Πλαστικές εγχειρήσεις… κάτω από την ζώνη

Πριν μερικά χρόνια κανείς δεν θα φανταζόταν ότι επεμβάσεις στο "κεφάλι" ή στα "χείλη" θα μπορούσαν να αφορούν και το κάτω μέρος του σώματος. Κι όμως, η φαλλοπλαστική και αιδοιοπλαστική τείνουν να γίνουν ιατρική μόδα που υπόσχεται βελτιωμένη σεξουαλική ταυτότητα.
Πλαστικές εγχειρήσεις… κάτω από την ζώνη
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη 

Σα να μην έφταναν οι ανησυχίες που έτσι κι αλλιώς μας ταράζουν κάθε λίγο για την υγεία μας και το πώς να την προστατεύσουμε από διάφορες ασθένειες, σα να μην μας δημιουργούνται αμέτρητα κόμπλεξ για την φυσιολογία του σώματός μας -το μέγεθος του στήθους μας, την (μη) φλατ κοιλιά μας, το πάχος των ποδιών μας- σε όλα αυτά έρχεται τώρα να προστεθεί ένα ακόμα ερώτημα που, όσο αστείο και να ακούγεται, δείχνει να απασχολεί ουκ ολίγους νέους στις πιο «αναπτυγμένες» κοινωνίες: Είναι σωστό το μέγεθος των γεννητικών μου οργάνων;

Ερώτημα παλαιό και σύνηθες όσον αφορά στους άνδρες, στο οποίο υπόσχονται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις τα διάφορα spam mail που δεχόμαστε καθημερινά με subjects τύπου «If you have 10 inches in your pants» και «Get the longest banana». Όσον αφορά στις γυναίκες, όμως, τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει «σωστό μέγεθος» και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να… διορθωθεί;

Περισσότερο από περιέργεια και λιγότερο από ανησυχία, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις και σε δικά σας ενδόμυχα ερωτήματα, επιχειρούμε σήμερα να ψάξουμε λίγο παραπάνω το θέμα των γεννητικών επεμβάσεων τόσο όσον αφορά στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες, να καταλάβουμε τι σημαίνει «σωστό» ή «κανονικό», να διευκρινίσουμε τους πιθανούς κινδύνους, και να εντοπίσουμε πού μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα και πόσο περίπου θα κόστιζαν αυτές. Θα εκπλαγείτε από αυτά που ανακαλύψαμε…

Αιδοιoπλαστική: "Σαρκώδη χείλη" και μεγάλα λόγια
Στο αμερικανικό site Scarleteen.com, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε νέους και εφήβους, διαβάσαμε πριν μερικές μέρες το εξής σχόλιο από μία αναγνώστρια που ανησυχεί για το μέγεθος του αιδοίου της: «Νομίζω πως τα χείλη του αιδοίου μου δεν είναι φυσιολογικά. Τα εσωτερικά χείλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τα εξωτερικά! Και δεν ήταν έτσι όταν ήμουν μικρότερη! Πραγματικά με ενοχλεί. Δεν αφήνω καν τον φίλο μου να με αγγίξει εκεί, γιατί μπορεί να νομίσει ότι δεν είμαι φυσιολογική. Μου ζήτησε μάλιστα να κάνουμε σεξ και τον απέρριψα. Είναι φυσιολογικός ο κόλπος μου;». Η συγκεκριμένη αναγνώστρια είναι μία από δεκάδες που στέλνουν καθημερινά αντίστοιχα σχόλια στο site, ενώ σε ένα άλλο site, το MakeMeHeal.com, άλλες στέλνουν ακόμα και φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων ζητώντας πληροφορίες για το κατά πόσο θα έπρεπε να τα αλλάξουν.

Καλωσήλθατε στον παράξενο, καινούργιο κόσμο της γυναικείας γεννητικής κοσμητικής χειρουργικής, όπου οι σωματικές ανασφάλειες φτάνουν πλέον σε τέτοιο βαθμό ώστε να τροφοδοτούν νέες ειδικότητες στην πλαστική χειρουργική γυναικολογία, όπως η αιδοιοπλαστική, η πλαστική κόλπου, η ανάπλαση χειλέων και περινέου, η πλαστική κλειτορίδας κ.α. Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως ο αμερικανικός New View διοργανώνουν καμπάνιες κατά της «ιατρικοποίησης του σεξ», της άποψης δηλαδή ότι υπάρχει «σωστό» και «λάθος» στα σεξουαλικά ζητήματα.

