Απλοί τρόποι για «γερή» μνήμη

Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τι κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα; Γενικά, έχετε δυσκολία να θυμάστε οτιδήποτε; Δείτε 9 τρόπους για να θωρακίσετε τη μνήμη σας.
Απλοί τρόποι για «γερή» μνήμη
Η μνήμη μας παίζει παιχνίδια. Η μνήμη τείνει να μας... αφήνει. Η μνήμη έρχεται και φεύγει. Όμως η μνήμη είναι κάτι το οποίο μπορούμε και να εκπαιδεύσουμε ώστε να παραμείνει αλώβητη, αλλά και να θωρακίσουμε κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Δείτε παρακάτω 9 τέτοιες απλές συμβουλές για γερή μνήμη.

Ύπνε που ξυπνάς μνήμες
Όπως και για ένα σωρό θέματα που αφορούν την υγεία μας (μείωση στρες, μεταβολισμός λίπους, ανάπλαση ιστών) ο ύπνος είναι ο καλύτερος γιατρός και για την μνήμη. Τουλάχιστον επτά ώρες ποιοτικού ύπνου την μέρα, προκαλούν συγκεκριμένες αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία με την σειρά τους βελτιώνουν τη μνήμη. Δείτε την έρευνα εδώ.

Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση
Εφαρμογές όπως το Lumosity, είναι φτιαγμένες από νευρολόγους και βοηθούν στην βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας μέσα από διασκεδαστικά και απλά παιχνίδια. Η εφαρμογή σας επιτρέπει επίσης να ανοίξετε δωρεάν λογαριασμό και να κρατάτε log με τις επιδόσεις σας. Δείτε εδώ μερικές ακόμα τέτοιες εφαρμογές.

Και άσκηση
Η αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο, η οποία είναι καταλυτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, επίσης, φαίνεται να βοηθά σημαντικά στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μες στην καλή χαρά 
Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και οι ελαφριές περιπτώσεις κατάθλιψης αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης η οποία όταν φτάσει στον εγκέφαλο «μουδιάζει» συγκεκριμένα τμήματα, κατά κύριο λόγο την περιοχή του ιππόκαμπου.

Πάρτε ανάσα
Τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται στην γιόγκα, όπως η Bhramari Pranayama ή αλλιώς αναπνοή της μέλισσας, πέρα από το να βοηθούν στον διαλογισμό έχουν σημαντικά οφέλη στην βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Φάτε σωστά
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα -3 λιπαρά (ξηροί καρποί, ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα) και αντιοξειδωτικά (πορτοκάλια, λεμόνια, μούρα) συνδέονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση της μνήμης.

Χαμογελάτε
Εκτός από μεταδοτικό και «φάρμακο», το γέλιο σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αυτή της μνήμη μας.

Μαθήματα απομνημόνευσης
Ονομάζεται Μέθοδος Λόκι και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους ρωμαϊκούς χρόνους ως τρικ απομνημόνευσης από τους ρήτορες. Πώς λειτουργεί; Αρχικά σκέφτεστε ένα μέρος που ξέρετε καλά, όπως το σπίτι σας για παράδειγμα. Στη συνέχεια οπτικοποιείτε μια σειρά τοποθεσιών στο μέρος αυτό με μια λογική σειρά. Για παράδειγμα, τον δρόμο που ακολουθείτε για να πάτε από την μπροστινή στην πίσω πόρτα: ξεκινάτε από την μπροστινή πόρτα, περνάτε το χολάκι, στρίβετε στο σαλόνι, συνεχίζετε στην κουζίνα και ούτω καθ’ εξής. Καθώς μπαίνετε σε κάθε περιοχή, οπτικοποιείστε κάθε έπιπλο σαν μια έξτρα περιοχή. Στη συνέχεια «τοποθετήστε» κάθε αντικείμενο που θέλετε να θυμηθείτε σε καθεμία από αυτές τις περιοχές.

Όταν θελήσετε να θυμηθείτε τα αντικείμενα, απλά οπτικοποιείστε το σπίτι σας και «προχωρήστε» από δωμάτιο σε δωμάτιο στο μυαλό σας. Κάθε αντικείμενο που συνδέσατε με μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο σπίτι θα πρέπει να σας έρχεται στο μυαλό ενώ πορεύεστε νοητά στον χώρο.

Το μυριστήκατε;
Παρατηρήσατε ποτέ ότι μια συγκεκριμένη μυρουδιά σας φέρνει αμέσως στο μυαλό συγκεκριμένες αναμνήσεις; Η μυρωδιά των μπισκότων βουτύρου για παράδειγμα μπορεί να σας θυμίσει τα όμορφα χρόνια με τη γιαγιά στο χωριό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το οσφρητικό νεύρο βρίσκεται πολύ κοντά στην αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκεφάλου το οποίο συνδέεται με την εμπειρία συναισθημάτων και τη συναισθηματική μνήμη. Επιπλέον, το οσφρητικό νεύρο βρίσκεται αρκετά κοντά στον ιππόκαμπο, ο οποίος επίσης σχετίζεται με τη μνήμη. Θέλετε λοιπόν να θυμάστε κάτι; Συνδέστε το στο μυαλό σας με αρώματα, υφές, ήχους και γεύσεις. Θα σας βοηθήσει περισσότερο απ’ όσο πιστεύετε.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v