Περισσότερη οικονομία: Επιστροφή στα βασικά

Από τους λογαριασμούς του τηλεφώνου μέχρι τα ψώνια στο super market και από τις χρεώσεις της ΔΕΗ μέχρι τα sites προσφορών, πάντα υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα μηνιαία μας έξοδα στο ελάχιστο.
Περισσότερη οικονομία: Επιστροφή στα βασικά
της Έλενας Μπούλια

Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε ιδέες και tips για οικονομία στο σπίτι –και όχι μόνο (δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Είναι, όμως, για όλο και περισσότερους πρώτη φορά που η οικονομία δεν αποτελεί απλά μία γενική εικόνα του τι είναι καλό να κάνουμε και να μην κάνουμε, αλλά ουσιαστικό τρόπο ζωής σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Για την ακρίβεια, η καθημερινότητά μας δεν χαρακτηρίζεται πια από οικονομία, ούτε καν από λιτότητα, αλλά από μία εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία σχετικά με το πώς λειτουργούμε ως καταναλωτές. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την κρίση με τρόπο τέτοιον ώστε να μειώσουμε τα μηνιαία έξοδά μας, αλλά χωρίς να αλλάξει δραματικά η ποιότητα της ζωής μας –όσο, τουλάχιστον, ακόμα είναι αυτό δυνατόν. Τι -παραπάνω- μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε στην πράξη;

*Internet και τηλέφωνο στο σπίτι: Είστε σίγουροι ότι πληρώνετε τα λιγότερα δυνατά;
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών μειώνουν τις τιμές τους και δημιουργούν προνομιακά πακέτα που μπορούν να μειώσουν τα οικιακά μας έξοδα ίσως τόσο όσο μειώθηκε ο μισθός μας με την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου. Ρίξτε μια ματιά στα πακέτα των εταιριών και βρείτε αυτό που σας συμφέρει: Ενδεικτικά, οι τιμές τηλεφωνίας και διαδικτύου στην νεοσύστατη εταιρία Cyta ξεκινούν από 16 ευρώ, στην On Telecoms από 20,23 ευρώ και στην Forthnet από 24,90 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δείτε και τις υπόλοιπες χρεώσεις για κλήσεις σε αστικά, υπεραστικά και κινητά τηλέφωνα. Τέλος, σκεφτείτε κατά πόσο χρειάζεστε σταθερό τηλέφωνο και μάθετε τις χρεώσεις μόνο για internet.

*Κινητό τηλέφωνο: Επιστροφή στις κάρτες
Απαντήστε ειλικρινά: Χρειαζόταν πραγματικά να αγοράσετε το τελευταίας τεχνολογίας smartphone, το οποίο τρέμετε μην σας κλέψουν ή μην το χάσετε, για να έχετε πρόσβαση στο Facebook από την παραλία, και να πληρώνετε γι’αυτό τουλάχιστον 60 ευρώ τον μήνα; Θυμηθείτε εκείνες τις παλιές εποχές, όταν η κινητή τηλεφωνία είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα και οι κάρτες ανανέωσης χρόνου αποτελούσαν το απόλυτο trend. Πόσο πιο εύκολα -και φθηνά- ήταν όλα; Το μόνο «άγχος» που είχατε ήταν μήπως σας τελειώσει ο χρόνος ομιλίας και δεν βρείτε περίπτερο. Σήμερα, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε γι’αυτό, καθώς όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δίνουν την δυνατότητα να προσθέσετε χρόνο ομιλίας αν «τελειώσει» η κάρτα σας, στέλνοντας απλά ένα sms, και αφαιρούν το ποσό που σας «δάνεισαν» από την επόμενη ανανέωση κάρτας. Ανάλογα με την εταιρία και το πρόγραμμα καρτοκινητής που θα επιλέξετε (με δωρεάν κλήσεις προς ίδιο δίκτυο, δωρεάν πακέτα μηνυμάτων κλπ) ο «λογαριασμός» του κινητού σας θα μπορούσε να κοστίζει 10 ευρώ τον μήνα. Το σκέφτεστε ακόμα;

*Κάρτα απεριόριστων διαδρομών: Πόσα είπαμε ότι πληρώνετε σε βενζίνη;
Σίγουρα περισσότερα από τα 45 ευρώ μηνιαίως που κοστίζει η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα. Κάθε γκρίνια για τις καθυστερήσεις των μέσων και τις απεργίες που μας βγάζουν εκτός προγράμματος (και εκτός εαυτού) είναι δεκτή, όμως κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για τον φθηνότερο δυνατό τρόπο να μετακινήστε στην πόλη. Προσέξτε μόνο να αγοράσετε την κάρτα την πρώτη μέρα του μήνα, καθώς η ισχύς της δεν είναι για 30 οποιεσδήποτε μέρες αλλά για έναν ημερολογιακό μήνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

