Πώς θα κάνετε τις τέλειες βουτιές

Θέλετε να βουτήξετε σωστά, όμως δεν ξέρετε πώς; Τρεις βήμα προς βήμα οδηγοί για να βάλετε τις βάσεις για τις απόλυτες καλοκαιρινές βουτιές.
Πώς θα κάνετε τις τέλειες βουτιές
Τις παραλίες για τις πρώτες βουτιές σας τις έχουμε κατά καιρούς προτείνει. Τους προορισμούς για τις βουτιές αυτές επίσης. Το μόνο που έλειπε – μέχρι στιγμής – ήταν το… πώς θα τις κάνετε αυτές τις βουτιές. Ε λοιπόν, και αυτό το θέμα λύθηκε.

Ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα οδηγίες για να βουτήξετε σωστά.

Πρόσθια βουτιά σε πισίνα

1. Σταθείτε στην άκρη της πισίνας, βάζοντας το δυνατό σας πόδι ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο, έτσι ώστε τα δάχτυλα να προεξέχουν ελαφρώς πάνω από το χείλος της πισίνας. Το πίσω μέροςτου πέλματός σας θα πρέπει να ακουμπά καλά στο έδαφος, και το βάρος σας θα πρέπει να είναι όμοια κατανεμημένο στα πόδια σας. Αυτή είναι η αρχική θέση.

2. Τεντώστε τα χέρια σας ψηλά πάνω από το κεφάλι με τους αγκώνες ίσιους. Τα μπράτσα σας θα ακουμπούν τα αυτιά σας και οι παλάμες θα ακουμπούν η μία την άλλη. Κρατήστε τα χέρια και τις παλάμες σε αυτή τη θέση, μέχρι να είστε έτοιμοι να βουτήξετε. Θυμηθείτε να κρατήσετε το πηγούνι σας κολλημένο στο στήθος.

3. Σπρώξτε με τα πόδια και βουτήξτε. Χρησιμοποιώντας το δυνατό σας πόδι, σπρώξτε το έδαφος για να δώσετε ώθηση και μήκος στη βουτιά σας. Τα δάχτυλά σας θα πρέπει να πέσουν πρώτα στο νερό και το σώμα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ίσιο, με τα πόδια κολλημένα μεταξύ τους και τις μύτες των ποδιών τεντωμένες. Όταν το σώμα σας μπει όλο στο νερό, μπορείτε αν θέλετε να αρχίσετε να κολυμπάτε ή να βγείτε στην επιφάνεια για να πάρετε αέρα.

Tip: Αν θέλετε να δώσετε μεγαλύτερο μήκος στη βουτιά σας, δοκιμάστε να τρέξετε ή να περπατήσετε προς την άκρη της πισίνας. Σε κάθε περίπτωση, το σώμα σας θα πρέπει να μπει στο νερό με την ίδια γωνία (περίπου 30 μοίρες). Επαναλάβετε αρκετές φορές για να τελειοποιήσετε την κίνησή σας.



Η ίδια ακολουθία κινήσεων μπορεί να γίνει και από βραχάκια στη θάλασσα, αρκεί πρώτα να έχετε ελέγξει το νερό στο οποίο θα βουτήξετε για τυχόν βράχια.

Βουτιά από βατήρα σε πισίνα

Ξεκινήστε τέσσερα βήματα πίσω από την άκρη του βατήρα, με ίσια την πλάτη και τα πόδια. Όταν είστε έτοιμοι, κάντε τρία μεγάλα βήματα μπροστά κουνώντας τα χέρια σας εναλλάξ μια το δεξί μπροστά μία το αριστερό. Όταν κάνετε τα τρία βήματα, φέρτε το ένα πόδι πάνω και κάντε ένα μικρό αλματάκι στην άκρη του βατήρα.

Ενώ το κάνετε, κρατήστε το κεφάλι και τον αυχένα σας ίσια, και κοιτάξτε μπροστά. Όταν κάνετε το αλματάκι, κάντε έναν μεγάλο κύκλο με τα χέρια σας αντίθετα με τη φορά το δεικτών του ρολογιού και πιέστε δυνατά με τα πόδια σας τον βατήρα. Ενώ είστε στον αέρα, «σπάστε» τη μέση σας και φέρτε τα χέρια σας πάνω, ακουμπώντας τα αυτιά σας με τα μπράτσα. Ενώστε τις παλάμες σας και σηκώστε το κεφάλι ψηλά, ενώ παράλληλα ισιώνετε τα πόδια σας και τεντώνετε τις μύτες.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω βήματα σωστά, τότε θα πέσετε κάθετα στο νερό. Επαναλάβετε την προσπάθεια, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Βουτιά από ψηλό υπερυψωμένο βράχο

Το έχετε δει στις ταινίες, το έχετε θαυμάσει, πλέον ίσως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε. Αρχικά, μην δοκιμάσετε να την κάνετε αν είστε μόνοι, πάρτε κάποιον φίλο μαζί σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Αν το κάνετε για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να φορέσετε παπούτσια. Προσέξτε επίσης τα αυτιά σας, καθώς η διαφορά πίεσης ενδεχομένως να τα τραυματίσει. Αποφύγετε τα χειρότερα βάζοντας μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, τσεκάρετε πόσο βαθύ είναι το νερό είτε βουτώντας σε αυτό, είτε ρωτώντας κάποιον που να ξέρει. Θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι για αυτό που θα κάνετε, έτσι ώστε να έχετε πλήρη έλεγχο του σώματός σας. Πάρτε λίγο χρόνο για να υπολογίσετε το πόσο ψηλά βρίσκεστε και να οπτικοποιήσετε τη βουτιά σας, πριν την επιχειρήσετε. Ξεκινήστε το άλμα έχοντας και τα δύο σας χέρια κοντά στο σώμα, τεντωμένα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βουτήξετε.

Πηδήξτε με τα πόδια σας να κοιτούν το νερό, μην δοκιμάσετε με το κεφάλι, δεν είστε επαγγελματίας. Χαλαρώστε και απολαύστε την αίσθηση του να… πετάτε. Όταν το σώμα σας ακουμπήσει το νερό, θα πρέπει να είναι σφιχτό και να έχει υδροδυναμικό σχήμα. Κρατήστε τις μύτες των ποδιών τεντωμένες και τα χέρια σας πολύ κοντά στο σώμα. Ενώ έρχεστε σε επαφή με το νερό, θυμηθείτε να αναπνέετε από τη μύτη και όχι από το στόμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v