Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα (και όχι μόνο…)

Τουλάχιστον 15.000 άτομα δηλώνουν μέχρι στιγμής ότι θα παραβρεθούν σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα, προκειμένου να συμμετέχουν στην ειρηνική διαδήλωση κατά της οικονομικής κρίσης. Στην κίνηση συμμετέχουν Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα (και όχι μόνο…)
Σε κάθε F5 της σελίδας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», στο Facebook τα άτομα αυξάνονται κατά εκατοντάδες. Αν τελικά πράγματι παραβρεθούν όλα αυτά τα άτομα σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα πρόκειται για την πρώτη και μαζικότερη διαδήλωση που υποκινήθηκε ποτέ από μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η σπουδαία απήχηση του Facebook στους πολίτες δεν είναι ωστόσο το ζητούμενο της εν λόγω κίνησης –ούτε, όμως, και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν στη «διακήρυξή» τους οι διαχειριστές της σελίδας -και όχι οργανωτές της εκδήλωσης, όπως τονίζουν- Ακίνδυνος Σκανδάλης, Νίκος Μουρούτης και Dimitra Kokologianni, «…στο Σύνταγμα θα λάβει χώρα μια ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαμαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι μόνο. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβλημα και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή βίας, να πατήσει NOT ATTENDING και να κάτσει σπίτι του. Ας δείξουμε λοιπόν ότι η σημερινή νεολαία δεν είναι σαν τις προηγούμενες, για να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει, αλλά αποτελεί μια γενιά με νέα νοοτροπία και ξεχωριστή ιδεολογία που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία μας. […]Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνο αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους.»

Και συνεχίζουν «Δηλώνουμε ειρηνικά για την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα και χωρίς κόμματα, ομάδες και παρατάξεις. Επίσης, διαδίδουμε την ίδια κίνηση που γίνεται στην Συμπρωτεύουσα αλλά και στην Πάτρα.» Και οι τρεις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε Λευκό Πύργο και Πλατεία Γεωργίου.

Αναρωτιέστε αν θα υπάρξει απήχηση, αν θα εμφανιστεί τελικά όλος αυτός ο κόσμος; Η απάντηση δίνεται από το αντίστοιχο κίνημα των «Αγανακτισμένων» της Μαδρίτης που εμφανίστηκαν το σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρέμειναν εκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα και η διαδήλωσή τους κορυφώθηκε στις 22 Μαΐου με πορεία 20.000 ατόμων. Δεσμεύονται μάλιστα ότι θα παραμείνουν εκεί για μερικές ακόμα ημέρες.

E.M.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v