Οργανώστε το τέλειο barbecue!

Ο καιρός είναι ιδανικός για ψησίματα στο σπίτι κι εμείς έχουμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να στήσετε την τέλεια βραδιά BBQ.
Οργανώστε το τέλειο barbecue!

Θα καούν τα κάρβουνα (ή το γκάζι) και να το θυμηθείτε αυτό. Η περίοδος που διανύουμε είναι ό,τι πρέπει για κατ’ οίκον BBQ και η στιγμή έφτασε για να κάνετε το πρώτο βήμα. Βάλτε τα κάτω, προγραμματίστε έξοδα μιλήστε με την παρέα για ρεφενέ και ετοιμάστε την πιο τέλεια βραδιά τσίκνας στο σπίτι.

Η ψησταριά

Η απόλυτη… Κυρία της βραδιάς. Η πιο κλασική λύση είναι η φορητή ψησταριά με κάρβουνα. Δίνει «καπνιστή γεύση» στα ψητά σας και αποτελεί τον πλέον πατροπαράδοτο τρόπο ψησίματος. Από την άλλη, υπάρχουν οι ψησταριές με υγραέριο για πιο γρήγορο ψήσιμο και οι ηλεκτρικές ψησταριές, που ενδείκνυνται για εσωτερικούς χώρους. Αποφασίζετε και διαλέγετε. Δείτε εδώ επιλογές για ψησταριά με κάρβουνα και εδώ ψησταριές υγραερίου. 

Τα εργαλεία του ψήστη

Για να είστε άνετοι και εξοπλισμένοι όπως πρέπει στο ψήσιμο, οφείλετε να έχετε σε κοντινή απόσταση πινέλα ραντίσματος για το μαρινάρισμα, σχάρες με μικρό πλέξιμο για λαχανικά, γάντια προστασίας για παν ενδεχόμενο, γυάλινο μπολ για τις μαρινάδες, σπάτουλα για ψάρια ή λαχανικά, ξυλάκια ή μεταλλικές βέργες για σουβλάκια, κεμπάπ ή σουβλάκια λαχανικών και λαβίδες για τα κρεατικά.

Δείτε εδώ, εδώ και εδώ επιλογές εργαλείων για ψήσιμο

Τα κρεατικά

Διαλέξτε κομμάτια κρέας που θα έχουν κάποιο ορατό λίπος πριν το ψήσιμο, το οποίο και δεν πρέπει να αφαιρέσετε. Αν κάποιο μέρος από αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το ψήσιμο, θα το κόψετε με ένα μαχαιράκι εύκολα και απλά. Ιδανικό κρέας είναι το μοσχαρίσιο, και κυρίως οι μπριζόλες με κόκαλο, καθώς στην περιοχή κοντά σε αυτό συγκρατούνται χυμοί και υγρασία που διατηρούν το κρέας μαλακό.

Επίσης, οι χοιρινές μπριζόλες και το ψαρονέφρι, αποτελούν ωραιότατες επιλογές, όπως επίσης και το κοτόπουλο, το οποίο είναι καλό να ψήνεται με την πέτσα του για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, την οποία, αν θέλουμε, αφαιρούμε μετά. Για τους μερακλήδες τα αρνίσια παϊδάκια είναι εξαιρετική επιλογή, ενώ ας μη ξεχνάμε και τα ψάρια, τα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες) και τα fit λαχανικά (μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθι, καλαμπόκι κ.α.). Το BBQ σας θα πρέπει να έχει ποικιλία, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Τέλος, το… ζήτημα «ψωμί» λύνεται εύκολα με μια ποικιλία από πίτες (κομμένες και ψημένες ελαφρά στη σχάρα.

Tips:

*Τα άπαχα κρέατα όπως το ψαρονέφρι και το κοτόπουλο «στεγνώνουν» εύκολα. Για να αποφύγετε το στέγνωμα, βυθίστε τα κρέατα αυτά για λίγες ώρες σε διάλυμα αλατόνερου (σε αναλογία ¼ φλυτζανιού αλάτι σε 4 φλυτζάνια νερό), πριν το ψήσιμο.

* Στα λευκά κρέατα, η μαρινάδα πάει πολύ. Μαρινάρετε το κοτόπουλο πριν το ψήσιμο, επιλέγοντας συστατικά όπως το κρασί, η μπύρα, το ξύδι, το γιαούρτι και η μουστάρδα. Συμπληρώστε τη μαρινάδα με πολύχρωμα πιπέρια και άλλα μυρωδικά και καλύψτε με αυτήν το κοτόπουλο σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο. Αφήστε το εκεί συνολικά τουλάχιστον τέσσερις ώρες, ανακατεύοντας τακτικά για να καλύψει η μαρινάδα κάθε σημείο του.

Η συνοδεία

Εξυπακούεται ότι θα έχετε προμηθευτεί πάσης φύσεως αναψυκτικά, όμως αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά ως οικοδεσπότες, τότε φροντίστε να έχετε και το κατάλληλο κρασί για να συνοδεύσει την κρεατοφαγία σας. Αν θέλετε, λόγω κόκκινου κρέατος, προτιμήστε ένα ελαφρά παλαιωμένο σε βαρέλι. Αν πάλι η μέρα είναι αρκετά ζεστή, προσανατολιστείτε προς ένα πιο φρέσκο ερυθρό που θα μπορείτε να πιείτε και ελαφρώς δροσερό, ή και ένα Αγιωργίτικο ροζέ που θα πιείτε κρύο. Αν πάλι είστε του λευκού, διαλέξτε ένα βαρελάτο Chardonnay. Δείτε εδώ τις οινικές προτάσεις μας για φέτος.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v