Επιλέγοντας ιδιωτικό σχολείο

Αν το ιδιωτικό σχολείο είναι η επιλογή σας για την εκπαίδευση του παιδιού, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τι και που να ψάξετε. Ενας οδηγός αναζήτησης αυτού που θα εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό μέλλον στο σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής σας.
Επιλέγοντας ιδιωτικό σχολείο
της Έλενας Μπούλια

Πριν από μερικά χρόνια, όταν δήλωνε κανείς πως φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο, δημιουργούταν ένα περίεργο κλίμα απέναντί του. Τα παιδιά των ιδιωτικών αντιμετωπίζονταν λίγο ως πειραματόζωα, θεωρούνταν "περιορισμένα" από τους γονείς ως προς τον έξω κόσμο ή έπαιρναν τη ρετσινιά του σνομπ πλουσιόπαιδου.

Σήμερα, με την επιδείνωση της κατάστασης στη λεγόμενη "δημόσια δωρεάν παιδεία", όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη λύση του ιδιωτικού σχολείου για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα προνόμια του να φοιτά ένας μαθητής σε ιδιωτικό σχολείο είναι λίγο-πολύ γνωστά: Περισσότερες ώρες ολοκληρωμένων μαθημάτων, χωρίς απεργίες και καταλήψεις, εκμάθηση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με ιδιωτικά πούλμαν και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες προς τέρψιν του πνεύματος.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα του Αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας τα οφέλη δεν σταματούν εδώ: Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων βλέπουν λιγότερη τηλεόραση, λαμβάνουν πιο προηγμένες γνώσεις, έχουν περισσότερες εργασίες για το σπίτι και το μεγαλύτερο ποσοστό τους γίνεται δεκτό αργότερα σε πανεπιστήμια. Όσο για το κοινωνικό τους επίπεδο, αυτό αναπόφευκτα ανεβαίνει, εφόσον οι μαθητές συναναστρέφονται με άλλους γόνους οικονομικά ευκατάστατων οικογενειών- κάτι που για τους περρισσότερους γονείς είναι ζητούμενο.

Το έξοδο, ωστόσο, του να σπουδάζει κανείς το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο είναι ιδιαίτερα επαχθές, πόσο μάλλον για μια οικογένεια που έχει δύο ή τρία παιδιά. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει, λοιπόν, να ελέγχει κανείς όταν μπαίνει στη δύσκολη διαδικασία να βρει το κατάλληλο ιδιωτικό, είναι το ύψος των διδάκτρων. Σε αυτό πρέπει πάντα να συνυπολογιστεί ένα 10% με 20% επιπλέον για διάφορα extra έξοδα που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά (εκδρομές στο εξωτερικό, επισκέψεις σε μουσεία και θέατρα, μία αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα κ.α.)

Έχοντας αναλογιστεί κανείς τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τις οικονομικές του αντοχές, το επόμενο βήμα για την επιλογή του κατάλληλου ιδιωτικού είναι η παρατήρηση. Ποιος είπε ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά; Οι εντυπωσιακές κτιριακές τους εγκαταστάσεις δεν προϋποθέτουν ότι το προϊόν που πουλάνε είναι ποιοτικό.

Επισκεφθείτε τα σχολεία που σας ενδιαφέρουν, παρατηρήστε τους μαθητές που φοιτούν ήδη εκεί, ελάτε σε επαφή με το προσωπικό, μιλήστε με κάποιους καθηγητές. Να είστε... αδίστακτοι στις ερωτήσεις σας. Πρόκειται για το μέλλον του παιδιού σας σε ένα -ουσιαστικά- δεύτερο σπίτι.

Μάθετε για το ποσοστό της επιτυχίας των αποφοίτων σε πανεπιστημιακές σχολές, ρωτήστε για το πρόγραμμα μαθημάτων: Θα υπάρξουν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας; Πόσες διδακτικές ώρες καλύπτει η παράδοση μιας ξένης γλώσσας; Είναι αρκετές ώστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο ξένων γλωσσών; Μπορεί το σχολείο να συμπεριλάβει τους μαθητές σε διαγωνισμούς για εγκεκριμένα πτυχία ξένων γλωσσών; Αν το παιδί βρίσκεται στο λύκειο μάθετε για το αν καλύπτονται επιπλέον ώρες των μαθημάτων της κατεύθυνσης ώστε να αποφευχθεί το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα για αυτά τα μαθήματα.

Ελέγξτε την υγιεινή του σχολείου. Κάντε μια βόλτα από τις τάξεις, τις τουαλέτες, το κυλικείο, μάθετε αν σερβίρεται κάποιο γεύμα και επισκεφθείτε την κουζίνα. Ρωτήστε τι περιλαμβάνει το γεύμα και αν ανανεώνεται καθημερινά. Ενημερωθείτε για τον εξοπλισμό (ηλεκτρονικό και μη), αν διαθέτει εκσυγχρονισμένα μηχανήματα, υπολογιστές κλπ. Παρατηρήστε την ηλικία των καθηγητών, είναι υπερβολικά νέοι ή υπερβολικά ηλικιωμένοι; Πόσο συχνά αντικαθίσταται το πρόσωπο της διεύθυνσης; Μάθετε πόσα παιδιά παρακολουθούν σε μία τάξη. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός (από 20 και κάτω) τόσο καλύτερα.