*Το καθημερινό φαγητό: Όλα σπιτικά
Πέρα από το σπιτικό φαγητό που έτσι κι αλλιώς είναι οικονομικότερο από το να τρώτε κάθε μέρα «έξω», υπάρχουν και τα υπόλοιπα σνακς, καφέδες αλλά και το καθημερινό ψωμί που στο τέλος του μήνα αθροίζονται σε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Πώς μπορείτε να το μειώσετε ακόμα και στο μισό; Σκεφτείτε απλά ότι με ένα κιλό αλεύρι (κόστος: από 1,35 έως 1,70 ευρώ) μπορείτε να φτιάξετε 3 καρβέλια ψωμί (κόστος στον φούρνο: 0,70 x 3). Η μεγάλη συσκευασία επώνυμου ψωμιού του τοστ κοστίζει περί τα 2,80 ευρώ, κάτι παραπάνω από όσο αγοράζετε καθημερινά ένα τοστ, για να μην αναφερθούμε στο κόστος του καφέ, με τον επώνυμο στιγμιαίο των 200γρ. να κοστίζει όσο 3 καφέδες «απ΄έξω».
Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποια super market θα βρείτε τις οικονομικότερες τιμές προϊόντων, ποια από αυτά κάνουν προσφορές και πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε κουπόνια για είδη πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά μπορείτε να δείτε εδώ.

*Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Μήπως σας αφορά;
Πρόκειται για ένα οικονομικότερο τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο απευθύνεται στις πιο ευπαθείς ομάδες καταναλωτών: Άτομα χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνους, μακροχρόνια ανέργους και ΑΜΕΑ. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατώρες της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και η έκπτωση είναι 20% για άτομα χαμηλού εισοδήματος και πολύτεκνους και 30% για μακροχρόνια άνεργους και άτομα με αναπηρία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

*Προσφορές: Εκμεταλλευτείτε μόνο αυτές που πραγματικά χρειάζεστε
Η επιτυχία όλων αυτών των sites προσφορών ήταν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ανάγκες για προϊόντα και υπηρεσίες που πιθανώς να μην μας ενδιέφεραν ή να μην μπορούσαμε να πληρώσουμε μέχρι χθες. Η επιτυχής αγορά τέτοιων προσφορών εκ μέρους μας, όμως, είναι αυτή που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά σε υψηλότερη τιμή. Δηλαδή, αν έτσι κι αλλιώς θέλαμε να βγούμε ένα βράδυ για φαγητό σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο, έχει νόημα να αγοράσουμε το «κουπόνι» των 10 ευρώ κατ’άτομο (αντί για 25 ευρώ που θα μας κόστιζε χωρίς την προσφορά), όμως αν δεν είχαμε σκοπό να πάμε για μασάζ σε κάποιο ακριβό spa, γιατί να το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή θα μας κοστίσει 30 ευρώ; Η παραμικρή αγορά σήμερα χρειάζεται σκέψη –ακόμα και όταν πρόκειται για μικροποσά.
Δείτε εδώ συγκεντρωμένα 21 sites προσφορών.

*Το μποστανάκι μου: Κάντε την ανάγκη hobby 
Το πιθανότερο είναι ότι ούτε χώρο ούτε χρόνο έχετε για να ασχοληθείτε με την καλλιέργεια. Έχετε, όμως, την διάθεση; Το γεγονός ότι την τελευταία τριετία 38.000 πολίτες προστέθηκαν στον αγροτικό πληθυσμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι τους είχαν ένα ανεκμετάλλευτο οικόπεδο. Το προσωπικό σας μποστάνι μπορεί να δημιουργηθεί στον κήπο σας, σε ζαρντινιέρες του μπαλκονιού σας, ακόμα και στην ταράτσα σας, στο κτήμα γύρω από το εξοχικό ενός φίλου και πέρα από το ελάχιστο κόστος των σπόρων και ένα οικονομικό σύστημα ποτίσματος που θα χρειαστείτε, το μόνο πραγματικά που μένει είναι να βρείτε το κέφι και το κουράγιο να ασχοληθείτε με μία δημιουργική δραστηριότητα που θα σας αποφέρει κυριολεκτικά καρπούς.
Δείτε εδώ πώς άτομα άσχετων επαγγελμάτων έγιναν -λόγω κρίσης και ανεργίας- καλλιεργητές και πώς μπορείτε να το κάνετε και εσείς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v