Πώς θα κόψετε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη υπόθεση. Επιστημονικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.
Πώς θα κόψετε το κάπνισμα

Το να κόψει κανείς το κάπνισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως και αδύνατη. Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες έχουν βρει συγκεκριμένες τεχνικές, οι οποίες φαίνεται να έχουν σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στην διακοπή του καπνίσματος.


Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή αποτελεί μια προσωπική διαδικασία και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι όλες οι τεχνικές θα «δουλέψουν» με όλους τους ανθρώπους. Ο κάθε ένας από εμάς που θέλει να κόψει το κάπνισμα μπορεί να δοκιμάσει, να συνδυάσει μεθόδους και εν τέλει να καταλήξει σε εκείνες που του ταιριάζουν περισσότερο.


Δείτε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς. 


Αντικατάσταση νικοτίνης
Γίνεται είτε μέσω ειδικών αυτοκόλλητων νικοτίνης είτε μέσω ειδικής τσίχλας, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καπνιστή και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε αρκετό κόσμο, για παράδειγμα, δεν αρέσει η γεύση της τσίχλας και βολεύονται περισσότερο με το αυτοκόλλητο. Άλλοι προτιμούν την άμεση «ικανοποίηση» που προσφέρει η τσίχλα. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, η αντικατάσταση της νικοτίνης μέσω αυτών των μορφών βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος.


Ημερομηνία… τέλους
Οι ειδικοί συνιστούν αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα να βάλετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διακοπής, και όχι απλά να προσπαθείτε μια στο τόσο να το κόψετε, επειδή…ξυπνήσατε περίεργα. Η θέσπιση αυτής της ημερομηνίας σας δίνει χρόνο να οργανώσετε το «σχέδιο», να μιλήσετε με όσους σας στηρίζουν ή θα σας στηρίξουν σε αυτή σας την απόφαση και να προμηθευτείτε κατάλληλα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.


Κρατήστε σημειώσεις
Στη γνωσιακή θεραπεία, οι άνθρωποι συνήθως γράφουν τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες ενεργοποιούν μια συνήθεια. Οι σημειώσεις αυτές τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τη συνήθεια αυτή. Το να γράψετε λοιπόν κάπου τις ώρες που καπνίζετε βοηθά να καταλάβετε ποιες δραστηριότητες είναι εκείνες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα έτσι ώστε να τις διαφοροποιήσετε για να μην σας «παρακινούν» να καπνίσετε αφού το έχετε κόψει. Αν, για παράδειγμα, είχατε συνδέσει τον καφέ με το τσιγάρο, τότε η αντικατάστασή του με το τσάι μπορεί να βοηθήσει.


Η κατάλληλη καθοδήγηση
Για αρκετό κόσμο η ύπαρξη κάποιου ειδικού στον τομέα που θα τον καθοδηγήσει στο να σταματήσει το κάπνισμα είναι πολύ σημαντική. Τηλεφωνικές γραμμές, εξειδικευμένα ιατρεία (δείτε εδώ μερικά) και συγκεκριμένες ιστοσελίδες όπως αυτή εδώ, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά και να παρέχουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.


Και η σωστή υποστήριξη
Εξίσου σημαντική είναι η στήριξη που θα έχετε από το κοινωνικό σας περιβάλλον. Αν κάποιος φίλος σας ή σύντροφος έχει κόψει το κάπνισμα, οι συμβουλές του θα σας βοηθήσουν και θα σας δώσουν κίνητρο για να το κάνετε και εσείς. Μοιάζει αρκετά με την προετοιμασία για μια συνέντευξη για δουλειά: θα πρέπει να είστε έτοιμοι, να αναπτύξετε συγκεκριμένη στρατηγική και να ζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους του περίγυρού σας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.


Ασκηθείτε
Η έντονη επιθυμία για κάπνισμα συνήθως κρατά από 5 μέχρι 10 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα το να βρείτε κάτι να κάνετε πέρα από το να κάθεστε σε μια καρέκλα και να περιμένετε να σας φύγει η… κάψα είναι πολύ σημαντικό. Μια σύντομη βόλτα είναι ό,τι πρέπει, καθώς πέρα από το να σας αποσπάσει την προσοχή μειώνει και το στρες που ενδεχομένως να προκληθεί από την διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, η άσκηση με βάρη έχει φανεί πως βοηθά αρκετό κόσμο να κόψει το κάπνισμα, αν και τα δεδομένα αφορούν κάποιες μικρές έρευνες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v