Και όπως σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, δύο ακόμα παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Πρώτον, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή και να ζητήσετε τη γνώμη άλλων γονιών που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους στα σχολεία που σας ενδιαφέρουν. Δεύτερον, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Σε ποιο σχολείο νιώθετε ότι ταιριάζει καλύτερα το παιδί σας; Σε ποιο θα αισθάνεται καλά και θα μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο;

Συμβουλές προσωπικής εμπειρίας:

* Αποφασίστε το έγκαιρα. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά σε κάποια ιδιωτικά σχολεία (π.χ. Κολέγιο Αθηνών) υπάρχει λίστα αναμονής μέχρι και δύο χρόνων για να γίνει ένα παιδί δεκτό. Αν, λοιπόν, θέλετε να γράψετε το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο φέτος, κάντε την αίτηση και να ελπίζετε να γίνει δεκτό του χρόνου.

* Επιλέξτε ένα καλό ιδιωτικό που θα βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντύτερα στο σπίτι σας. Είναι πραγματικό μαρτύριο να πρέπει να ξυπνά το παιδί στις 6.30 το πρωί για να μεταφερθεί -έστω και με το σχολικό- στην άλλη άκρη της πόλης.

* Μην πέσετε στην παγίδα της «φίρμας». Ένα βασικό πρόβλημα της σχολικής κοινότητας στα ιδιωτικά σχολεία είναι ο «πόλεμος της φίρμας». Τα παιδιά των ευκατάστατων οικογενειών συνηθίζουν να φιγουράρουν τα πανάκριβα ρούχα και παπούτσια τους, κάνοντας τα υπόλοιπα παιδιά να τα ζηλεύουν και να φθονούν. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα αποκτήσει φίλους που το θέλουν για αυτό που είναι και όχι για αυτά που φοράει. Διαφορετικά συνυπολογίστε ένα ακόμα τεράστιο έξοδο για την καινούργια, πανάκριβη γκαρνταρόμπα του παιδιού σας.

* Προσπαθήστε να μαθαίνετε τα πάντα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλάει αναλυτικά και με πάσα ειλικρίνια για τη ζωή στο σχολείο, τους καθηγητές, τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται. Τα ιδιωτικά σχολεία ελέγχονται από εσάς τους ίδιους και αν πιστεύετε ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά έχετε κάθε δικαίωμα να επέμβετε και να απαιτήσετε να διορθωθεί.

* Μην αμελείτε τις εκδηλώσεις των δραστηριοτήτων του παιδιού σας. Εφόσον επιλέξατε να το γράψετε σε ένα σχολείο που παρέχει τη δυνατότητα καλλιτεχνικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και το παροτρύνατε να λάβει μέρος σε αυτές, προσπαθήστε να είστε παρών και να εκτιμάτε την προσπάθεια του παιδιού σας να σας ευχαριστήσει δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

* Η απόδοση του παιδιού σας εξαρτάται πρώτα από το ίδιο. Μην έχετε την απαίτηση από το σχολείο να χαρίζει στους μαθητές καλούς βαθμούς μόνο και μόνο επειδή είναι ιδιωτικό. Δεν πληρώνετε για καλούς βαθμούς αλλά για καλή εκπαίδευση. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι διαθέτετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη μόρφωσή του και κάντε το με αυτόν τον τρόπο να νιώσει υπεύθυνο για την απόδοσή του.

Τα ιδιωτικά σχολεία στην Αττική:

Τα ιδιωτικά σχολεία στην Αττική είναι στο σύνολό τους περί τα 75. Το πρόγραμμα σπουδών, οι ειδικές παροχές και το ύψος των διδάκτρων του κάθε σχολείου διαφέρει, σε κάποια μάλιστα η ετήσια συνδρομή μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι κάποια από αυτά κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με μία ξένη γλώσσα στην οποία δίνουν έμφαση:

Π.χ. Έμφαση στα Αγγλικά δίνουν το Κολλέγιο Αθηνών και το Αμερικάνικο Κολλέγιο, στα Γαλλικά ξεχωρίζουν η Ελληνογαλλική σχολή Jeanne D’Arc και η Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής και στα Γερμανικά η Γερμανική Σχολή Αθηνών και η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Ενώ κάποια από τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν στους αποφοίτους τους Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate), όπως τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το Κολλέγιο Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, η σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου και η σχολή Μωραΐτη.

Στα σχετικά links θα βρείτε πλήρεις καταλόγους των ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα. Επισκεφθείτε τα sites τους, ελάτε σε επαφή με τους υπευθύνους και επιλέξτε με γνώμονα την ποιοτική εκπαίδευση το σχολείο στο οποίο θέλετε να περάσει το παιδί σας τα καλύτερά του χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v