Και ενώ μπορεί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους κοσμητικές επεμβάσεις να είναι ακόμα μικρός (περίπου 1.000 γυναίκες τον χρόνο στην Αμερική και 800 στην Μεγ. Βρετανία), αλλά ο ρυθμός αυξάνεται ταχύτατα, ενώ παράλληλα αυξάνεται γεωμετρικά και το κόστος των επεμβάσεων που ενώ το 2005 υπολογιζόταν στις 3.000-4.000 ευρώ, πέρσι και πρόπερσι αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 20%. Τα μέσα, άλλωστε, έχουν συμβάλλει σε αυτήν την αύξηση, με βιβλία να ενημερώνουν για τις επεμβάσεις, περιοδικά να παρουσιάζουν σχετικές περιπτώσεις γυναικών και ιατρικού περιεχομένου τηλεοπτικές σειρές και προβάλλουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του πριν, κατά την διάρκεια και μετά.

Προς τι, όμως, τέτοια ζήτηση; Η Susan Kolb, πλαστικός χειρούργος στην Ατλάντα, έχοντας παρατηρήσει μία αύξηση του 20% κάθε χρόνο από το 2004 στις γεννητικές επεμβάσεις εξηγεί ότι οι περισσότερες ασθενείς της είναι εικοσάχρονες και τριαντάχρονες εργαζόμενες, που ως επί το πλείστον επιθυμούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς τους. Λέει, μάλιστα, πως επειδή τα μακριά χείλη του αιδοίου μπορεί να προκαλούν πόνο κατά την διάρκεια του σεξ ή της άσκησης, οι αιδοιπλαστική καλύπτεται συχνά από την ασφάλεια (στην Αμερική τουλάχιστον). Ενώ ο πλαστικός χειρούργος Michael Goodman πρόκειται να δημοσιεύσει έρευνα η οποία καταλήγει στο ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε γεννητική επέμβαση, 3 ½ χρόνια μετά το χειρουργείο, δηλώνουν πως η σεξουαλική τους ζωή έχει βελτιωθεί πολύ.

Κριτικές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι εν λόγω επεμβάσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες από όσο διαφημίζονται. Κάποιοι γυναικολόγοι λένε πως μπορεί να προκαλέσουν πληγές, χρόνιους πόνους, μαιευτικούς κινδύνους ή μειωμένη σεξουαλική απόλαυση. Σε συνεργασία με την οργάνωση New View, μάλιστα, τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και λιγότερο marketing. Προσπαθούν να δώσουν στις γυναίκες να καταλάβουν ότι τα γεννητικά όργανα ποικίλουν και διαφέρουν από την φύση τους, όπως συμβαίνει με τα ανθρώπινα πρόσωπα, ή τα δακτυλικά αποτυπώματα. Για να τις πείσουν να μην βιαστούν να προχωρήσουν σε μία τέτοια επέμβαση, παρουσίασαν το 2007 μία έρευνα η οποία δείχνει ότι 10 χρόνια μετά από πλαστική επέμβαση στήθους, οι γυναίκες που την έκαναν είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν αυτοκτονία σε σχέση με άλλες γυναίκες. Φανταστείτε λοιπόν, λένε, πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει ψυχολογικά μία ακόμα πιο προσωπική επέμβαση.

Με την προώθηση και την γνωστοποίηση των πιθανών κινδύνων τέτοιων εγχειρήσεων, πολλές γυναίκες θα καταλάβουν το λάθος να περιορίζεται τόσο η έννοια του «φυσιολογικού» όσον αφορά στο σώμα και την σεξουαλική τους ταυτότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο βασικός λόγος που οδηγεί κάποιες γυναίκες εκεί είναι το αρνητικό σχόλιο κάποιου δυσαρεστημένου (και δυσάρεστου) ερωτικού συντρόφου. Ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότερες γυναίκες που διατηρούν μακροχρόνιες υγιείς σχέσεις, νιώθουν πολύ καλύτερα με την φυσική τους εμφάνιση «κάτω από την ζώνη» και αυτή η άνεση μεταφράζεται σε πολύ καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις. Με άλλα λόγια, συμφωνούν οι περισσότεροι σεξολόγοι, πολύ απλούστερο από μία γεννητική επέμβαση είναι να αρχίσετε να ψάχνετε για έναν πιο «κανονικό» σύντροφο.

Πληροφορίες και τιμές
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες για μία γεννητική γυναικολογική επέμβαση, μπορείτε να απευθυνθείτε στους παρακάτω:
* Laser Vaginal Rejuvenation Institute – Athens Clinic, στην οποία πραγματοποιούν επεμβάσεις LVR και DLV οι γιατροί Ευάγγελος Μπελλώνιας και Στέφανος Χανδακάς (μάθετε περισσότερα εδώ).
* Μαιευτικό Γυναικολογικό Κέντρο & Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Γυναικολογίας Keepfemina, στο οποίο χειρουργεί ο μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος Δρ. Αλέξανδρος Μπάντερ (μάθετε περισσότερα εδώ).

