Οι «σούπερ μαμάδες» και η κατάθλιψη

Τέλεια καριέρα, ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, κουζίνα που ευωδιάζει σπιτικό φαγητό, λαμπερές προαγωγές και χαρούμενα παιδιά. Γίνεται; Όχι, λέει νέα έρευνα. Και μην το προσπαθήσετε, γιατί η κατάθλιψη παραμονεύει.
Οι «σούπερ μαμάδες» και η κατάθλιψη
Οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν απαιτητική καριέρα και ενεργή οικογενειακή ζωή είναι λιγότερο χαρούμενες από εκείνες που απλά αποδέχονται πως δεν μπορούν να τα έχουν όλα, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.600 παντρεμένες γυναίκες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που δούλευαν ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που έμεναν στο σπίτι για να φροντίζουν την οικογένεια. Ανάμεσα, όμως, στις γυναίκες που δούλευαν, πιο χαρούμενες ήταν εκείνες που αποδέχονταν πως δεν μπορούν να τα κάνουν όλα, και έκαναν συμβιβασμούς στην επαγγελματική ή την οικογενειακή ζωή τους.

Θυσιάζοντας κάποιους επαγγελματικούς στόχους, ή αναθέτοντας κάποιες γονεϊκές ευθύνες στους συζύγους τους, κατάφερναν να επιτυγχάνουν υγιή ισορροπία δουλειάς-ζωής, με αποτέλεσμα να είναι χαρούμενες. Αντιθέτως, εκείνες που προσπαθούσαν να ακολουθήσουν λαμπρή καριέρα ενώ ταυτόχρονα εκπλήρωναν τον ρόλο τους ως θεές της οικογενειακής εστίας, απογοητεύονταν όταν δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στο μοντέλο της «σούπερ μαμάς».

Η Katrina Leupp, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ανέλυσε τις απαντήσεις των νεαρών γυναικών στην έρευνα, η οποία επικεντρωνόταν στην επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή. Στις συμμετέχουσες ζητήθηκε να αξιολογήσουν μία σειρά προτάσεων σχετικά με την ισορροπία δουλειάς και ζωής, όπως «μία γυναίκα που εκπληρώνει τις οικογενειακές της υποχρεώσεις δεν έχει χρόνο για δουλειά εκτός σπιτιού» και «η γυναίκα είναι πιο ευτυχισμένη όταν μένει στο σπίτι με τα παιδιά της», ανάλογα με το πόσο συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν.

Εν συνεχεία, η κ. Leupp αξιολόγησε τα επίπεδα κατάθλιψης των γυναικών αυτών, στην ηλικία των 40 ετών. «Οι γυναίκες ακούν από παντού αυτήν την ιστορία, ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, αλλά οι περισσότεροι χώροι εργασίας εξακολουθούν να είναι φτιαγμένοι για υπαλλήλους χωρίς γονεϊκές ευθύνες. Μπορείς μια χαρά να συνδυάσεις μητρότητα και καριέρα, αν είσαι διατεθειμένη να αφήσεις ορισμένα πράγματα να πάνε πίσω» δήλωσε η ίδια στην Telegraph.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεαρές γυναίκες που πίστευαν ακράδαντα ότι θα μπορούσαν να συνδυάσουν μητρότητα και καριέρα ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνες που ήταν λιγότερο φιλόδοξες.

Οι ενοχές που αισθάνονται όταν πρέπει να κάνουν θυσίες στο εργασιακό ή το οικογενειακό περιβάλλον, για να τα προλάβουν όλα, και η αυστηρή κριτική που ασκούν στον εαυτό τους όταν δεν τα καταφέρνουν είναι οι συνηθέστερες αιτίες της κατάθλιψης των «σούπερ μαμάδων», σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 20 Αυγούστου στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κοινωνιολογικού Συλλόγου στο Λας Βέγκας.

«Η εργασία είναι τελικά ευεργετική για την υγεία των γυναικών. Οι εργαζόμενες γυναίκες που περίμεναν ότι η ισορροπία ζωής-καριέρας θα ήταν δύσκολη, έχουν μάλλον περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν πως δεν μπορούν να τα κάνουν όλα» καταλήγει η κ. Leupp.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v