Ανακύκλωση στην Αθήνα: Πού είναι ο κάδος, ο-έ-ο;

Πολλά έχουν ακουστεί, λίγα έχουν γίνει, κι ακόμη λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το φλέγον θέμα της ανακύκλωσης σε μια πόλη που δε δείχνει να παίρνει το ζήτημα του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σοβαρά. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το in2life αναζητά –και βρίσκει!– κάδους ανακύκλωσης στην Αθήνα.
Ανακύκλωση στην Αθήνα: Πού είναι ο κάδος, ο-έ-ο;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η –εξαιρετικά ενδιαφέρουσα– ιστοσελίδα του ΟΗΕ για θέματα περιβάλλοντος δίνει 77 ιδέες για να τη γιορτάσουμε. Μία εξ αυτών, και η ανακύκλωση.

Τι γίνεται, αλήθεια, στην Αθήνα με την ανακύκλωση; Πού είναι τα πολύχρωμα, κεφάτα περίπτερα της φωτογραφίας που λέγαμε πως θα γέμιζαν όλη την πόλη όταν τοποθετήθηκαν, στις αρχές του 2005; Μέρα που είναι, είπαμε να το ψάξουμε. Και απογοητευτήκαμε.

Όπως διαβάσαμε στο site του Δήμου Αθηναίων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πιλοτικό. Η εφαρμογή και αξιολόγησή του ολοκληρώθηκε και πλέον ”ο Δήμος Αθηναίων δρομολογεί ένα συνδυασμό τεχνικών λύσεων, όπως ανταποδοτικών κέντρων και κάδων ανάλογα με την περιοχή, ο οποίος θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση για την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα”.

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε περίοδο διαπραγμάτευσης με το εγκεκριμένο σύστημα (ΣΣΕΔ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) ώστε να επιτύχει τους καλύτερους όρους συνεργασίας με σκοπό την οικονομική υποστήριξη, χρηματοδότηση του συστήματος διαλογής στη πηγή και ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα”.

Μέχρι τότε, αρκούμαστε στις 250 καμπάνες –ήτοι, ειδικούς κάδους– ανακύκλωσης χαρτιού που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η αποκομιδή τους γίνεται, σύμφωνα πάντα με το Δήμο Αθηναίων, κάθε 15 ημέρες, αφού γίνει αυτοψία από τον αρμόδιο επιστάτη, ενώ η χωρητικότητά τους ανέρχεται σε 3,3 κυβικά μέτρα.

Μέχρι πρότινος υπήρχαν και κάδοι ανακύκλωσης για το αλουμίνιο –χωρητικότητας 2,5 κυβικών μέτρων– οι οποίοι έχουν προσωρινά αποσυρθεί, λόγω προβλημάτων στην αποκομιδή τους.

Η συλλεγόμενη ποσότητα ανέρχεται σε 500 τόνους χαρτιού και περίπου 3 τόνους αλουμινίου ετησίως. ”Τα έσοδα από τα ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται για περαιτέρω έργα ανακύκλωσης. Το όφελος όμως από μια τέτοια προσπάθεια μικρής κλίμακας είναι εξαιρετικά μικρό και δεν καλύπτει τις ανάγκες σε λειτουργικά έξοδα και εξοπλισμό”. Φαύλος κύκλος;

Η απάντηση έρχεται εν μέρει από τους μπλε κάδους που έχει τοποθετήσει σε αρκετά σημεία της πόλης η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, και στους οποίους μπορούν, εκτός από χαρτί, να απορρίπτονται αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, τροφίμων κλπ, καθώς και σιδερένιες κονσέρβες από γάλα, τρόφιμα κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΑ, τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από τους κάδους κάθε 2-3 μέρες από ειδικά οχήματα που τα μεταφέρουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπου ξεχωρίζονται, συμπιέζονται και δεματοποιούνται. Στη συνέχεια αποστέλλονται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς αξιοποίηση-ανακύκλωση.

Από εκεί και πέρα… Δε θα πούμε το χάος. Θα πούμε πως είναι στο χέρι όλων μας να αξιοποιήσουμε τις περιορισμένες –πλην υπάρχουσες– λύσεις, για να δοθεί το έναυσμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος. Διότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο να βλέπεις τον... κάδο ανακύκλωσης μισοάδειο, αλλά αποτελεσματικότερο να τον δεις μισογεμάτο.

Ηρώ Κουνάδη

* Δείτε τον διαδραστικό χάρτη των σημείων ανακύκλωσης στην Αθήνα στη δεξιά στήλη, ”Σχετικοί Σύνδεσμοι”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v