Έρευνα: 25% της ευτυχίας εξαρτάται από τη διαχείριση άγχους

Πόσο ικανοί είστε να αντιμετωπίζετε το άγχος; Από την απάντηση εξαρτάται το 25% της ευτυχίας σας, σύμφωνα με Αμερικανό ψυχολόγο που βρήκε ότι η καταπολέμηση του στρες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο ευτυχισμένοι είμαστε.
Έρευνα: 25% της ευτυχίας εξαρτάται από τη διαχείριση άγχους
Η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ευτυχισμένοι είμαστε. Η έρευνα του Αμερικανού ψυχολόγου και συγγραφέα Robert Epstein διαπίστωσε ότι το 25% της ευτυχίας μας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το πώς αντιδρούμε στο άγχος. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι -φυσικά- πώς θα κατορθώσουμε να μειώσουμε το στρες.

Στην προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του άγχους συνεισφέρουν τα πρόσφατα ευρήματα του Epstein ο οποίος συγκέντρωσε τις απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο 3.000 ατόμων από τις Η.Π.Α. και άλλες 29 χώρες. Η ικανότητα αντιμετώπισης του στρες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε βάσει του βαθμού συμφωνίας τους με 28 προτάσεις όπως «χρησιμοποιώ συχνά τεχνικές αναπνοής για να χαλαρώσω». Οι εθελοντές κλήθηκαν επιπλέον να απαντήσουν για το πόσο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ήταν στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή.

Όπως συμπεραίνει η έρευνα, η πιο αποτελεσματική τεχνική για τη διαχείριση άγχους αποδεικνύεται ο προγραμματισμός. Με άλλα λόγια, «η καταπολέμηση του άγχους πριν ακόμη ξεκινήσει, η οργάνωση των πραγμάτων αντί να τα αφήνουμε απλώς να συμβούν», λέει ο Epstein. «Αυτό σημαίνει να σχεδιάζεις τη μέρα σου, τον χρόνο σου και τη ζωή σου έτσι ώστε να ελαχιστοποιείς το άγχος».

Η έρευνα του Epstein κατόρθωσε ακόμα να αντιστοιχίσει το ποσοστό άγχους με τα συνολικά επίπεδα ευτυχίας των εθελοντών. «Ο συσχετισμός ήταν πολύ ισχυρός», εξηγεί ο ίδιος. «Περίπου 25% της ευτυχίας μας συνδέεται με την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το στρες».

Παρ’ όλα αυτά, τα κακά νέα είναι ότι σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στην αντιμετώπιση του άγχους. «Ο μέσος όρος στο τεστ μας ήταν 55%».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι το υπερβολικό άγχος έχει σοβαρές ψυχοσωματικές επιπτώσεις. Το 2010, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, βρήκαν η μακροβιότητα καθορίζεται κατά 20-30% από τα γονίδια και σε ποσοστό 70-80% από το περιβάλλον. Διαπίστωσαν ακόμη ότι το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που πάτησαν τα 100, ήταν η ικανότητά τους να διαχειρίζονται το άγχος. «Το άγχος σκοτώνει. Το άγχος δεν είναι μόνο αποθαρρυντικό, είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας υπεύθυνος για την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης».

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε το άγχος είναι να αποτρέψουμε την εμφάνισή του μέσω του προγραμματισμού. Όμως τι μπορούν να κάνουν όσοι αγχώνονται και μόνο στην ιδέα να φτιάχνουν λίστες με τις υποχρεώσεις τους και να σχεδιάζουν εκ των προτέρων την καθημερινότητά τους; Ο Epstein προτείνει μερικές εναλλακτικές τεχνικές που λειτουργούν αγχολυτικά.

Χαλαρώστε. Προφανώς, αν μπορούσατε να το κάνετε αυτό, δεν θα χρειαζόταν καν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του άγχους. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε να αποσυμπιέζεστε. Ο Epstein βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν εκπαιδευθεί σε τεχνικές αντιμετώπισης στρες -ακόμη και ένα μάθημα γιόγκα- είχαν καλύτερες επιδόσεις στην ευτυχία από τους υπόλοιπους. Όσες περισσότερες ώρες αφιέρωναν στην εκπαίδευσή τους, τόσο πιο ευτυχισμένοι ήταν.

Το να χαλαρώσει κανείς μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το να αναπνέει βαθιά, να διαλογίζεται ή να χαλαρώνει τους μυς του. «Είναι σημαντικό να εξασκούμε μία ή περισσότερες από αυτές τις τεχνικές κάθε μέρα, πριν ακόμη χτυπήσει το άγχος. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε ανοσία ενάντια στο άγχος, ώστε να μην μας βλάψει τόσο πολύ όταν εμφανιστεί». Μία απλή τεχνική αναπνοής είναι η εξής: αναπνεύστε βαθιά, μετρήστε αργά μέχρι το πέντε και μετά εκπνεύστε αργά.

Κοιλιακή αναπνοή: Όταν είμαστε αγχωμένοι, αναπνέουμε από το στήθος, γι’ αυτό ο Epstein συνιστά να μάθουμε να αναπνέουμε από το στομάχι. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι και προσπαθήστε να κρατήσετε ακίνητο το στήθος σας καθώς αναπνέετε περισσότερο με την κοιλιά σας. «Η κοιλιακή αναπνοή χαλαρώνει τους μυς σε όλο το σώμα και μειώνει τα επίπεδα του στρες».

Επανατοποθετηθείτε. Ο Epstein λέει, τέλος, ότι ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε το στρες είναι να επανατοποθετηθούμε, που σημαίνει να σκεφτόμαστε τα πράγματα με θετικό ή ουδέτερο τρόπο. «Δεν έχουμε έλεγχο στα γεγονότα γύρω μας αλλά έχουμε σχεδόν απόλυτο έλεγχο για το πώς τα ερμηνεύουμε», εξηγεί. Συχνά, κάνουμε υποθέσεις ή υπερβάλλουμε, μόνο για να συνειδητοποιήσουμε λίγο αργότερα ότι κάναμε λάθος. Έτσι για παράδειγμα, την επόμενη φορά που ο εργοδότης περάσει από δίπλα σας χωρίς να χαιρετίσει, μην συμπεράνετε αυτόματα ότι πρόκειται να απολυθείτε. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι μάλλον έμαθε κάποια κακή είδηση ή ότι απλώς ήταν αφηρημένος.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v