Απλούστατα κόλπα για καλύτερη μνήμη

Έντεκα έξυπνα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη μνήμη και να θυμάστε ό,τι θέλετε χωρίς δυσκολία.
Απλούστατα κόλπα για καλύτερη μνήμη
Όχι, δεν θα σας βάλουμε να κάνετε άλλα δέκα τεστ μνήμης, να λύσετε σταυρόλεξα και να δέσετε κλωστές στα δάχτυλά σας. Παρακάτω σας έχουμε έντεκα πρωτότυπα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε καλύτερα.

Συγκεντρωθείτε για οκτώ δευτερόλεπτα
Τόσο είναι το μέσο διάστημα που κάνει μια πληροφορία να φτάσει από το βραχυπρόθεσμο στο μακρυπρόθεσμο «σύστημα» μνήμης, γι’ αυτό μην απασχολείστε με άλλες σκέψεις και επενδύστε οκτώ δευτερόλεπτα μόνο σε αυτό για να σας «έρθει» η μνήμη που προσπαθείτε να θυμηθείτε.

Μην αλλάζετε δωμάτιο
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αλλάζουμε χώρο, η μνήμη μας κάνει ένα μίνι… restart, με αποτέλεσμα να μη θυμόμαστε κάτι που σκεφτόμασταν στον προηγούμενο χώρο. Αν προσπαθείτε να θυμηθείτε κάτι σημαντικό, καλύτερα… καθίστε εκεί που είστε, μέχρι να είστε σίγουροι ότι το έχετε στο μυαλό σας «σταθερά».

Σφίξτε τη γροθιά σας
Χρησιμοποιήστε ένα antistress μπαλάκι ως εργαλείο. Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, αν οι δεξιόχειρες σφίγγουν το δεξί τους χέρι όταν δέχονται μια πληροφορία, μπορούν εύκολα να την ξαναθυμηθούν όταν χρειαστεί, σφίγγοντας την αριστερή τους γροθιά για μισό με ένα λεπτό. Το ίδιο ισχύει για τους αριστερόχειρες με την ανάποδη «φορά».

Κάντε γυμναστική
Η σωματική άσκηση φέρνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να βελτιώνεται η λεκτική αλλά και η χωρική μνήμη, υποστηρίζουν ειδικοί.

Κοιμηθείτε καλά
Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αφομοιώνει βαθύτερα τις πληροφορίες που έλαβε πριν κοιμηθεί. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, αν δίνετε εξετάσεις, φροντίστε να κοιμηθείτε καλά το προηγούμενο βράδυ, αντί να ξενυχτίσετε μελετώντας.

Παίξτε με τις γραμματοσειρές
Λάβατε ένα email ή έχετε ένα έγγραφο τις πληροφορίες του οποίου πρέπει να αποστηθίσετε; Ανοίξτε το στον υπολογιστή σας και αλλάξτε σε μια πιο περίεργη γραμματοσειρά, καθώς σύμφωνα με μελετητές, ο εγκέφαλός μας απομνημονεύει πιο εύκολα τις ασυνήθιστες «μορφές».

Μασήστε τσίχλα
Σε πειράματα, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος άνθρωπος θυμάται καλύτερα οπτικές και ακουστικές πληροφορίες για τουλάχιστον μισή ώρα, αν μασά τσίχλα κατά την διάρκεια της λήψης τους, πιθανότατα γιατί τον βοηθά να συγκεντρώνεται καλύτερα.

Γράψτε (χειρόγραφα) ό,τι θέλετε να θυμηθείτε
Κάντε ένα απλό πείραμα: Γράψτε τα ψώνια που θέλετε να κάνετε από το supermarket με τον παλιό κλασικό τρόπο (μολύβι και χαρτί) και θα διαπιστώσετε ότι δεν θα το χρειαστείτε καθόλου, γιατί θα έχουν αποτυπωθεί καλύτερα στη μνήμη σας – σε αντίθεση για παράδειγμα με το να τα σημειώσετε στο κινητό σας.

Χρησιμοποιήστε τη μουσική προς όφελός σας
Παρ’ ότι αυτό μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά για τον καθένα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι συνήθως η μουσική μας βοηθά να απομνημονεύσουμε καλύτερα, αν την ακούμε προτού αρχίσουμε τη μελέτη, αλλά μας αποσπά όταν την ακούμε κατά την διάρκεια της μελέτης όσων θέλουμε να θυμηθούμε.

Οπτικοποιήστε
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να θυμάστε κάτι που θέλετε, είναι να το συσχετίσετε στο μυαλό σας με κάποια εικόνα. Αν για παράδειγμα πρέπει να θυμηθείτε τι όνομα ενός πελάτη σας, που λέγεται «Γρηγορίου», σκεφτείτε… τον Γρηγόρη του φαναριού. Όταν χρειαστεί να θυμηθείτε το όνομα, θα σας έρθει αμέσως η εικόνα του φαναριού και ο εγκέφαλός σας θα «κόψει δρόμο» μέσω της εικόνας.

Πηγή: MentalFloss
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v