Το Λύκειον του Αριστοτέλους βρίσκει "στέγαστρο"

Δεκατρία χρόνια από την ανακάλυψή του, το Λύκειον του Αριστοτέλους βρίσκει "στέγη" 4.5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ανοιχτής μόνιμης στέγασης και την ενοποίηση με τον διπλανό περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Οι εργασίες αρχίζουν το 2010.
Το Λύκειον του Αριστοτέλους βρίσκει στέγαστρο
Το Γυμνάσιο του Λυκείου ήταν ένα από τα τρία μεγάλα Γυμνάσια που λειτουργούσαν στην Αθήνα, ήδη από τον 6ο π.Χ αιώνα, ένας χώρος συγκέντρωσης των Αθηναίων εφήβων για να εκπαιδευτούν, να αθληθούν και να εξασκηθούν στα όπλα. Στην περιοχή, που αποτελούσε προάστιο ανατολικά και εκτός των τειχών της πόλης, υπήρχε το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, αλλά και το Γυμνάσιο. Ο χώρος συνδέεται με τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και τη λειτουργία της Φιλοσοφικής του Σχολής από τον 4ο αι. π.Χ, η οποία μαζί με την Ακαδημία του Πλάτωνος αποτέλεσαν τα πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου.

Οι μέχρι τώρα εργασίες στον χώρο περιελάμβαναν πρόγραμμα συντήρησης και στερέωσης, μερική στέγαση, απάντληση ομβρίων και περιοδικό καθαρισμό από την φυσική βλάστηση. Ο χώρος μέχρι σήμερα είναι αδιαμόρφωτος και μη επισκέψιμος, παρά την βαρύτητα και την αρχαιολογική αξία που τον ακολουθούν. Με σκοπό να αναδείξει σε όλο της το μεγαλείο την αρχαιολογική σημασία του χώρου,  η επιδότηση του ΟΠΑΠ ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ,  θα συνεισφέρει στην κατασκευή ανοιχτής μόνιμης στέγασης του μνημείου & διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και στην ενοποίηση με τον παρακείμενο περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Το στέγαστρο θα είναι ενιαίο χωρίς περιστυλώματα, με τοξωτή κατασκευή που θα δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο. Στόχος του έργου θα είναι η διαμόρφωση, η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη τύπου για το έργο: "Αυτό που ονομάζουμε δημόσιος χώρος, δεν είναι μόνο μια έκταση γης δημόσιας χρήσης - ή κατάχρησης. Είναι - ή πρέπει να είναι - δημόσιο αγαθό. Που η ανάδειξή του βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, η προβολή του μαγνητίζει των ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και η προστασία του αναβαθμίζει αισθητικά το φυσικό και δομημένο περιβάλλον."

Συμπληρώνοντας τα λόγια του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρους του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανουήλ λέει: "Δεν πρόκειται απλά για ένα στέγαστρο, απλά για ένα μέτρο προφύλαξης ενός κάποιου αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για το δικαίωμα Ελλήνων και ξένων να επισκέπτονται έναν απ’ τους πυρήνες της παγκόσμιας φιλοσοφίας και επιστήμης. Εδώ ο αριστοτελικός χώρος αποτελεί το λίκνο της παγκόσμιας ορθολογικής σκέψης. Είμαι ξέρετε απ’ αυτούς που αν ψήφιζαν για τον μεγαλύτερο Έλληνα θα έλεγα ότι είναι ο Αριστοτέλης."

Σημειωτέον, η μελέτη εφαρμογής θα είναι έτοιμη σε ενάμιση μήνα και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ανάδοχο θα υλοποιηθεί εντός του χρόνου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v