Στο μυαλό του συντρόφου μας...

Τι θα κάνατε για να αποσπάσετε το μυαλό του/ της συντρόφου σας από την δουλειά και τι θα θέλατε να κάνει εκείνος,-η για εσάς; Μία μίνι "έρευνα γραφείου" δίνει -πραγματοποιήσιμες και μη- ιδέες και λύσεις.
Στο μυαλό του συντρόφου μας...
της Έλενας Μπούλια

Ένα από τα συχνότερα παράπονα του/ της συντρόφου μας είναι ότι τον/ την παραμελούμε. Αντιστρόφως, είμαστε εμείς οι ίδιοι που πολλές φορές γκρινιάζουμε στον έτερον ήμισυ ότι δουλεύει πολλές ώρες και δεν μας δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Δεν σας έχει τύχει να του μιλάτε και να έχει το μυαλό του αλλού ή να την βλέπετε τρομερά πιεσμένη με τη δουλειά και να μην ξέρετε τι να κάνετε για να τα ξεχάσει όλα;

Δυστυχώς, και πολλές φορές αναπόφευκτα, οι περισσότεροι από εμάς περνάμε όλη μας τη μέρα στη γραφείο (…πολλές φορές και όλη μας τη νύχτα). Σε αυτό το γραφείο, ωστόσο, κάνουμε και συζητήσεις, μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας -οι οποίοι συχνά είναι κοινοί- και αναζητάμε τρόπους και ιδέες για να τους αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται μόνο καλή θέληση και φαντασία.

Με αφορμή τον συγκεκριμένο προβληματισμό, λοιπόν, αποφασίσαμε σήμερα να πρωτοτυπήσουμε: Πήραμε ένα δείγμα από τον μικρόκοσμο του δικού μας γραφείου, άτομα διαφόρων ηλικιών (από 25 μέχρι 50 ετών), και τους ζητήσαμε να απαντήσουν, με όση ειλικρίνεια και χιούμορ διαθέτουν, τι θα έκαναν για να αποσπάσουν το μυαλό του/ της συντρόφου τους από τη δουλειά ή/ και τι θα μπορούσε να κάνει το ταίρι τους για να απασχολήσει το δικό τους. Οι απαντήσεις τους; Πρωτότυπες, «παραδοσιακές», ευφυείς, είναι σίγουρο πως θα σας εξάψουν τη φαντασία!

Άνδρες:

* «Η σύντροφός μου κυρίως γουργουρίζει και σκαρφαλώνει επάνω μου για να τη χαϊδέψω. Να ληφθεί υπόψη ότι είναι γάτα.»

* «Η προσοχή δυστυχώς (;) κερδίζεται και δεν απονέμεται. Ακόμα και αν θεωρούσα ότι θα καταφέρει να αποσπάσει την προσοχή μου με κάποιο τέτοιο «τρικ» θα ήμουν σίγουρος ότι μόλις παρέλθει η επίδραση του ενθουσιασμού μου θα επερχόμουν στην προηγούμενη κατάσταση κατά την οποία η προσοχή μου είχε κριθεί ελλιπής. Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους φωτοβολίδες και θεωρώ πιο αποτελεσματική μια ξεκάθαρη κουβέντα παρά τον «ανταρτοπόλεμο». Να μη σου πω ότι θα αισθανόμουν και λίγη πίεση από το έκτακτο του πράγματος.

Το μόνο που θα είχε νόημα ίσως ήταν να κανόνιζε να κάναμε μαζί κάποιο χόμπι που όμως θα είχε διάρκεια.»

* «-Θα την πλάκωνα στο ξύλο για να καταλάβει ότι η δουλειά και η καριέρα δεν είναι το μόνο πράγμα που με ή την ενδιαφέρει.
- Μια εκδρομή στην Ψυτάλλεια, στα λύματα.
- Ένα ρομαντικό γεύμα στα βλάχικα ή στη Μπιφτεκούπολη.
-Εναλλακτικά μια απλή βραδινή πεζή βόλτα κοντά στη θάλασσα είναι η ενδεδειγμένη λύση.
-Αν είμαστε μαζί πάνω από 3 χρόνια μάλλον δεν θα έκανα τίποτα ή δεν θα γινόταν τίποτα εν γένει.
-Αν νιώθω ή νιώθει ήδη έτσι όπως περιγράφεις είναι ίσως ήδη αργά…

Για τους «τύπους» κράτα τη βόλτα που έχει δουλέψει και στην πράξη…»

* «Οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να συνοδεύεται με ευχάριστη και σεξουαλική διάθεση!»
 
