Οι δουλειές του σπιτιού βλάπτουν την υγεία

Ο μόνιμος μπελάς για κάθε εργαζόμενο ζευγάρι ακούει στο όνομα δουλειές του σπιτιού και απαιτεί απογευματινές «υπερωρίες» μετά την δουλειά. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, νέα έρευνα δικαιολογεί την γκρίνια σας και συμπεραίνει πως το νοικοκυριό… βλάπτει.
Οι δουλειές του σπιτιού βλάπτουν την υγεία
Μετά από ένα κουραστικό οκτάωρο (τουλάχιστον) στην δουλειά σας, επιστρέφετε στο σπίτι σας για να απολαύσετε λίγες στιγμές χαλάρωσης με τον/την σύντροφό και το παιδί σας. Τι κρίμα όμως: Οι στοίβες με τα άπλυτα πιάτα σάς καλωσορίζουν στην κουζίνα, η σιδερώστρα περιμένει για το απογευματινό σας ραντεβού και το σφουγγάρισμα διεκδικεί λίγη ακόμη από την «υπερωρία» σας.

Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να παραπονιέστε ότι οι δουλειές του σπιτιού σάς αρρωσταίνουν. Δεν έχετε άδικο, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Family Psychology και συμπεραίνει ότι και στους άνδρες και στις γυναίκες, η ενασχόληση με το νοικοκυριό μετά την επιστροφή στο σπίτι εμποδίζει την μείωση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, κάτι που δεν είναι πολύ θετικό την ώρα που υποτίθεται ότι «βγαίνετε από την πρίζα».

Η έρευνα ακολούθησε την καθημερινότητα τριάντα τυπικών ζευγαριών στο Los Angeles. Και οι άνδρες και οι γυναίκες εργάζονταν εκτός σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ το κάθε ζευγάρι είχε τουλάχιστον ένα παιδί, ηλικίας 8-10 ετών –ηλικία που δεν προϋποθέτει βοήθεια από τους γονείς σε κάθε του βήμα, όπως το ντύσιμο, το τάισμα κλπ, αλλά στην οποία το παιδί δεν έχει συνηθίσει ακόμη να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Οι ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα των ζευγαριών αυτών.

Αυτό που βρήκαν είναι πως μόλις τελειώσουν οι δουλειές του σπιτιού, τα επίπεδα κορτιζόλης του ζευγαριού πέφτουν – αλλά πάντα εξαρτάται από το ποιος έχει κάνει τις δουλειές. Όταν ο άνδρας αναλάμβανε το νοικοκυριό, η κορτιζόλη παρουσίαζε σημαντική πτώση στην γυναίκα, η οποία προφανώς ένιωθε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να τα κάνει όλα μόνη της και πως ο άνδρας είναι διατεθειμένος να βοηθά.

Κατ’ αντιστοιχία, τα επίπεδα κορτιζόλης του άνδρα μειώνονταν, αλλά μόνο όταν δεν έκανε τις δουλειές και τις αναλάμβανε η γυναίκα – ίσως γιατί όχι μόνο ένιωθε ότι το σπίτι τακτοποιείται, αλλά και επειδή δεν χρειάστηκε να τις κάνει ο ίδιος.

Η ορμόνη κορτιζόλη μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση όταν έχουμε «δύσκολη αποστολή». Ωστόσο, το σώμα μας αντιδρά όταν η ίδια ορμόνη βρίσκεται σε δράση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού το φυσιολογικό είναι μετά από μια απαιτητική ημέρα να πέφτει το απόγευμα. Τελικά, προειδοποιούν οι μελετητές, τα μονίμως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, όπως αυτά διαμορφώνονται εξαιτίας των απογευματινών δουλειών του σπιτιού μειώνουν τις αντιστάσεις μας σε διάφορους κινδύνους της υγείας και αυξάνουν την επιρρέπειά μας σε ασθένειες.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 30% των γυναικών ασχολείται καθημερινά με το νοικοκυριό μετά την δουλειά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 20%. Αντίθετα, οι άνδρες πρωτοστατούν στην χαλάρωση και την ενασχόληση με κάτι ευχάριστο μετά την δουλειά, σε ποσοστό 19%, όταν το γυναικείο ποσοστό μόλις που αγγίζει το 11%.

Πηγή: Time.com

Βλάπτει τελικά την υγεία μας το καθαρό νοικοκυριό; Ποια κατά την γνώμη σας είναι η λύση για το… απογευματινό πρόβλημα των εργαζομένων; Πείτε την γνώμη σας σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v