Tζάκι: Συμβουλές και μυστικά για... σούπερ φωτιά

Μυστικά, «στρατηγικές» και συμβουλές για να φτιάξετε την καλύτερη φωτιά στο τζάκι σας.
Tζάκι: Συμβουλές και μυστικά για... σούπερ φωτιά

Το τζάκι προσφέρει θαλπωρή και θέρμανση στο σπίτι, ενώ παράλληλα ενδείκνυται για παρεΐστικες μαζώξεις. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρετε πού πάνε τα… ξύλα για να το ανάψετε; Δείτε παρακάτω βασικές συμβουλές για εγγυημένες φωτιές.

* Το προσάναμμα είναι απαραίτητο για να «ξεκινήσει» η φωτιά. Σε αυτήν την περίπτωση, προσανάμματα από ξύλο πεύκου ή κλαδιά ελιάς είναι ιδανικά για να κάνετε την αρχή.

* Αν ανάβετε τζάκι για πρώτη φορά, βεβαιωθείτε ότι η καμινάδα είναι καθαρή, για να μπορεί να τραβάει καπνό από το τζάκι και να μην γίνει ο χώρος… θάλαμος αερίων. Επίσης, βεβαιωθείτε πως το σκέπαστρο της καμινάδας είναι ανοιχτό.

* Αν το τζάκι σας έχει γυάλινο προστατευτικό, ανοίξτε το τριάντα λεπτά πριν ανάψετε την φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο ο εσωτερικός του χώρος θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα ζεσταθεί, επιτρέποντας στην καμινάδα να «τραβήξει» καλύτερα.

* Τσεκάρετε αν η καμινάδα «τραβάει» ανάβοντας ένα σπίρτο κοντά στο άνοιγμα της καπνοδόχου και ελέγξτε αν η φλόγα έχει κατεύθυνση προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αν έχει προς τα κάτω, χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο προσάναμμα, για να ζεστάνετε την καμινάδα, πριν ξεκινήσετε την φωτιά.

* Για να ανάψετε τζάκι με σχάρα, ξεκινήστε την βάση της φωτιάς, τοποθετώντας «μπάλες» εφημερίδας και μικρά ξυλαράκια. Από πάνω τους τοποθετήστε τα μεγαλύτερα κλαδιά, οριζόντια, αφήνοντας κενά για να περνά ο αέρας. Στήστε την βάση με τα κλαδιά σε πλέγμα, και από πάνω τους τοποθετήστε τα κούτσουρα, κατά σειρά πάχους – πρώτα τα πιο μικρά και μετά τα μεγαλύτερα. Ύστερα ανάψτε τις εφημερίδες.

* Για να ανάψετε το τζάκι χωρίς σχάρα, βάλτε δύο μεγάλα κούτσουρα παράλληλα, σε απόσταση περίπου 35 εκατοστά. Τα δύο αυτά κούτσουρα είναι το «κρεβάτι» της φωτιάς σας. Από πάνω τους, τοποθετήστε ένα μικρότερο, περίπου στο πάχος του καρπού σας, κάθετα. Στο κενό που σχηματίζεται από κάτω, βάλτε εφημερίδες ή μικρά κλαράκια ή κάποιο έτοιμο προσάναμμα. Ανάψτε τις εφημερίδες ή το προσάναμμα και μόλις αρχίσει να «παίρνει», τοποθετήστε μερικά ακόμα ξύλα πάνω από εκείνο που βάλατε κάθετα. Επαναλάβετε για όσο θέλετε να κρατήσει η φλόγα.

* Ένας άλλος τρόπος στησίματος είναι η «πυραμίδα». Τοποθετήστε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλτε δύο ακόμα ξύλα κάθετα φτιάχνοντας το σχήμα της πυραμίδας και αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες. Με 3-4 κομμάτια δαδί σχημάτισε ακόμα μια μικρή πυραμίδα μέσα σε αυτό το κενό και βάλε ένα μικρό κομμάτι δαδί στη μέση. Με μεγάλα σπίρτα ή μεγάλο αναπτήρα ανάψτε το μικρό κομμάτι δαδί ή όποιο άλλο προσάναμμα έχετε βάλει κάτω από τις πυραμίδες.

* Αν το τζάκι «καπνίζει» τότε είτε η καμινάδα δεν έχει ζεσταθεί όσο πρέπει έτσι ώστε να «τραβήξει» τον καπνό πάνω είτε η χρειάζεται επειγόντως καθάρισμα. Αν έχετε αποκλείσει τα δύο παραπάνω αίτια, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε στην καμινάδα ειδικό ανεμιστήρα για να «τραβάει» καλύτερα.

* Ένα κόλπο για να εξασφαλίσετε ότι η φωτιά έχει το απαραίτητο οξυγόνο είναι να ανοίξετε λίγο ένα παράθυρο σε αντίθετη πλευρά από αυτή που βρίσκεται το τζάκι. Με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσετε ένα ρεύμα αέρα στον χώρο το οποίο… ωφελεί τη φωτιά σας.

*Για να εξασφαλίσετε ότι τα έξτρα ξύλα που θα βάλετε στη φωτιά θα πάρουν αμέσως, τοποθετήστε δύο κάθε φορά κοντά στη φωτιά ώστε να ξεραθούν και να φύγει τυχόν υγρασία που έχουν.

Δείτε παρακάτω μερικά αναλυτικά βίντεο:

Με προσάναμμα



Με εφημερίδα και προσάναμμα



Με τεχνητά καυσόξυλα



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v