* «Είναι γεγονός πως είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τη δουλειά ακόμα και όταν η ώρα είναι περασμένη. Ειδικά αν εργάζεσαι στην real time financial news business, γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να με καλέσουν να καλύψω μία νέα είδηση οποιαδήποτε ώρα. Είμαι τυχερός που η γυναίκα μου δείχνει κατανόηση και αναγνωρίζει πως και αυτό είναι μέρος των υποχρεώσεών μου.

Γενικότερα, νομίζω ότι πάντα μπορεί να με αποσπά με αστείες ιστορίες για το πώς πέρασε τη μέρα της. Συχνά, επίσης, προσπαθώ να συζητώ μαζί της σημαντικά θέματα της δουλειάς ώστε να νιώθει και αυτή μέρος της όλης διαδικασίας. Προφανώς, ρομαντικά δείπνα, φίλοι στο σπίτι για καφέ και συναυλίες βοηθούν. Φυσικά αγαπά κάθε εκδήλωση μπαλέτου που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Αλλά για να ξεφύγω πραγματικά, νομίζω πως μία σύντομη εκδρομή το Σαββατοκύριακο θα με βοηθούσε να χαλαρώσω και θα με αναζωογονούσε πνευματικά και σωματικά.»

* «Ποτέ δε σκέφτομαι εκτός γραφείου τη δουλειά. Όταν όμως είμαι πηγμένος από τη δουλειά, τείνω σε δύσκολα βράδια να υπερθεματίζω στις δικές μου προτιμήσεις / διασκεδάσεις και ν’ αποκλείω κάθε άλλη(ου). Αυτό που μ’εντυπωσιάζει και δυστυχώς το έχω απαντήσει σε ελάχιστες συντρόφους (περιορισμένα, και κατά τον πρώτο καιρό), είναι το να δηλώσει διακριτική συμμετοχή σ’αυτό που θέλω να κάνω, χωρίς όμως να βαρυγκωμά ή και να είναι υποχρεωτικό.

Και πάλι όμως, άντρας είμαι, πλούσια γεύματα, προκλητικό ντύσιμο, καμιά φορά και παντελής απουσία, μάλλον θα πετύχουν.»

* «H σύζυγος έχει πολλούς τρόπους για να με αποσπάσει από τη δουλειά, καθώς η αφεντιά μου δεν θέλει και πολύ για κάτι τέτοιο. Όταν βρω κάτι ενδιαφέρον, εύκολα αφήνω τη δουλειά και φροντίζω να αναπληρώσω το κενό σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Τι θα μπορούσα να θεωρήσω ενδιαφέρον; Sex, εκδρομή στην Εύβοια ή το Ναύπλιο, καφέ στο Άλσος Βεΐκου, εισιτήριο για ματς του Εθνικού και φυσικά οποιαδήποτε καλή παρέα (κυρίως οι μεγάλες αντροπαρέες).

Ο μόνος τρόπος για την αποσπάσω από τη δουλειά της, είναι να της πω ότι κάποιο από τα παιδιά της δεν διάβασε… Οπότε θα αφήσει τη μια δουλειά και θα πιάσει την άλλη (το διάβασμα)…»

* «Νομίζω ότι η κατανόηση και η έλλειψη άσκοπης γκρίνιας είναι το καλύτερο κίνητρο για κάποιον να ξεπεράσει την κούραση του και να κάνει το κάτι παραπάνω για το σύντροφο του. Ένας τρόπος να ξεπεράσεις την κούραση του άλλου είναι να προσπαθήσεις να τον χαλαρώσεις και να ξεκουράσεις, όπου μπορείς να τον βοηθήσεις, (π.χ. κοινές δουλειές, μικροδουλειές που τρώνε ώρα κ.λ.π.)»

Γυναίκες:

*
«1ον. Για να ξεκαθαρίσουμε τι θα θέλαμε από τη ζωή: κάκιστα περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας στη δουλειά (υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να «σκοτώνεις» την ώρα σου).

2ον. Εάν υποθέσουμε ότι γυρίζοντας στο σπίτι είσαι σε θέση να καταλάβεις εάν ο άλλος σε προσέχει ή όχι (το ίδιο ισχύει και για τον «άλλο») και δεν βρίσκεσαι σε ημιθανή κατάσταση, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις πολύ γερό οργανισμό.

3ον. Εάν είσαι εσύ αυτός για τον οποίο ο «άλλος» παραπονιέται ότι δεν τον προσέχεις, γιατί καλείσαι (ως γυναίκα απαντώ) να είσαι τα πάντα: φίλη, μάνα, νοικοκυρά, γκόμενα, καυτή ερωμένη, μαγείρισσα, τέλεια επαγγελματίας, τότε δεν μένει παρά ένα πράγμα. Ζητάς από τον καλό σου να σου ανοίξει ένα «παχυλό» λογαριασμό στην τράπεζα (εννοείται μόνο στο δικό σου όνομα), παρατάς τη δουλειά και ασχολείσαι μόνον με αυτόν και το πώς θα ικανοποιήσεις όλες του τις ανάγκες.

