Πλαστικές επεμβάσεις: Λίγο πριν το χειρουργικό κρεβάτι

Οι πλαστικές επεμβάσεις, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός μας, δεν αποτελούν πλέον ταμπού. Αντίθετα, η συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη της κοσμετολογίας, τις έχει μετατρέψει ακόμα και σε μόδα. Τι κόστος, όμως, μπορεί να έχει μία τέτοια επέμβαση στην εμφάνιση και την ψυχολογία μας;
Πλαστικές επεμβάσεις: Λίγο πριν το χειρουργικό κρεβάτι
της Έλενας Μπούλια

Η επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρούργου θυμίζει -το γνωρίζει όποιος έχει βιώσει την εμπειρία- το πρώτο ραντεβού με τον «μεγάλο έρωτα»: Σφιγμένο στομάχι, παγωμένα χέρια, δαγκώματα στα χείλια. Όλα μοιάζουν πολύ εύκολα όταν, κοιτώντας τις φωτογραφίες του Χ τοπ-μόντελ, αποφασίζουμε και εμείς να αποκτήσουμε τη μύτη, τα χείλια, το στήθος της κ.ο.κ. Λίγο πριν τη «συνάντηση κορυφής», όμως, όλα αυτά αλλάζουν και ένα ερώτημα μας τυραννάει το μυαλό: Γιατί θέλουμε να κάνουμε πλαστική;

Για να δείχνουμε ομορφότεροι; Για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας; Για να μας αγαπήσει ακόμα περισσότερο ο/η σύντροφός μας; Αν απάντηση κρύβεται κάπου εκεί, τότε καλύτερα να κάνουμε μεταβολή και να επιστρέψουμε σπίτι. Αν, όμως, θέλουμε να το κάνουμε για να νιώθουμε εμείς καλύτερα, για να μην υποφέρουμε καθημερινά κοιτώντας τον καθρέφτη μας και να μην φτάσουμε σε σημείο να μισούμε τον εαυτό μας, ένα πρώτο ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό είναι η σωστή λύση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μία πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο αυτές εκδοχές, και οι περισσότεροι από εμάς βαυκαλιζόμαστε με τη σκέψη «θέλω να το κάνω για να νιώθω πιο όμορφος/-η μέσα από τα μάτια των άλλων».

Μία πρώτη συνάντηση με τον πλαστικό χειρούργο θα ξεκαθαρίσει πολύ το τοπίο. Ένας έμπειρος και αξιόπιστος γιατρός θα προσπαθήσει να καταλάβει γιατί πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την εμφάνισή μας και με ποιο τρόπο. Κατά πάσα πιθανότητα θα μας εξηγήσει ότι η δομή του προσώπου και του σώματος του κάθε ενός από εμάς επιδέχεται περιορισμένων επεμβάσεων και είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να γίνουμε πανομοιότυποι με το πρότυπο ομορφιάς που έχουμε στο μυαλό και στη φωτογραφία του περιοδικού μας, πολύ απλά γιατί διαφέρουμε γονιδιακά. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι -αφού μας εφοδιάσει με τις απαραίτητες πληροφορίες- να μας δώσει ο γιατρός μία δεύτερη ευκαιρία να σκεφτούμε καλύτερα αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Η επιστροφή στο σπίτι μετά από την πρώτη αυτή συνάντηση είναι κατά κανόνα απογοητευτική. Τα πράγματα δεν είναι όσο εύκολα και απλά τα φανταζόμασταν. Όσο κι αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία και η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής και κοσμετολογίας (και έχει προχωρήσει περισσότερο ίσως από κάθε άλλη ιατρική επιστήμη) οι παράγοντες πόνος, πληγή, σημάδι, ακόμα και «λάθος», καθώς και το καθόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος, δεν παύουν να υπάρχουν και να μας προβληματίζουν.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε με όση ειλικρίνεια μας διακρίνει, πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση, είναι μία λίστα με τα ΥΠΕΡ και τα ΚΑΤΑ της επέμβασης, στην οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε. Στη στήλη των ΥΠΕΡ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε: Το πόσο ομορφότεροι ή νεώτεροι ή λεπτότεροι θα νιώσουμε μετά το πέρας της αποθεραπείας, πόσο θα βελτιωθεί η αυτοπεποίθησή μας, πόσο καλύτερα θα δείχνουν πάνω μας τα ρούχα μας. Στη λίστα των ΚΑΤΑ, από την άλλη, θα πρέπει να αναλογιστούμε: Το κόστος της επέμβασης, το χρόνο που θα πάρει να επουλωθούν οι πληγές και να επιστρέψουμε στην «κανονική» μας ζωή, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής, το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούμε.

