Πώς να φαίνεσαι έξυπνος

Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων… Κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τα υιοθετήσεις.
Πώς να φαίνεσαι έξυπνος
Διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείς

Μια από τις πιο κλασικές παγίδες στις οποίες πέφτουν όσοι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, είναι να μιλούν και να γράφουν με «δύσκολες», μεγάλες, ασυνήθιστες, ενίοτε ακόμα και λόγιες λέξεις, πράγμα που κατά κανόνα έχει ένα από τα εξής αποτελέσματα: α. Σε κάνει να φαίνεσαι ότι προσπαθείς υπερβολικά, β. Κάνει αυτό που λες λιγότερο κατανοητό, γ. Προδίδει το γεγονός ότι προσπαθείς να εντυπωσιάσεις, δ. Σε κάνει να λες άλλα αντ’ άλλων, γιατί δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά τις δύσκολες λέξεις που έμαθες. Με λιγότερα λόγια, τίποτα θετικό δεν πρόκειται να βγει από αυτή την πρακτική. Προτίμησε να μιλάς απλά και κατανοητά, με τις λέξεις με τις οποίες σκέφτεσαι.

Διάβασε –και μετά διάβασε λίγο ακόμα

Προφανές, αλλά είπαμε να το συμπεριλάβουμε σε περίπτωση που απέχεις όντως τόσο πολύ από το να είσαι έξυπνος, που δεν το είχες σκεφτεί. Ναι, πλάκα κάνουμε. Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα μας, διάβαζε πολύ, συνέχεια και τα πάντα: Τα βιβλία που σου αρέσουν, τα βιβλία που δεν σου αρέσουν, τα χαζά post στο Facebook, τα σοβαρά post στο Facebook, τις ειδήσεις, τη Wikipedia, τα άρθρα τύπου «50 άχρηστες γνώσεις για να σπας τον πάγο στα πάρτι», το πρωτοσέλιδο των New York Times, τις αθλητικές εφημερίδες, τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, τις υποψηφιότητες των Όσκαρ και τα προγνωστικά της Eurovision. Όσο πιο πολύ ανοίγεις την γκάμα των ενδιαφερόντων και των γνώσεών σου, τόσο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος γίνεσαι –και οι ενδιαφέροντες άνθρωποι είναι (και φαίνονται) πάντα έξυπνοι.

Δείξε περιέργεια

Πιθανότατα δεν περίμενες εμάς να σου το πούμε, αλλά γνώση δεν αποκτάς μόνο διαβάζοντας, αλλά και ακούγοντας διαφορετικούς ανθρώπους να μιλούν για διαφορετικά πράγματα. Παραμέρισε την πλήξη που (μπορεί να νομίζεις από κεκτημένη ταχύτητα ότι) νιώθεις κάθε φορά που βρίσκεσαι με ανθρώπους οι οποίοι συζητούν ένα θέμα που δεν άπτεται των ενδιαφερόντων σου, παρακολούθα και κάνε (με μέτρο) ερωτήσεις για να μάθεις έστω τα βασικά. Οι φιλομαθείς άνθρωποι πάντα εκλαμβάνονται από τον περίγυρό τους ως έξυπνοι.

Βάλε ποικιλία

Ξέρεις ποιοι άνθρωποι φαίνονται έξυπνοι, πέρα από τους ενδιαφέροντες και τους φιλομαθείς; Οι ευπροσάρμοστοι –και δεν το λέμε εμείς, οι έρευνες το λένε. Φρόντισε, λοιπόν, να βγαίνεις τακτικά από αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν χαριτωμένα “comfort zone” σου, να κάνεις παρέα με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, χαρακτηριστικών, τρόπων ζωής και εθνικοτήτων, να δοκιμάζεις διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης/ μετακίνησης/ δουλειάς, και γενικώς να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα καινούρια πράγματα. Εκτός από την εξυπνάδα σου, διαστέλλει και τον χρόνο –είναι ο λόγος που τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, επειδή είναι γεμάτα καινούριες εμπειρίες, μοιάζουν να περνούν εξαιρετικά αργά, ενώ τα τελευταία, τα παγιδευμένα σε ρουτίνες, εξαιρετικά γρήγορα.

Μην θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο

Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος, αν οι έξυπνοι άνθρωποι δεν ήταν τόσο γεμάτοι αμφιβολίες, και οι βλάκες τόσο γεμάτοι βεβαιότητες. Θα το διαπιστώσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, πως όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεσαι πόσα πράγματα έχεις ακόμα να μάθεις. Είναι κάπως αντίστοιχο με το ότι όσο περισσότερο ταξιδεύεις τόσο αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρό κομμάτι του πλανήτη έχεις δει. Κανένας πραγματικά ταξιδεμένος άνθρωπος δεν θα πει ποτέ «εγώ έχω γυρίσει όλο τον κόσμο». Όπως και κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v