4ον. Εάν τώρα εσύ παραπονιέσαι για το τι δεν σε προσέχουν, δεν συστήνω το δείπνο, δεδομένου ότι λόγω κούρασης κάποιος από τους δύο μάλλον θα κοιμηθεί πάνω στο πιάτο (στην καλύτερη περίπτωση). Η εκδρομή είναι μία καλή εναλλακτική λύση, αρκεί να πάτε χώρια και ως εκ τούτου να βρει ο καθένας νέους ανθρώπους να τον προσέξουν. Μία ιδέα θα ήταν εισιτήρια για γήπεδο, αλλά και αυτή απορρίπτεται δια ροπάλου, δεδομένου ότι εάν χάσει η ομάδα, τότε θα μάθεις επιτέλους ότι η «μαύρη γάτα» βρισκόταν μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.»

* «Εγώ τον παντρεύτηκα και έτσι σταμάτησε να θεωρεί ότι ενδιαφέρομαι πιο πολύ για την δουλειά μου (χεχεχε)!

Από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο/η σύντροφος είναι να φροντίζει να σε απασχολεί εκτός σπιτιού (θα έλεγα ότι το σεξ είναι η λύση, όμως μάλλον δεν ισχύει αυτό…). Καμιά βόλτα ποδαράτη, κανένα σουβλάκι στο παγκάκι (για οικονομία…), σε κανένα μπαράκι… και εννοείται σε μέρη όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να συναντήσεις συνάδελφο. Και το καλύτερο είναι να κάτσεις σε κανένα μέρος με πολύ κόσμο (Ψυρρή, Μοναστηράκι, Κηφισιά, κάπου τέλος πάντων) και να σχολιάζετε τον κόσμο που περνάει. Έχει πολύ γέλιο και δεν υπάρχει πιθανότητα να σκεφτείς τη δουλειά.

Καλή ιδέα θα ήταν (σε περίπτωση που συζείς με τον σύντροφο) να προσπαθήσει(ς) να καταστρώσει(ς) σχέδια για κάποια αλλαγή στο σπίτι (άρα το μυαλό (σου) θα είναι στη διακόσμηση και όχι στη δουλειά).»

* «1) Να παίξει κάτι καλό στο DVD
2) Να «στήσει» ένα καλό επιτραπέζιο ή TV Game
…σπάω το κεφάλι μου να σκεφτώ κάτι άλλο, αλλά δεν… είμαστε και 10 χρόνια παντρεμένοι!»

* «Κατά μεγάλη πιθανότητα, θα ετοίμαζα ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι. Βλ: λουλούδια, κεριά, χαλαρή μουσική μπλα μπλα μπλα. Βέβαια από την άλλη επειδή είναι και λιγάκι «γαϊδούρια» τα αγοράκια, ίσως να είχα έτοιμα εισιτήρια για ένα Σαββατοκύριακο στο Πήλιο και αν τα οικονομικά άντεχαν, ένα διήμερο στην διπλανή Ιταλία. Θα απαγορευόντουσαν τα κινητά, οι φορητοί υπολογιστές και ό,τι θυμίζει γραφείο και συναδέλφους. Αντίστροφα, εύκολα θα ξεχνούσα το γραφείο, με ένα ρομαντικό δείπνο με κινέζικη κουζίνα, χωρίς όμως να αποκλείω και το διήμερο στην διπλανή Ιταλία.»

* «Α. Προετοιμασία ενός ταξιδιού στο εξωτερικό
Β. Εισιτήρια για ποδοσφαιρικό αγώνα»

* «Τι θα ήθελα να κάνει ο σύντροφός μου αν είχα πολύ δουλειά το βράδυ στο σπίτι και με είχε αυτό απορροφήσει; Υπομονή! Να μην με ενοχλεί, γιατί αυτό μου σπάει τα νεύρα. Αν τελείωνα τη δουλειά μου, και μόνο τότε, θα ήθελα να είχε διοργανώσει ένα ταξίδι. Κάτι για το οποίο δεν θα έπρεπε εγώ να ασχοληθώ καθόλου. Να είχε προγραμματίσει τα πάντα, ώστε να μην χρειαζόταν να απασχολήσω το μυαλό μου ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Με λίγα λόγια να μου προσφέρει αυτό που μου λείπει… χαλάρωση και ηρεμία! Ειδάλλως, γιατί να αφήσω τη δουλειά μου και να ασχοληθώ μαζί του; Η δουλειά μας παρέχει μια σειρά από προνόμια (ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά). Αυτός τι έχει να μου προσφέρει;

Αν τώρα βρισκόμουν στην αντίθετη θέση… Είχα έναν σύντροφο, ο οποίος θα με παραμελούσε και θα θεωρούσε τη δουλειά του πιο σημαντική από εμένα, τότε… θα έβρισκα άλλον σύντροφο. Θέλω πρώτη προτεραιότητα του συντρόφου μου να είμαι εγώ, αλλιώς ξενερώνω.»

