Πώς να πληρώνετε λιγότερα για αλκοόλ

Τινάζετε το budget στον αέρα κάθε φορά που βγαίνετε για ένα ποτό; Όχι πια. Έχουμε όλους τους τρόπους να πληρώνετε λιγότερα για το αλκοόλ το επιούσιο.
Πώς να πληρώνετε λιγότερα για αλκοόλ
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι από τα έξοδα εκείνα που ναι μεν σου κατατρώνε το μηνιαίο budget σαν το σαράκι, αλλά δεν εύχεσαι να μπορούσες να τα αποφύγεις, όπως ας πούμε τα τέλη κυκλοφορίας ή τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Γιατί, κακά τα ψέματα, τι θα ήταν η ζωή χωρίς τις εβδομαδιαίες εξόδους για ποτό με τους καλύτερους σου φίλους; Για να κάνουμε τα έξοδα λίγο λιγότερο δυσβάσταχτα, ψάξαμε και βρήκαμε όλους τους τρόπους να πληρώνετε λιγότερα για το αλκοόλ το επιούσιο.

Πιείτε στο σπίτι: Θυμηθείτε τις Μαυροδάφνες των φοιτητικών μας χρόνων, και φτιάξτε μια μικρή αλλά αξιοπρεπή κάβα (έστω, μόνο με κρασιά) στο σπίτι, για να πίνετε ένα-δυο ποτηράκια πριν βγείτε. Πώς λέγαν’ οι γιαγιάδες μας «να τσιμπάς κάτι από πριν όταν σε καλούν για φαγητό, για να μην τρως πολύ εκεί»; Έτσι, αλλά με αλκοόλ.

Βγείτε νωρίς: Από cult θέαμα στις ιρλανδέζικες παμπ των δημοφιλέστερων ελληνικών νησιών, τα happy hours πήραν μεταγραφή στην καθημερινή ζωή της Αθήνας, και άλλαξαν τον νυχτερινό της χάρτη όπως τον ξέραμε. Πλέον δεν υπάρχει κανένας αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα σε café και bar, και δεν είναι καθόλου παράξενο να παραγγείλεις ένα κοκτέιλ στις 6.00 το απόγευμα. Πολλά, δε, μπαράκια πηγαίνουν το happy hour ένα βήμα παραπέρα, και το κάνουν happy day, με όλα τα ποτά ή όλα τα κοκτέιλ να κοστίζουν γύρω στα 5€ μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας. Εδώ σας έχουμε τα καλύτερα –και πιο προσφάτως ανακοινωθέντα– happy hours της Αθήνας. 

Τσεκάρετε τις τιμές από πριν: Είναι πολύ εύκολο να βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως πάνω στον ενθουσιασμό της παρέας που θέλει να «τσεκάρει αυτό το καινούριο μπαράκι που άνοιξε» στην εβδομαδιαία της έξοδο. Πιάνεις τραπεζάκι στο καινούριο μπαράκι, ανοίγεις τον κατάλογο και διαπιστώνεις ότι… το φθηνότερο ποτό έχει 12€. Πριν βγείτε στον πηγαιμό για οπουδήποτε, τσεκάρετε τη στήλη Έξοδος του in2life.gr, σας έχουμε καλυμμένους –με αναλυτικές τιμές για κάθε καινούριο μπαράκι που εμφανίζεται στην πόλη.

…Αλλά αποφύγετε τις παγίδες: Ναι, υπάρχουν μπαρ στην Αθήνα που σερβίρουν καθαρά ποτά στα 5€. Όχι, αυτά τα ποτά δεν είναι πάντα σε κανονική ποσότητα. Αν το προσέξετε, θα δείτε κι εσείς ότι συχνά αυτά τα ποτά των 5€ σερβίρονται σε ποτήρια λίγο μεγαλύτερα από εκείνα του ούζου (κανονικά σε ύψος, αλλά πολύ στενότερα από τα κανονικά σε πλάτος, άρα σαφώς μικρότερης χωρητικότητας). Πράγμα που σημαίνει πως τελικά καταλήγετε να παραγγέλνετε –και να πληρώνετε– περισσότερα σε σχέση με αυτά που θα πίνατε (και θα δίνατε) σε ένα μπαρ που έχει 6€ ή 7€ το ποτό. Φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα ετούτο είναι ο Κόκκινος Λωτός των Εξαρχείων, το Parallelo 33 στο Θησείο και το Σπιρτόκουτο των Πετραλώνων. Με τους λοιπούς, προσοχή.

Πιείτε “straight” ποτά: Δε λέμε, εξαιρετικά τα κοκτέιλ και η μόδα τους που έχει κατακλύσει την Αθήνα. Όμως, ακριβώς όπως ένα γκουρμέ πιάτο δεν το τρως για να χορτάσεις, αλλά για να δοκιμάσεις μια νέα γεύση ή μια εξαιρετική ιδέα ενός σεφ, έτσι και το κοκτέιλ δεν είναι για να σε φέρει στο κέφι. Είναι για τη γεύση και μόνο –εκτός εάν σας περισσεύουν γύρω στα 40€, οπότε γιατί φτάσατε στην πέμπτη παράγραφο αυτού του κομματιού;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v