Action Aid: Για έναν πλανήτη που δεν θα πεινάει πια

...Και για έναν πλανήτη που δεν θα διψάει και δεν θα υποφέρει από αδικίες πια. Για έναν τέτοιο πλανήτη δουλεύει καθημερινά η Action Aid. Ένα μέλος της οργάνωσης μιλά στο in2life για το έργο, τις ελπίδες και το πώς μπορείτε να βοηθήσετε να πραγματοποιηθούν.
Action Aid: Για έναν πλανήτη που δεν θα πεινάει πια
της Ηρώς Κουνάδη

Τη θυμάστε εκείνη την διαφήμιση; Μαζί με το sequel της, το οποίο στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουμε στο διαδίκτυο, είχαν κάνει όλη την Ελλάδα να δακρύσει το 2007, με το μότο «στην Κένυα διψάνε» που εν συνεχεία έγινε «στην Κένυα δεν διψάνε πια». Ήταν η καμπάνια της Action Aid, που σε συνεργασία με το Ζαγόρι είχε χρηματοδοτήσει ένα δίκτυο ύδρευσης 30 χιλιομέτρων, το οποίο εξασφάλισε πόσιμο νερό σε 43.000 ανθρώπους. Κάπως έτσι γνωρίσαμε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη.

Δουλεύοντας για έναν καλύτερο πλανήτη
«Η ActionAid είναι μια διεθνής οργάνωση που στόχο έχει την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών και τους στηρίζουμε ώστε να καταφέρουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, καταπολεμώντας τις αιτίες της. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια είναι σφαιρικός» εξηγεί η Άννα Μπότσογλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Oι λύσεις πρέπει να έρχονται από τους ίδιους τους φτωχούς ανθρώπους. Δεν επιβάλλουμε λύσεις, αλλά δουλεύουμε μαζί με τους κατοίκους των φτωχών χωρών για να φέρουμε τις αλλαγές που χρειάζονται, δίνοντάς τους τη γνώση και τα εργαλεία για να φέρουν οι ίδιοι τις αλλαγές στη ζωή τους. Έτσι, όταν πια ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμά μας, οι άνθρωποι αυτοί δεν μας έχουν ανάγκη πια.

Oι λύσεις δεν είναι ποτέ μονοδιάστατες. Για να πάει σχολείο ένα κορίτσι δεν φτάνει να υπάρχει το κτίριο. Πρέπει να υπάρχει και δάσκαλος που να κάνει σωστή δουλειά και πρέπει οι γονείς του να το στείλουν στο σχολείο, το οποίο είναι τελικά και το πιο δύσκολο» καταλήγει η κ. Μπότσογλου.

Στην ερώτησή μας ποια θα ξεχώριζε ως την μεγαλύτερη επιτυχία της οργάνωσης ως τώρα, διστάζει. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τις μικρές ή μεγάλες νίκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις κοινότητές μας. Από τις γυναίκες που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους, μέχρι την κατασκευή ενός πηγαδιού που απελευθερώνει τα κορίτσια από τη δουλειά της μεταφοράς νερού στο σπίτι, που σημαίνει ότι θα έχουν χρόνο πια να πηγαίνουν στο σχολείο, και από τη νομοθετική αναγνώριση της ενδοοικογενειακής βίας στο Μπαγκλαντές μέχρι την υιοθέτηση της δωρεάν διανομής αντιρρετροϊκών φαρμάκων στους ασθενείς του AIDS στην Κένυα» λέει.

Υιοθετώντας ένα παιδί: Το Πρόγραμμα Αναδοχής της Action Aid
Το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα της ActionAid κι έχει σήμερα πάνω από 43.000 υποστηριχτές που στηρίζουν 55 φτωχές κοινότητες σε 18 χώρες. «Για να γίνει κανείς ανάδοχος το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να έρθει σε επαφή μαζί μας είτε μέσω της ιστοσελίδας μας στο www.actionaid.gr ή να τηλεφωνήσει στο 800.11.900.800» εξηγεί η κ. Μπότσογλου.

«Να διευκρινίσω ότι Αναδοχή δεν σημαίνει υιοθεσία. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ζουν με την οικογένειά τους στις κοινότητές τους και γίνονται οι εκπρόσωποι ολόκληρης της φτωχής περιοχής στην οποία ζουν. Έτσι μας επιτρέπουν μέσω της δικής τους ζωής να την πλησιάσουμε και να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Τα χρήματα των Αναδόχων πηγαίνουν για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής ολόκληρης της κοινότητας, καθώς όταν για παράδειγμα φτιάχνεται και στελεχώνεται ένα σχολείο, όλα τα παιδιά της περιοχής επωφελούνται».

Οι Ανάδοχοι λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις για τις εξελίξεις στην κοινότητα και φυσικά φωτογραφίες του παιδιού, ζωγραφιές του και νέα του, ενώ μπορούν και οι ίδιοι να στείλουν κάρτες και γράμματα στο παιδί. «Οι κάρτες αυτές είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά που τις λαμβάνουν –τις φυλάνε συνήθως με τα πιο πολύτιμα αντικείμενά τους» λέει η κ. Μπότσογλου. Επίσης, όσοι το επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν την κοινότητα, να δουν από κοντά τις αλλαγές που συμβαίνουν και να γνωρίσουν το παιδί και την οικογένειά του.

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω. Πώς θα το κάνω;
Για να γίνετε ανάδοχος σε ένα παιδί, και να βοηθήσετε την κοινότητα στην οποία ζει να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της, το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την σχετική φόρμα στο site της Action Aid, και να καταβάλλετε το ποσό των 22 ευρώ τον μήνα, ή 264 ευρώ τον χρόνο.

«Οι περισσότεροι από τους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές μας στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, αλλά υπάρχουν και πολλοί υποστηρικτές μας που στηρίζουν το πρόγραμμα Γυναίκες του Κόσμου, τα προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή και τα προγράμματα Άμεσης Προσέγγισης» λέει η κ. Μπότσογλου.

«Με όλα τα προγράμματα αυτά η ActionAid πραγματοποιεί αναπτυξιακά έργα και δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες ήταν και όσοι στήριξαν την περσινή μας εκστρατεία 1GOAL - Εκπαίδευση για όλους, μια παγκόσμια εκστρατεία που στόχο είχε την κινητοποίηση μας ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να πάνε στο σχολείο. Επίσης, έχουμε εθελοντικές ομάδες που βοηθούν στο γραφείο της ActionAid στην Αθήνα, στο εκπαιδευτικό μας κέντρο «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω» και δύο εθελοντικές ομάδες νέων, τους Activista, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ενημερώνουν και κινητοποιούν τους πολίτες για τις εκστρατείες μας».

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους που μπορεί κανείς να βοηθήσει το έργο της Action Aid θα βρείτε στο www.actionaid.gr και στο τηλέφωνο 210 9212321.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v