* «Σε κάθε περίπτωση, μία είναι η απάντηση: ούζα στη λιακάδα (κι αν δεν έχει λιακάδα, έστω και στη βροχή…), κι ακόμα καλύτερα αν γίνεται «σκαστοί» απ’ τη δουλειά!»

* «Η αλήθεια είναι πως αν γυρνάς σπίτι και σκέφτεσαι τις δουλειές μάλλον δεν έχουν μείνει και πολλά στον άλλο να κάνει –πέραν του να αποσυρθεί, διακριτικά ή όχι, και να σε αφήσει να ψάξεις για αυτόν –ήν που η παρουσία του/ της και μόνο θα σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Αλλά ας πούμε ότι κάποιος θέλει απεγνωσμένα να προσπαθήσει. Τα ταξίδια είναι all time classic λύση, η καλύτερη μάλλον. Εννοείται πως όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο, κι αν γινόταν ένα κάθε Σαββατοκύριακο εγώ δε θα ξανασκεφτόμουν ποτέ τη δουλειά. Άλλη λύση είναι η βόλτα που δεν αφήνει χώρο για συζητήσεις –που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να στραφούν στα επαγγελματικά– όπως οτιδήποτε περιλαμβάνει χορό ή σινεμά. Κι οι φιλικές συγκεντρώσεις είναι μια ιδέα, αλλά αν πραγματικά τις χρειάζεσαι για να ξεχαστείς από τα της δουλειάς, όπως είπα και στην αρχή, μάλλον πρέπει να κρατήσεις τους φίλους και να αλλάξεις σύντροφο.»

* «Είναι τα μικρά πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα που μετράνε. Όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάει ταξίδια, να αγοράσει εισιτήρια για κάποιον αγώνα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τέτοια πράγματα δεν θα μας γεμίσουν. Ο σύντροφός μου δουλεύει πολλές ώρες και αυτό που θέλει είναι να με βρίσκει με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά όταν γυρνάει αργά κάθε βράδυ. Και όχι γκρίνια!

Άλλες ιδέες που μπορώ να σκεφτώ για αυτόν είναι: Να του φτιάξω ένα ωραίο δείπνο και να καλέσω φίλους, να πάμε να παίξουμε τένις, να πάμε να δούμε τον Παναθηναϊκό, να βγούμε μέσα στην εβδομάδα για ένα ποτό ή σινεμά.

Τα πράγματα που θα ήθελα από αυτόν είναι: Να πάμε βόλτα μαζί τον σκύλο μας, να μου μαγειρέψει κάποιο βράδυ (και όχι μακαρόνια με κέτσαπ!) ΚΑΙ να πλύνει τα πιάτα. Αν θα ήθελε να μου κάνει κάτι πάρα πολύ καλό, αυτό είναι να πάμε μαζί να παρακολουθήσουμε μαθήματα λάτιν χορού ή να πάμε να ακούσουμε ζωντανά jazz.» 
 
* «Βασικά, και απευθύνομαι σε γυναίκες, πρέπει τον αγαπητό (πώς να τον πω…) να τον βάζουμε σε μια διαδικασία να σκέφτεται άλλα πράγματα και όχι τη δουλειά. Και εξηγούμαι, οφείλουμε να του δίνουμε δουλειά για το σπίτι όσο είναι στο γραφείο. Καταλαβαίνετε…

Σε ό,τι αφορά εμάς, ναι δικαιούμαστε προβληματισμούς σχετικά με το τι άρθρο να ετοιμάσω αύριο, ποια διαφήμιση δεν πήρα. Σε αυτή την περίπτωση ο «αγαπητός» που έλεγα πρέπει να έχει κανονίσει απόδραση για σαββατοκύριακο, να έχει κλείσει για φαγητό, δε λέω… με το αζημίωτο φυσικά, αλλά πάνω από όλα οφείλει να είναι κύριος και πάντα σε φόρμα…

Ε, τώρα σοβαρά να μιλήσω, νομίζω ότι στις μέρες μας δικαιολογούνται τέτοια άγχη από όλους. Οπότε κατανόηση χρειάζεται και πάνω από καλή διάθεση. Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να κάνει ο ένας για τον άλλο, είναι βέβαιο ότι ένα ζευγάρι που ξέρει γιατί είναι μαζί, ξέρει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις…

Σε ό,τι με αφορά αρκεί μια ζεστή αγκαλιά…»
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v