Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Για… χρόνια πολλά και καλά

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στο φλέγον ζήτημα των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου και μας δίνει μία ακόμα αφορμή να μάθουμε, να πράξουμε αλλά και να γιορτάσουμε με συνείδηση για ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Για… χρόνια πολλά και καλά
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, δημιουργήθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ για να ενημερώνει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει το θέμα «Kick The Habit! Towards a Low Carbon Economy». Αναγνωρίζοντας ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν καθοριστικό θέμα της εποχής μας, το UNEP (United Nations Environment Programme) ζητά από όλες τις χώρες, τις εταιρίες και τις κοινότητες να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αεριών που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα αναδείξει μέσα και πρωτοβουλίες που προωθούν οικονομίες αλλά και τρόπους ζωής χαμηλούς σε άνθρακα, όπως βελτιωμένη αποδοτικότητα ενέργειας, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προστασία των δασών και κατανάλωση με οικολογική συνείδηση.

Η οικολογική συνείδηση της Ελλάδας:
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 2007 η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25,4% σε σχέση με το 2005. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εκπομπών των μέσων μεταφοράς, αλλά και στην αυξημένη κατανάλωση ρεύματος (λόγω της ευρείας χρήσης λιγνίτη) και θέρμανσης από τους πολίτες. Οι μετρήσεις αυτές είναι φυσικά εντελώς ασύμφωνες με τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά η χώρα μας δεν πτοείται: Είναι η πρώτη παγκοσμίως που υπόκειται σε κυρώσεις επειδή αψηφά αυτές τις οδηγίες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το πρωτόκολλο του Κιότο (με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2008) που προέκυψε από τους ελεγκτές της απογραφής των ρύπων, η Ελλάδα κρίνεται ότι βρίσκεται σε μη-συμμόρφωση, θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο με μέτρα και να το υποβάλλει στο τμήμα επιβολής εντός τριών μηνών, ενώ δεν δικαιούται να συμμετέχει στους μηχανισμούς κάποιων άρθρων του Πρωτοκόλλου (αποβληθήκαμε ουσιαστικά από το Πρωτόκολλο του Κιότο). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι υπόχρεες βιομηχανίες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν δικαιώματα ρύπων μέχρι να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του ΟΗΕ.

Και επειδή οι κυρώσεις αυτές διασύρουν την Ελλάδα, ενώ πλήττουν και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μέχρι σήμερα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, ενώ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία κατά της χώρας μας. Αναμένουμε, λοιπόν, τα συμπεράσματα της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ που θα επανέλθει σε λίγο καιρό για να εξετάσει αν έγιναν κάποια θετικά βήματα από το ανανεωμένο εθνικό σύστημα απογραφής ρύπων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια των ακτιβιστικών προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας της Greenpeace, μέλη της οργάνωσης διένειμαν, την περασμένη Τρίτη, λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, με σκοπό να θυμίσουν στην Εταιρία την πρότασή τους για προσφορά δύο λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς:
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών προτείνει 12 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάνοντας έτσι την αρχή για ένα καθαρότερο περιβάλλον:

1. Δέσμευση: Μπορεί να ακούγεται απλουστευτικό, αλλά μόνο η δήλωση ότι θα γίνουμε carbon neutral είναι μία καλή αρχή.
2. Εκτιμάμε τη θέση μας: Γνωρίζοντας με ποιον τρόπο εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον από εμάς τους ίδιους, στις κατ’οίκον εργασίες μας παραδείγματος χάριν, μαθαίνουμε και πώς να το περιορίσουμε. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι της WWF που κυκλοφόρησε τον τελευταίο καιρό μας δείχνει τον τρόπο.
3. Ορίζουμε τον στόχο μας: Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ακολουθώντας έναν πιο carbon neutral τρόπο ζωής μπορούμε να περιορίσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουμε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει άμεσα το περιβάλλον.
4. Απ-ανθρακώνουμε τη ζωή μας: Σκεφτόμαστε ευρύτερα σε όλες τις εκφάνσεις τις ζωής μας. Μειώνουμε τους ρύπους μας, αγοράζουμε ανακυκλώσιμα προϊόντα (π.χ. τσάντες και συσκευασίες). Οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν εδώ τον πρώτο λόγο.
5. Γινόμαστε ενεργειακά αποδοτικότεροι: Βελτιώνουμε την απόδοση των κτιρίων, των υπολογιστών και των αυτοκινήτων ως προς την ενέργεια. Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειάζονται στο σπίτι ή τον υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις μετακινήσεις μας.
6. Αντισταθμίζουμε σε ενέργεια με λιγότερο άνθρακα: Στρεφόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. αιολική ή ηλιακή), τοποθετώντας π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα στην επιχείρηση ή το σπίτι μας και προτιμάμε τα υβριδικά αυτοκίνητα.
7. Επενδύουμε σε «καθαρότερες» εναλλακτικές: Αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές και αντικείμενα που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα και ενημερωνόμαστε για την υγειονομικής ταφής παραγωγή ενέργειας.
8. Γινόμαστε αποδοτικοί: Μειώνουμε τους ρύπους μας, χρησιμοποιούμε πάλι ό,τι μπορούμε και ανακυκλώνουμε.
9. Αγοράζουμε ή πουλάμε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα: Μαθαίνουμε για το ecodesign και προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να το κάνουν πράξη.
10. Αγοράζουμε και πουλάμε «πράσινα»: Ενισχύουμε όπως μπορούμε τα λεγόμενα «πράσινα» προϊόντα.
11. Συνεργαζόμαστε: Οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις και να βρίσκουν λύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
12. Μιλάμε: Επιχειρήσεις και οργανισμοί οφείλουν να μοιράζονται τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους. Για αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, δημιουργήθηκε και ο οργανισμός Global Reporting Initiative που συμβάλλει στην ενημέρωση ιδιωτών και μη.

