Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πρόσφυγες

Δείτε τα σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πρόσφυγες
Αυτή τη στιγμή, πάνω από 7.000 πρόσφυγες μένουν παγιδευμένοι στην Ειδομένη, και άλλοι τόσοι μοιρασμένοι στα ελληνικά νησιά υποδοχής, στον Πειραιά, την Αθήνα και τα κυριότερα κέντρα του οδικού άξονα από την πρωτεύουσα ως τα σύνορα με τα Σκόπια.

Μέχρι να υπάρξουν νεότερες εξελίξεις και αποφάσεις για την τύχη τους, χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια είναι ο καθένας μας διατεθειμένος να προσφέρει.

Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε τους πρόσφυγες, αλλά δεν ξέρετε πώς, το RefugeesGR έχει καταρτίσει έναν χρησιμότατο και πλήρως ενημερωμένο διαδραστικό χάρτη με τα σημεία «μηδέν».



Στον παραπάνω χάρτη, οι βυσσινί κουκίδες δείχνουν τα σημεία όπου υπάρχουν πρόσφυγες, οι μπλε κουκίδες τα σημεία όπου διάφορες πρωτοβουλίες και οργανώσεις συγκεντρώνουν υλικό και συντονίζουν την διανομή του και με κίτρινο σημάδι τα μέρη όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής ή μετατόπισης προσφύγων, τα οποία έχουν επίσης ανάγκες από είδη που μπορείτε να προσφέρετε.

(*) Αν δεν εμφανίζεται ο χάρτης, κάντε κλικ εδώ.

Ζουμάρετε στον χάρτη, βρείτε τα κοντινότερα σε εσάς σημεία συγκομιδής βοήθειας και με ένα κλικ πάνω τους, δείτε τι ανάγκες υπάρχουν. Στην Αθήνα για παράδειγμα, δραστηριοποιούνται ομάδες και κέντρα στην πλατεία Βικτωρίας, στο Πεδίον του Άρεως, στην οδό Μαυροματαίων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Εξαρχείων, στην οδό Σαρρή στου Ψυρρή, στου Φιλοπάππου, στον Ελαιώνα και την Ακαδημία Πλάτωνος, στο πάρκο Δρακοπούλου, στο Ίλιον, στην Πετρούπολη, στην Νίκαια και φυσικά στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, όπου διαμένουν πολλοί πρόσφυγες.

Στις παραπάνω περιοχές, τα κέντρα συγκομιδής λειτουργούν από φορείς όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τοπικές πρωτοβουλίες υποστήριξης, Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και άλλες ακόμη ενώσεις που προστίθενται συνεχώς στον παραπάνω χάρτη.

Για να μην κάνετε άδικο κόπο, κάντε κλικ σε κάθε «κουκίδα» του χάρτη για να δείτε τι ανάγκες έχει κάθε κέντρο που πρόκειται να ενισχύσετε. Τα είδη που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες τους επιστρέφονται. Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για είδη όπως τρόφιμα μακράς διαρκείας, νερό, φάρμακα, καινούρια αθλητικά παπούτσια με εμφανές το νούμερό τους, ζεστά ρούχα, μωρομάντιλα και είδη υγιεινής, εφόδια όπως sleeping bag, κουβέρτες και ισοθερμικά.

Σημειώστε ότι αυτή την Κυριακή 6 Μαρτίου, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης στην πλατεία Συντάγματος από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Δείτε επίσης στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης τα είδη που χρειάζονται για τις δράσεις στην Ομόνοια, τη Βικτώρια και τον Πειραιά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v