Πώς θα διαχειριστώ τον θυμό μου;

Πώς μπορούμε να εκτονώσουμε το συσσωρευμένο θυμό με υγιή τρόπο και αναίμακτα; Υπάρχει τρόπος να μη θυμώνουμε;
Πώς θα διαχειριστώ τον θυμό μου;

Θυμώνετε με την πρώτη αφορμή και ξεσπάτε είτε λεκτικά είτε σωματικά; Καταλήγετε συχνά εκτός εαυτού; Συμβαίνει σε όλους μας. Το ενδιαφέρον στο όλο ζήτημα είναι ότι τις περισσότερες φορές μετανιώνετε για τις πράξεις σας και ευχόσαστε να είχατε περισσότερο αυτοέλεγχο. Ενδεχομένως να σας φαίνεται αδύνατο να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Ίσως, να θεωρείτε τον θυμό σας σαν κάποιου είδους… γενετική ανωμαλία, με την οποία θα πρέπει να ζήσετε μαζί με τις αρνητικές συνέπειες που αυτή φέρνει.

Κάνετε λάθος.

Ο θυμός δεν είναι γενετική ανωμαλία. Ούτε αναγκαστικά αποτελεί κάτι με το οποίο θα ζείτε για όλη σας τη ζωή. Ο θυμός μπορεί να τιθασευτεί – και όχι μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο του «πάρε βαθιές ανάσες και όλα καλά». Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πώς μπορείτε να σταματήσετε να θυμώνετε;

Με δύο τρόπους. Αφ’ ενός εκτονώνοντας/διοχετεύοντας την οργή σας, αφ’ ετέρου ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο που σώζει… ζωές.

Στο πρώτο κομμάτι, η εκτόνωση μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους:



* Κλάμα. Αν πραγματικά είστε στεναχωρημένοι με κάτι, το κλάμα δουλεύει άψογα. Ακόμα κι αν δεν έχετε να κλάψετε σε κάποιον ώμο, κλάψτε μόνοι σας και αποδεχτείτε το. Δίνοντας χώρο στον εαυτό σας να το κάνει, θα νοιώσετε ανακουφισμένοι αφού θα έχετε απελευθερώσει μπόλικη ενέργεια. Κάντε το.

* Γροθιές. Σε περιπτώσεις ακραίου θυμού, πιθανώς να θέλετε να χτυπήσετε κάτι – ή κάποιον. Ο πιο υγιής και αναίμακτος τρόπος είναι να χτυπήσετε ένα μαξιλάρι, σαν να ήταν ο άνθρωπος ή το πράγμα με το οποίο θυμώσατε. Εν ανάγκη, φωνάξτε παράλληλα. Και ενώ το κάνετε, σκεφτείτε ποιες πτυχές του ανθρώπου/πράγματος με το οποίο θυμώσατε σας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

* Γράψιμο. Το γράψιμο μπορεί να «καθαρίσει» τις υπερβολικές και δυσβάσταχτες πληροφορίες που υπάρχουν στο κεφάλι σας και σας προκαλούν θυμό. Βοηθά να βγει προς τα έξω ό,τι κρατάτε μέσα σας με τρόπο αναίμακτο και υγιή. Το γράψιμο προσφέρει μια καθαρότητα, την οποία οι άλλες εναλλακτικές ενδεχομένως να μην σας δώσουν. Για κάποιους το σκίσιμο των σελίδων που έγραψαν ενώ ήταν θυμωμένοι αποτελεί έναν ακόμα αποτελεσματικό τρόπο να αποβάλλουν το θυμό τους.

* Άσκηση. Μερικές από τις πιο «θυμωμένες» μέρες της ζωής σας μπορεί να μεταμορφωθούν στις καλύτερες ημέρες προπόνησης που είχατε ποτέ. Τρέξιμο, πολεμικές τέχνες ή ακόμα και περπάτημα είναι μερικές ιδανικές εναλλακτικές εκτόνωσης του θυμού.

* Συζήτηση. Συζητώντας αυτά που σας προκαλούν θυμό με φίλους ή με κάποιον ψυχολόγο, αφ’ ενός παίρνετε συμβουλές για το πώς θα τα διαχειριστείτε σωστά αφ’ ετέρου ακόμα κι αν δεν πάρετε και μόνο το γεγονός ότι ακούτε τον εαυτό σας να μιλά για αυτά που σας απασχολούν σας κάνει καλό.

* Τέχνη. Τι καλύτερο από το να διοχετεύσετε όλη αυτή την αρνητική ενέργεια στο να δημιουργήσετε κάτι όμορφο; Και κάποια στιγμή, ποιος ξέρει, ίσως να γίνεται διάσημοι γι’ αυτό.

Στο κομμάτι της μεθόδου αντιμετώπισης του θυμού τώρα, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, αρκεί να καταφέρετε να αποκωδικοποιήσετε το μήνυμα που σας στέλνει ο θυμός. Ποιο είναι αυτό;

Ότι κάποιο από τα πρότυπα/στάνταρ, τις αξίες ή τις σημαντικές πεποιθήσεις σας «παραβιάζεται» από κάποιον άλλο. Σκεφτείτε για λίγο την πρώτη φορά που θυμώσατε. Εξερευνήστε την κατάσταση και εστιάστε στο τι σας «λέει» ο θυμός. Ποια πεποίθησή σας παραβιάστηκε;  Όταν βρείτε ποια είναι, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να εξαφανίσετε την οργή σας μια και καλή, συνειδητοποιώντας το εξής απλό: Οι πεποιθήσεις μας είναι αποκλειστικά και μόνο δικές μας. Όχι των άλλων.

Κανείς δεν αποφάσισε ποτέ ότι τα πρότυπά σας θα είναι τα ίδια με των υπολοίπων. Όταν το καταλάβετε, τα στάνταρ σας θα σταματήσουν να παραβιάζονται, επειδή πολύ απλά θα έχετε αφήσει τους άλλους να ζήσουν με τους δικούς τους κανόνες, όχι τους δικούς σας. Και τότε θα έχετε αυτομάτως χάσει κάθε λόγο για να είστε θυμωμένοι.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v