Εντελώς ενδεικτικά, σύμφωνα με τις παραπάνω κλινικές, το κόστος μίας επέμβαση αιδοιοπλαστικής κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Φαλλοπλαστική: Όταν το μέγεθος μετράει... χιλιάδες ευρώ  
Τα εκατομμύρια spam mails που λαμβάνουμε καθημερινά και έχουν να κάνουν με επιμήκυνση του πέους σίγουρα είναι αστεία αν όχι τραγικά. Η γενικότερη όμως αντίληψη της μεγέθυνσης πέους απασχολεί πάρα πολλούς άντρες σήμερα και αυτό είναι γεγονός. Δεκάδες προϊόντα πέρασαν κατά καιρούς από την αγορά που εκμεταλλεύθηκαν αυτήν ακριβώς την ανάγκη των περισσότερων αντρών να μεγαλώσουν το μήκος και το πάχος του φαλλού τους. Τα περισσότερα αποδείχτηκαν εμπορικά τρικ και πέρασαν στην αφάνεια.

Αν και διαβάζουμε συνεχώς σε έρευνες ότι «το μέγεθος δεν μετράει» και ότι σημασία έχει το ταπεραμέντο και η καλή σεξουαλική υγεία, δεν είναι μικρό το ποσοστό των αντρών που καταφεύγουν στο νυστέρι όντας δυσαρεστημένοι από το μέγεθος του μορίου τους (Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος μήκους του πέους είναι τα 14cm) Τι επιλογές έχουν λοιπόν; Η απάντηση είναι μία: Φαλλοπλαστική. Η επέμβαση αυτή γίνεται από ειδικούς χειρούργους και δίνει μήκος και όγκο στο πέος των ανδρών, ενώ αντίστοιχη της τεχνικής αυτής είναι η αυξητική του στήθους στις γυναίκες, μετά την οποία οι γυναίκες αισθάνονται ένα είδος υπεροχής και μεγαλύτερης σεξουαλικότητας. Οι άνδρες που ζητούν μεγέθυνση ή αυξητική είναι συνήθως εκείνοι που ανήκουν στο μέσο όρο, αλλά νιώθουν υποδεέστεροι σε μέγεθος από κάποιους άλλους με τους οποίους συγκρίνονται.

Τι είναι όμως ακριβώς η φαλλοπλαστική; Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλλαγή της σχέσης του ανατομικού έσω πέους με το έξω τμήμα του, το οποίο είναι και ορατό. Αυτό γίνεται αλλάζοντας τη θέση του έσω τμήματος, αυτού που συνδέεται με το ηβικό κόκαλο. Πρακτικά, είναι μια ανάπλαση των σχέσεων πέους-δέρματος και οστού. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιμήκυνσης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και πάχυνση, αυξάνοντας την περίμετρο του φαλλού με φύλλα από ειδικά επεξεργασμένο δέρμα και λίπος. Η μεγέθυνση επιτυγχάνεται με ένα ειδικό βιοσυνθετικό υλικό (scafoil). Το νέο αυτό υλικό, όταν εμποτίζεται με τον ορρό του ίδιου του άνδρα (ασθενούς), αποκτά ιδιότητες αυτομοσχεύματος. Η διάρκεια τις επέμβασης είναι περίπου μια ώρα, δεν χρειάζεται νοσηλεία αλλά ούτε και ιδιαίτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η αύξηση του μήκους και της διαμέτρου του πέους ποικίλει ανάλογα με την περίσταση. Σε γενικές γραμμές η αύξηση κυμαίνεται από 2-4εκ. στο μήκος και 2-3 εκατοστά στο πάχος. Μετά την επέμβαση συνίσταται ο ασθενής να απέχει από σεξουαλικές επαφές για 6 περίπου εβδομάδες.

Η μέθοδος γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, ουρολόγο ή πλαστικό, που έχει εξειδικευτεί σ’ αυτήν την τεχνική. Είναι σημαντικό όμως, ο γιατρός που θα επιλέξετε να έχει μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά, ώστε να διασφαλιστεί το άριστο αποτέλεσμα. Και πάλι όμως όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές, όπως μείωση της γωνίας του πέους προς τα επάνω όταν είναι σε στύση, ανάπτυξη χηλοειδούς (υπερτροφικής) ουλής στο σημείο της τομής, μείωση της αισθητικότητας του πέους, απορρόφηση, ρίκνωση ή αποτυχία του μοσχεύματος να πιάσει και βράχυνση του πέους.
 
Πληροφορίες και τιμές
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επέμβαση μπορείτε να επικοινωνήσετε εκτός των άλλων με το Ανδρολογικό Ινστιτούτο  (τηλ. 210 6749349) ή με χειρούργους ουρολόγους, όπως οι κκ. Παπαναστασίου Παναγιώτης (210-6536529), Πουλάκης Βασίλειος (210 6198100).

Ενδεικτικά οι τιμές κυμαίνονται στα 3.000 – 4.000€, ανάλογα πάντα με την δυσκολία και το είδος της εγχείρησης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v