Η επιστήμη… διαβάζει τις σκέψεις σας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης βρήκαν τρόπο να αποκωδικοποιήσουν τα εγκεφαλικά κύματα, φέρνοντας το διάβασμα της ανθρώπινης σκέψης ένα βήμα πιο κοντά στην καθημερινότητά μας.
Η επιστήμη… διαβάζει τις σκέψεις σας
Η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε, πριν από λίγες μέρες, ένα βήμα πιο κοντά στο διάβασμα της ανθρώπινης σκέψης, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αποκωδικοποίησαν εγκεφαλικά κύματα. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να αναγνωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα σε φωτογραφίες προσώπων. Εν συνεχεία, μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών, με μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των εθελοντών με τα εγκεφαλικά κύματα που καταγράφονταν, μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν το είδος της πληροφορίας που τα εγκεφαλικά κύματα «κουβαλούσαν».

Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα Νευρολογίας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Έξι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν εκφράσεις θυμού, χαράς, φόβου και έκπληξης σε φωτογραφίες διαφορετικών ανθρώπων. Σε διάφορα στάδια του πειράματος, τμήματα της φωτογραφίας καλύπτονταν, έτσι ώστε να διακρίνονται, για παράδειγμα, μόνο τα μάτια ή μόνο το στόμα. Στους εθελοντές ζητήθηκε και πάλι να διακρίνουν τα συναισθήματα που αποτυπώνονταν στα μερικώς καλυμμένα πρόσωπα.

Τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν με τη χρήση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, επιτρέποντας στους ερευνητές να διακρίνουν ποια μέρη του εγκεφάλου των εθελοντών ήταν ενεργά όταν κοίταζαν διαφορετικά σημεία του προσώπου.

Τα εγκεφαλικά κύματα διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους σε συχνότητα, εύρος και φάση. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα εγκεφαλικά κύματα «βήτα» που είχαν κύκλο 12 hertz μετέφεραν τις πληροφορίες για τα μάτια, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα «θήτα» με κύκλο 4 hertz κωδικοποιούσαν την πληροφορία για το στόμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα πως η πληροφορία μπορεί να κωδικοποιηθεί ανάλογα με τη φάση ή το timing του εγκεφαλικού κύματος, και λιγότερο ανάλογα με το εύρος και την δύναμή του. Ο Πρόεδρος του τμήματος και επικεφαλής της έρευνας, Philippe Schyns, δήλωσε στο BBC: «είναι λίγο σαν να ξεκλειδώνουμε ένα κωδικοποιημένο τηλεοπτικό κανάλι. Προηγουμένως, μπορούσαμε να εντοπίσουμε το σήμα, αλλά όχι το περιεχόμενο. Τώρα μπορούμε».

Πηγή: BBC.co.uk
H.K.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v