Χωρισμοί: Η «κατάρα» του Σεπτεμβρίου

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία αυτών που πήραν την απόφαση να χωρίσουν μετά τις διακοπές, μάθετε πως… δεν είστε μόνοι. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για το πώς θα το ξεπεράσετε ανώδυνα και αποτελεσματικά.
Χωρισμοί: Η «κατάρα» του Σεπτεμβρίου
Τι συμβαίνει τον Σεπτέμβριο και αποφασίζουν τα περισσότερα ζευγάρια να χωρίσουν; Περνούν το καλοκαίρι μαζί και εκεί που όλα φαίνονται να κυλούν φυσιολογικά, επιστρέφοντας από τις διακοπές αποφασίζουν να χωρίσουν. Γιατί τώρα;

Τι λένε οι ψυχολόγοι;
Χωρίς να έχει διεξαχθεί κάποια επίσημη μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι τον Σεπτέμβριο λαμβάνουν χώρα οι περισσότεροι χωρισμοί, εμπειρικά και μόνο πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την διάθεση για ανακατατάξεις που μας κυβερνά κάθε νέα σεζόν. «Τα περισσότερα ζευγάρια αναβάλουν τον χωρισμό κατά την διάρκεια τον καλοκαιρινών διακοπών είτε επειδή δεν θέλουν να περάσουν το καλοκαίρι μόνοι είτε επειδή θέλουν να δώσουν μία ευκαιρία στην ήδη προβληματική σχέση τους», λέει η ψυχολόγος του In2life-Sex & Σχέσεις. «Έτσι, αν τα πράγματα στις διακοπές δεν πήγαν καλά, επιστρέφοντας στην ασφάλεια και την ρουτίνα της καθημερινότητας αποφασίζουν να δώσουν τέλος στην σχέση τους».

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Ευθυμία Παυλάτου συμφωνεί προσθέτοντας δύο ακόμα λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην διάλυση της σχέσης: «Μπορεί να πήγαμε διακοπές χωρίς τον/την σύντροφό μας και να περάσαμε καλά, να μη μας έλειψε, να νιώσαμε πως ανασαίνουμε πιο ελεύθερα, οπότε γυρίζοντας χωρίσαμε. Μπορεί ακόμα και να γνωρίσαμε κάποιον άλλον στις διακοπές, καθώς η καλοκαιρινή διάθεση ευνοεί κάτι τέτοιο, και -χωρίς να σημαίνει ότι δημιουργήσαμε άλλη σχέση- να συνειδητοποιήσαμε πολλά και… «καθοριστικά» για την τωρινή μας σχέση και έτσι να πήραμε τις αποφάσεις μας.»

Για τους περισσότερους, άλλωστε, ο Σεπτέμβριος είναι μία συμβολική περίοδος νέων αποφάσεων και προγραμματισμών. «Αλλάζουμε, κάνουμε επιλογές για τη βελτίωση της ζωής μας, για να μη μας βρει η χρονιά που αρχίζει… στα ίδια», λέει η κ. Παυλάτου. Επιπλέον, η δουλειά αρχίζει πάλι, σιγά-σιγά, να αυξάνεται και έτσι το μυαλό μας έχει κάτι ουσιαστικό να απασχολείται και να ξεχνά τις δυσάρεστες σκέψεις του χωρισμού. Από τώρα και μέχρι τις επόμενες διακοπές θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα, αρκετό για να μας δώσει την ευκαιρία να αναζητήσουμε νέους συντρόφους ή να ρυθμίσουμε έτσι την ζωή μας, ώστε να περάσουμε καλά και χωρίς αυτούς.

Μήπως είστε… SAD;
Μία πιθανή απάντηση μπορεί να έχει να κάνει με την φθινοπωρινή κατάθλιψη, μία νέα ψυχοσωματική ασθένεια που στις προηγμένες χώρες έχει γίνει γνωστή με τα αρχικά SAD (Seasonal Affective Disorder: Σύνδρομο Εποχικής Διαταραχής). Σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρ. Τόμας Βερ, το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται ως «εκνευρισμός, αδιαφορία για το σεξ, μελαγχολία και άρνηση κοινωνικών επαφών» και όλα αυτά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης αυτής κατάθλιψης είναι το γεγονός ότι πιο ευάλωτες σε αυτήν είναι νέες γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Το σύνδρομο, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την απότομη μείωση της έκθεσης στον ήλιο τους φθινοπωρινούς μήνες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εκκρίνει πολύ μικρότερες ποσότητες μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται από τον εγκέφαλο και ρυθμίζει την όρεξη και την διάθεση. Συνεπώς, δεν αποκλείεται οι τελευταίες βροχερές ημέρες να επηρέασαν τόσο την ψυχολογία σας που η απόφαση να χωρίσετε προέκυψε τώρα πολύ πιο αβίαστα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Πώς θα το ξεπεράσουμε;
Το ότι πήραμε απόφαση να χωρίσουμε βέβαια, ή -ακόμα χειρότερα- το ότι μας χώρισαν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τώρα είμαστε πιο ευτυχισμένοι ή ότι δεν θα έρθουν δύσκολες στιγμές, κάτι βροχερά κυριακάτικα μεσημέρια, που ο άλλος θα μας λείπει και που -πιθανώς- θα μετανιώνουμε για την απόφασή μας. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που το παρακάτω τρίπτυχο πρέπει να αναβοσβήνει σαν φωτεινή επιγραφή στο μυαλό μας:

• Σεπτέμβριος: Τα σχέδια για τη νέα σεζόν αρχίζουν να πραγματοποιούνται από… τώρα! Είτε αυτά είναι πλάνα για την καριέρα μας, είτε για την προσωπική μας ζωή, τον ελεύθερο χρόνο μας, τα χόμπι μας, ο καιρός να αρχίσουμε να τα πραγματοποιούμε έχει πλέον φτάσει. Πάρτε ιδέες από το σχετικό άρθρο του In2life.

• Κι άλλες διακοπές: Στην Ελλάδα οι διακοπές θα μπορούσαν να μην τελειώνουν ποτέ. Αφενός γιατί η καλοκαιρία ουσιαστικά διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, αφετέρου γιατί και ο Χειμώνας προσφέρεται για καταπληκτικά τριήμερα στους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Ξεσηκώστε, λοιπόν, τον κολλητό/την κολλητή σας για ένα after-summer σαββατοκύριακο που δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 150 ευρώ και ξορκίστε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο την κατάρα «του χωρισμού μετά τις διακοπές».

• Νέες γνωριμίες: Θυμάστε στα Mυστικά της Ευτυχισμένης Ζωής, την θεωρία του Νικόλα Χρηστάκη, σύμφωνα με την οποία η ευτυχία έρχεται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική δικτύωση; Συνδυάστε την με την άλλη θεωρία του ψυχολόγου Ed Diener που λέει ότι ένα διαζύγιο μακροπρόθεσμα φέρνει ευτυχία και… σπεύσατε για νέα λιμάνια. Πού; Στα «νησιώτικα» μπαράκια της Αθήνας (δείτε εδώ), όπου το επόμενο καλοκαίρι δείχνει να έχει ήδη φτάσει…

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v