Δρ. Ζαβός: "Σύντομα θα κλωνοποιήσω άνθρωπο"

Με αυτήν την δήλωση συμπληρώνει ο αμφιλεγόμενος γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός, την πρόσφατη προσπάθειά του όχι μόνο να κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα αλλά και να τα τοποθετήσει σε μήτρες γυναικών που επιθυμούν απελπισμένα ένα παιδί.
Δρ. Ζαβός: Σύντομα θα κλωνοποιήσω άνθρωπο
«Γνωρίστε τον Δρ. Ζαβό, τον άνθρωπο που δημιούργησε το πρώτο ανθρώπινο κλωνοποιημένο έμβρυο». Με αυτήν την τρομακτική εισαγωγή μας υποδέχεται ο Αμερικανός, κυπριακής καταγωγής, επιστήμονας στην επίσημη ιστοσελίδα του Zavos.org. Ο αμφιλεγόμενος γενετιστής, επανήλθε πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητας, αφού δήλωσε ότι όχι μόνο κλωνοποίησε 14 ανθρώπινα έμβρυα, αλλά 11 από αυτά εμφυτεύτηκαν στις μήτρες 4 γυναικών που επιθυμούσαν να γίνουν οι πρώτες μητέρες ανθρώπινων κλώνων.

Αγνοώντας κάθε ταμπού γύρω από την εμφύτευση κλώνων σε γυναίκες, ο Ζαβός ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι κατέγραψε σε βίντεο την διαδικασία για να μπορεί να αποδείξει το επιστημονικό του θαύμα. Διαδικασία η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Μεγ. Βρετανία, ενώ είναι παράνομη σε πολλές άλλες χώρες. Αυτή έλαβε χώρα σε μυστικό εργαστήριο, ίσως κάπου στην Μέση Ανατολή, όπου δεν υπάρχει απαγόρευση κλωνοποιήσεων.

Δείτε μέρος της διαδικασία κλωνοποίησης, όπως αυτή βιντεοσκοπήθηκε από τον διάσημο παραγωγό ντοκιμαντέρ Πίτερ Γουίλιαμς, του Discovery Channel, η οποία προβλήθηκε χθες βράδυ.


Παρόλο που κανένα από τα έμβρυα δεν επιβίωσε, όπως o Δρ. Ζαβός τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Independent, η εξέλιξη αυτή ήταν το «πρώτο κεφάλαιο» στην δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου κλωνοποιημένου εμβρύου που προέρχεται από τα δερματικά κύτταρα του γονιού του και υποστήριξε πως σε τουλάχιστον δύο χρόνια θα έχει επιτυχώς δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην συμβεί αυτό», είπε συγκεκριμένα στην Independent. Και συμπλήρωσε «δεν πιεζόμαστε να φέρουμε ένα κλωνοποιημένο μωρό σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό που πιεζόμαστε να κάνουμε, είναι να φέρουμε ένα κλωνοποιημένο μωρό που θα είναι υγιές».

Πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση, ωστόσο, δημιούργησε η δήλωση του Δρ. Ζαβού, ότι στο παρελθόν έχει παράγει κλωνοποιημένα έμβρυα από τρία πτώμα, συμπεριλαμβανομένου ενός 10χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Προχώρησε στην διαδικασία αυτή αφού πρώτα ζήτησε την συγκατάθεση των πενθούντων συγγενών, για να δημιουργήσει βιολογικούς κλώνους των αγαπημένων τους. Τα υβριδικά αυτά έμβρυα, που αναπτύχθηκαν με την μίξη ανθρώπινων κυττάρων και ωαρίων αγελάδων, δεν εμφυτεύτηκαν τελικά σε κάποια ανθρώπινη μήτρα. «Σκοπός μου δεν ήταν να φέρω στον κόσμο αυτά τα έμβρυα, αλλά να δημιουργήσω ένα υβριδικό μοντέλο που θα μας δώσει την δυνατότητα να μάθουμε.»

Και με ανακούφιση υποστηρίζει πως έχουν μάθει πολλά. Τόσα, ώστε να ενισχύουν την αποφασιστικότητά του να πετύχει. Τόσα, ώστε να μην διστάζει να χρεώνει τις λίστες ατόμων που εγγράφονται στο πρόγραμμά του, με κόστος από 45.000 έως 75.000 δολάρια.

Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν οι γνώσεις του Δρ. Ζαβού θα είναι αρκετές όταν θα έρθει η ώρα (αν έρθει ποτέ και όλα αυτά δεν είναι ένα μεγάλο ψέμα) να εξηγήσει στον επόμενο κλώνο κάποιου νεκρού παιδιού, γιατί η φωτογραφία του στολίζει ένα παγωμένο μνήμα.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v