σου Anastasia θα πρέπει να προσπαθήσεις να αποτρέψεις κάθε πολιτισμικό στερεότυπο. Και να μη σου κάνει εντύπωση αν τελικά γίνει γιατρός η αδελφή της, που τη λένε Jordan». Τα νούμερα είναι πολύ ξεκάθαρα στις σχετικές μελέτες για να τα αγνοήσει κανείς –ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται τόσο στην Ελλάδα, που τα «ανδρόγυνα» ονόματα είναι σπάνια.

Το 50% των γονιών που ερωτήθηκαν από το BabyCenter.com σχετικά με τα κριτήρια επιλογής ονόματος του παιδιού τους, απάντησαν ότι ανάτρεξαν στην σύγχρονη κουλτούρα (στα πρώτα 100 αμερικανικά ονόματα μωρών για αγόρια και κορίτσια έρχονται σήμερα τα Sophia και Aiden). Από την άλλη, 1 στους 5 γονείς αρνήθηκαν να υποκύψουν στη μόδα και έκαναν πιο ανορθόδοξες επιλογές, π.χ. εφεύραν ονόματα ψάχνοντας ιδέες από το λεξικό.
«Αυτό δεν είναι κακή ιδέα», λέει ο Figlio, ο οποίος κάθε χρόνο απαντά σε τουλάχιστον 100 e-mails γονιών που ζητούν συμβουλές για το όνομα του παιδιού τους. Βασική του προτροπή κάθε φορά είναι να αναζητήσουν ένα όνομα που να είναι εξίσου εύηχο και με νόημα.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v