Εορτασμοί Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2008:
Οι κυριότεροι διεθνείς εορτασμοί της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Ζηλανδία, στην πόλη Wellington.

Το UNEP προτείνει αμέτρητους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι τη συγκεκριμένη μέρα, όπως μαραθώνιοι στους δρόμους, ποδηλατοδρομίες, «πράσινες» συναυλίες, διαγωνισμοί εκθέσεων και ζωγραφιών στα σχολεία, δενδροφυτεύσεις, προσπάθειες ανακύκλωσης, καμπάνιες καθαρισμού και πολλά άλλα.

Στην Αθήνα αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν έχουν ως εξής:
* Ο Δήμος Αθηναίων από 5 έως 7 Ιουνίου έχει οργανώσει εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Εβδομάδα: Αλλάζοντας στάση ζωής». Τα εγκαίνια θα γίνουν απόψε στις 20.00 με τον Χαιρετισμό του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Χρήστο Θηβαίο και τους Μπλε. Η εβδομάδα θα συνεχιστεί με διάφορες εκθέσεις και εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς και κάποια ψυχαγωγικά προγράμματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

* «Mad Video Music Awards 2008: Συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος». Στο πλαίσιο των 5ων Mad Video Music Awards 2008 το Mad διοργανώνει για πρώτη φορά συναυλία αφιερωμένη στην Προστασία του Περιβάλλοντος με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Με κεντρικό μήνυμα «Act Now» και με τη συμβολή της WWF, η εκδήλωση έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους νέους για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Θα συμμετάσχουν τα συγκροτήματα: Mattafix, Raining Pleasure, Cyanna και Locomondo. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 19.30 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία εδώ.

* Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία προσκαλεί όλους τους φίλους της σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το Σάββατο 7 Ιουνίου, ώρα 17.00-20.00. Δίπλα στις λίμνες του Πάρκου, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να πάρουν μαζί τους όμορφες κατασκευές από χαρτόνι και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. (Πριν από την εκδήλωση, την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Ιουνίου, θα λειτουργήσουν περιβαλλοντικά εργαστήρια για οργανωμένες μαθητικές ομάδες.) Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 23 16 977.

* Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου διοργανώνει σήμερα ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου (Βασιλ. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα) από τις 11.00 έως τις 14.00. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες επιστημόνων και ειδικών σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πηγών Ενέργειας. Ενώ στις 9.00 το βράδυ ο Δήμος οργανώνει θεατρική εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών στο Θέατρο Αναβρύτων, η οποία θα συμπληρωθεί με ένα βιωματικό δημιουργικό εργαστήρι με θέμα «Μία πρωτότυπη ανακύκλωση». Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, από τις 12.00 έως τις 19.00 η εταιρία προστασίας της άγριας ζωής και φυσικού περιβάλλοντος «Αρκτούρος» θα στήσει φορητή έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, όπου θα ενημερώνει το κοινό για τα δάση, τον λύκο και την αρκούδα.

* Αξίζει, τέλος να σημειώσουμε ότι ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος συμμετέχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών  με τις εξής πρωτοβουλίες και έργα: Στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου, ξεκινούν άμεσα έργα για την ανάδειξη του υγροβιότοπου της Βραυρώνας, με καθαρισμό της περιοχής, τοποθέτηση σήμανσης, οριοθέτηση μονοπατιών κ.α. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την κατασκευή χώρου πρασίνου έκτασης 24 στρεμμάτων στο Δήμο Σπάτων, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με φύτευση δένδρων, διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης, κατασκευή περιπτέρων αναψυχής κ.α. Ας σημειωθεί εδώ, ότι ο Αερολιμένας είναι από τα λίγα αεροδρόμια παγκοσμίως με Υπηρεσία Περιβάλλοντος πιστοποιημένη κατά διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο (EN ISO 14001).

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v