Πότε τελειώνει μια σχέση: Τα σημάδια του τέλους

Έλλειψη σεβασμού, τσακωμοί, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, περιορισμένος χρόνος για τον σύντροφο. Μήπως η σχέση σας οδεύει προς το χείλος του γκρεμού; Τα σημάδια του τέλους και πώς να αντιδράσετε σε αυτά.
Πότε τελειώνει μια σχέση: Τα σημάδια του τέλους
Όσο δύσκολο και αν είναι να το παραδεχτεί όποιος το βιώνει, υπάρχουν στιγμές που μια σχέση δείχνει πως αργοπεθαίνει. Είτε έχει να κάνει με τον έναν ή και τους δύο συντρόφους, κάτι, κάπου, κάποια στιγμή στην πορεία «χάλασε» και παρέμεινε έτσι, καταστρέφοντας τα θεμέλια αυτού που είχαμε δημιουργήσει.

Ας το πάρουμε απόφαση όμως. Καμία σχέση δεν είναι προορισμένη να διαρκέσει για πάντα. Ή καλύτερα μπορεί να διαρκέσει, αν καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε εγκαίρως τα «σημάδια» της διάλυσης της και λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα – αν και εφ’ όσον θέλουμε – για να την ανανεώσουμε προτού έρθουμε αντιμέτωποι με τον χωρισμό.

Σημάδι 1ο: Πλήξη
Έχετε βαρεθεί ο ένας τον άλλον, συζητάτε ελάχιστα και δεν έχετε τίποτα σημαντικό να πείτε. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που βιώνουν αυτήν την φάση στην σχέση τους και μπαίνουν σε περιόδους ρουτίνας, οι οποίες συνήθως διαρκούν πολύ. Αν αυτή η ρουτίνα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση οδεύει προς το τέλος της.

Τι να κάνετε: Η λέξη κλειδί εδώ είναι η «αλλαγή». Η πλήξη στις σχέσεις, όπως και στην καθημερινότητα απαιτεί αλλαγές, τόσο από την πλευρά σας, όσο και από την πλευρά του/της συντρόφου σας. Αναζητήστε νέα ενδιαφέροντα ή προκλήσεις που να σας ιντριγκάρουν και τους δύο, επισκεφτείτε νέα μέρη και απαλλαγείτε από οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή όσο είστε μαζί (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητά κτλ.). Αρχίστε να συζητάτε περισσότερο.

Σημάδι 2ο: Συνεχείς τσακωμοί
Μπορεί οι εκάστοτε συγκρούσεις με τον σύντροφό σας να μην σημαίνουν απαραίτητα ότι η σχέση σας οδεύει προς το τέλος, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν αυτές αρχίζουν και γίνονται ολοένα και συχνότερες για ασήμαντα θέματα, τότε όντως κάτι δεν πάει καλά. Οι συνεχείς τσακωμοί χωρίς λόγο, μπορεί να κρύβουν πίσω τους άλλα, μεγαλύτερα θέματα. Συν τοις άλλοις, δείχνουν ότι η κοινή λογική και η αυτό-συγκράτηση δεν έχουν πια θέση στην σχέση σας.

Τι να κάνετε: Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα από τους συνεχείς τσακωμούς; Υποχωρήστε (ακόμα και αν πιστεύετε ότι έχετε δίκιο) και κρατήστε αυτή τη στάση για μια εβδομάδα. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, τότε πιθανώς η σχέση σας να αξίζει ακόμα μια ευκαιρία.

Σημάδι 3ο: Έλλειψη σεβασμού
Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό στοιχείο στην στήριξη και στην συνέχεια μιας σχέσης. Δείχνει ότι το κάθε άτομο κατανοεί τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του άλλου και δεν ξεπερνά τα όρια. Αν ο ένας από τους δύο αρχίσει να αμφισβητεί και επικρίνει οτιδήποτε κάνει ο σύντροφός του, τότε τα όρια αυτά έχουν ξεπερασθεί και κάποιο από τα δύο άτομα έχει σταματήσει να αναγνωρίζει την αξία του άλλου. «Θανάσιμη» περίπτωση για μία σχέση, η οποία είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί μόνο με την αγάπη των δύο συντρόφων.

Τι να κάνετε: Μιλήστε στον σύντροφό σας για την συμπεριφορά του και πώς αυτή σας κάνει να νιώθετε, προτείνετέ του «ανακωχή» και γίνετε περισσότερο θετικός/ή απέναντί του.

Σημάδι 4ο: Έλλειψη χρόνου
Σπαταλάτε υπερβολικά πολύ χρόνο στη δουλειά, σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού και σε οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τον σύντροφό σας; Τότε μάλλον έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι έχετε χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαφέροντός σας για την σχέση. Κανένας δεσμός, οποιουδήποτε είδους, δεν μπορεί να επιβιώσει αν ένας από τους δύο δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να προσφέρει. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Annie Bennett "Η ενασχόληση με οτιδήποτε μας αποτρέπει από το να διαθέσουμε χρόνο και ενέργεια στην σχέση μας, είναι από μόνη της καταστροφική και δείχνει ότι σχέση έχει ‘κολλήσει’ και χρειάζεται βοήθεια".

Τι να κάνετε: Βρείτε χρόνο για να σώσετε την σχέση σας και να περάσετε χρόνο με τον/την σύντροφό σας. Μπορεί να μην έχει την αξία του αυθόρμητου, αλλά η ύπαρξη ενός ‘σχεδίου σωτηρίας’ και η συνέπειά σας ως προς αυτό δείχνει ότι πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε την κατάσταση.

Σημάδι 5ο: Διαφορά στόχων
Εσείς θέλετε παιδιά, αυτός όχι. Εκείνος θέλει γάμο, εσείς δεν είστε ακόμα έτοιμη. Θέλετε να ζήσετε μαζί, εκείνος δεν νιώθει άνετα. Οι «διαφωνίες» στους στόχους μιας σχέσης μπορεί να είναι αρκετά σημαντικές όπως οι παραπάνω, αλλά και μικρότερης βαρύτητας, όπως π.χ. να μην θέλει να γνωρίσει τους γονείς σας. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτή η ανισορροπία στα «θέλω» πιθανώς να σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε περισσότερο ανοικτοί απέναντι στον/στην σύντροφό σας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποτελέσει σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι να κάνετε: Το σημαντικό είναι να μην προσπαθήσετε να πείσετε με το ζόρι τον άλλον να «πάει με τα νερά σας» και να ακολουθήσει τον δικό σας τρόπο σκέψης και αντίληψης, αλλά να προσπαθήσετε μαζί να βρείτε μια συμβιβαστική λύση που θα κάνει και τους δύο σας χαρούμενους. Αν βρείτε αυτήν την λύση, σιγουρευτείτε ότι και οι δυο σας την υποστηρίζετε εκατό τοις εκατό, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v