Είναι εύλογο πως αν τα ΚΑΤΑ είναι περισσότερα των ΥΠΕΡ θα απορρίψουμε την ιδέα της επέμβασης. Αν, όμως, συμβαίνει το αντίθετο… προετοιμαστείτε για τη σημαντικότερη αλλαγή της ζωής σας. Μία αλλαγή που σκοπό έχει να μεταμορφώσει -όπως λέει και η ίδια η λέξη- την εμφάνιση και όχι το χαρακτήρα σας. Που δε θα λύσει τα προβλήματά σας, ούτε θα σας βοηθήσει να πάρετε προαγωγή στη δουλειά. Και που ενδεχομένως να απαιτεί περισσότερο ψάξιμο, ίσως και συζήτηση με κάποιους ψυχολόγους ή συμβούλους.

Τα είδη πλαστικών εγχειρήσεων και το -κατά προσέγγιση- κόστος τους

Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ σχετικά και το μέτρο της «δυσκολίας» στην απόφαση που έχουμε να πάρουμε, είναι ανάλογο με το είδος της εγχείρησης που σκεφτόμαστε να κάνουμε. Οι πλαστικές εγχειρήσεις μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε μέρος του σώματος και ανάλογα με το μέρος και την έκτασή τους, κατηγοριοποιούνται σε βαθμό «δυσκολίας» αλλά και σε ύψος κόστους.

Έτσι, στις πολύ μικρές επεμβάσεις περιλαμβάνονται: Η αφαίρεση δερματικών ογκιδίων, λιπωμάτων, σμηγματογόνων κύστεων, μικρών ουλών δέρματος, μικρών τατουάζ και σπίλων. Η αμοιβή του γιατρού για αυτές τις επεμβάσεις ξεκινά από 200 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος συνήθως κυμαίνεται στα 400 με 500 ευρώ.

Στις μικρές επεμβάσεις περιλαμβάνονται: Η ρινοπλαστική, η ωτοπλαστική, η βλεφαροπλαστική, η χειλεοπλαστική, η πωγωνοπλαστική, η γυναικομαστία (στους άνδρες), η μικρή λιποαναρρόφηση, η πλαστική ουλών προσώπου και σώματος και η μεταμόσχευση λίπους. Η αμοιβή του γιατρού για αυτές τις επεμβάσεις ξεκινά από 800 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος συνήθως κυμαίνεται στα 1.500 με 2.500 ευρώ.

Στις μεσαίες επεμβάσεις περιλαμβάνονται: Η ρινοπλαστική σε συνδυασμό με διάφραγμα, η βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων, η ολική λιποαναρρόφηση, το mini lifting προσώπου, η αυξητική -ενδεχομένως και ανορθωτική- πλαστική μαστών, η mini κοιλιοπλαστική και η πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκήλης, η αυξητική πλαστική ζυγωματικών, η πλαστική βραχιόνων και η πλαστική μηροβουβωνικών δερματικών πτυχών. Η αμοιβή του γιατρού για αυτές τις επεμβάσεις ξεκινά από 1.500 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος συνήθως κυμαίνεται στα 3.000 με 4.000 ευρώ.

Στις μεγάλες επεμβάσεις περιλαμβάνονται: Το ολικό lifting προσώπου, η ολική κοιλιοπλαστική, η μειωτική πλαστική μαστών και η υποδόριος μαστεκτομή λόγω μαστοπάθειας (με ή χωρίς αποκατάσταση ενθεμάτων). Η αμοιβή του γιατρού για αυτές τις επεμβάσεις ξεκινά από 3.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος συνήθως κυμαίνεται στα 4.500 με 5.500 ευρώ.

