Πώς θα αντιμετωπίσεις τη ζέστη

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, κλιματιστικό δεν παίζει, κι εσύ αρχίζεις να σαλεύεις. Χαλάρωσε και δες τι πρέπει να κάνεις.
Πώς θα αντιμετωπίσεις τη ζέστη
Η ζέστη το… παράκανε, χρήματα για κλιματιστικό δεν παίζουν – ή τελοσπάντων θες να κάνεις οικονομία – και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τι κάνεις;

Φόρα λευκά: Ωραίο το σκούρο φορεματάκι/μπλουζάκι που αγόρασες, όμως με τόσο ήλιο θα απορροφήσει τη ζέστη σα φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Πίνε νερά: Όχι υπερβολές. Απλά φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι δροσερό νερό, ιδιαίτερα αν κινείσαι πολύ (και ιδρώνεις) πολύ μέσα στη μέρα.

Το κόλπο με τον ανεμιστήρα: Βάλε ένα μπολ με παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα. Έτσι θα εξασφαλίσεις πιο κρύο αέρα.

Σπρέι νερού: Γίνε μια άλλη Ντένη Μαρκορά και επένδυσε σε αυτό το ολίγον τι ακριβό όμως σωτήριο σε μέρες καύσωνα σπρέι.

Φάε φρούτα: Φρούτα με μπόλικο νερό (π.χ.) καρπούζι σε ενυδατώνουν ενώ παράλληλα σε εφοδιάζουν με απαραίτητες βιταμίνες.

Κλείσε τις κουρτίνες: Με κατεβασμένες κουρτίνες/ παντζούρια οι ακτίνες του ήλιου δεν εισβάλουν στο σπίτι και έτσι εξασφαλίζεις λίγη παραπάνω δροσιά.

Αέρισε τα δωμάτια: Αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ, μιας και τότε η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Πέσε χαμηλά: Αν το σπίτι σου είναι διώροφο ή μεζονέτα, πέρνα τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι καλά μονωμένη.

Κάνε τη φασίνα αργοτερα: Απόφυγε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνεις, χρησιμοποίησε τον αποροφητήρα της κουζίνας ή τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο όμως θα κλείσεις μετά.

Βάλε τα σεντόνια στο ψυγείο: Μη γελάς, βάλτα το πρωί πριν φύγεις για δουλειά. Το βράδυ θα κλαις από τη χαρά σου.

Κάνε συχνά ντουζ: Πέρα από καθαριότητα, το κρυο ντουζ θα σου εξασφαλίσει αρκετά λεπτά δροσιάς στο ταλαιπωρημένο σου κορμί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v