Τέλος, στις βαρείες και εξαιρετικώς βαρείες επεμβάσεις περιλαμβάνονται: Το εκτεταμένο lifting προσώπου μαζί με βλεφαροπλαστική και lifting λαιμού, το lifting μηρών, η πλαστική γλουτών, και κυρίως η μειωτική μαστών σε περίπτωση γιγαντομαστίας και η πλαστική κρεμάμενης κοιλιάς. Το συνολικό κόστος αυτών των επεμβάσεων ξεκινά από 5.000 με 6.000 ευρώ, και ανάλογα με το περιστατικό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.

Λίγο πριν το χειρουργικό κρεβάτι

Αν μετά από όλα αυτά είστε σίγουροι πως θέλετε να προχωρήσετε σε μία πλαστική χειρουργική, αφιερώστε μερικά λεπτά σε αυτή τη λίστα που θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε πως η απόφαση που έχετε πάρει είναι η σωστή:

* Αποφύγετε την πλαστική επέμβαση αν πάσχετε από διαβήτη, υπέρταση, αιματολογικές διαταραχές, καρδιοπάθεια η πνευμονοπάθεια, παχυσαρκία, σοβαρές αλλεργίες, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρθριτικά, κατάθλιψη.

* Επιβεβαιώστε ότι έχετε ενημερώσει πλήρως τον πλαστικό χειρούργο για το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που χρησιμοποιείτε ή χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν, των βιταμινών, των ορμονών (αντισυλληπτικών ή οιστρογόνων) και των βοηθημάτων και συμπληρωμάτων διατροφής που πέρνετε ή έχετε πάρει.

* Ενημερωθείτε και εφαρμόστε ευλαβικά τις όποιες προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις.

* Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τον πλαστικό χειρούργο που θα σας αναλάβει. Μην εμπιστευτείτε κάποιον μόνο επειδή είναι γνωστό όνομα στο χώρο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «φίρμες» αφήνουν τα «εύκολα» περιστατικά σε βοηθούς ή εκπαιδευόμενους πλαστικούς με αποτέλεσμα να ρισκάρετε το τελικό σας αποτέλεσμα, έχοντας φυσικά πληρώσει μία περιουσία. Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με πρώην ασθενείς το γιατρού, που σκέφτεστε να σας αναλάβει, και να ζητήσετε τη γνώμη τους. Κάντε, δηλαδή, την προσωπική σας, εξονυχιστική έρευνα.

* Με εξίσου μεγάλη προσοχή ενημερωθείτε ή επιλέξτε, αν είναι δυνατό, το κέντρο, την κλινική ή το νοσοκομείο στο οποίο θα εγχειριστείτε. Αποφύγετε τις πολύ μικρές ή άγνωστες κλινικές που ενδεχομένως να μην διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια και προτιμήστε μία μεγάλη ιδιωτική κλινική που θα σας παρέχει κάποιου είδους «ασφάλεια». Διευκρινίστε αν δικαιούστε αποζημίωση σε περίπτωση που τα πράγματα, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν πάνε όπως τα περιμένατε. Αν έχετε κάποιον προσωπικό γιατρό, ακόμα κι αν δεν είναι πλαστικός, ζητήστε να είναι παρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

* Έχετε πάντα υπ’όψιν σας πως ακόμα και στις πλέον επιτυχημένες πλαστικές εγχειρήσεις το δυσκολότερο, κυρίως για την ψυχολογία σας, διάστημα, είναι αυτό κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, όταν οι πληγές θα βρίσκονται σε διαδικασία επούλωσης και τα σημάδια θα μειώνονται σταδιακά. Είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργηθούν φοβίες, ακόμα και κατάθλιψη, ότι δεν θα επανέλθετε ποτέ πλήρως. Μπορεί ακόμα και να σκεφτείτε πως καλύτερα να μην κάνατε ποτέ αυτήν την εγχείρηση. Ενδεχομένως τότε να χρειαστείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή και να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Άλλωστε, όπως λέει και ο σοφός λαός, «Μπρος στα κάλλη… τι είναι ο πόνος;»
 
* Ευχαριστούμε τον Πλαστικό Χειρούργο, κ. Ευάγγελο Χρ. Μπελλώνια, συνεργάτη του Δ.Θ.Κ. ”Υγεία” και Εταίρο του Ινστιτούτου LVR Athens Clinic, για τις χρήσιμες πληροφορίες.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v