Πώς να μην βαριέμαι;

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την βαρεμάρα, αυτές οι δέκα συμβουλές είναι ακριβώς αυτό που περιμένατε.
Πώς να μην βαριέμαι;
του Θοδωρή Διάκου

Η βαρεμάρα δεν είναι ξένη σε κανέναν μας. Και συνήθως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Τι είναι, όμως, η βαρεμάρα και γιατί την νιώθουμε; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να ταρακουνήσουμε τον εαυτό μας και να ξεφύγουμε από τα… δεσμά της απραξίας;

Κατ’ αρχάς, η βαρεμάρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μορφή άγχους. Έχουμε ταυτίσει τον ορισμό της ζωής με αυτόν της δράσης, και ταυτόχρονα δαιμονοποιούμε την αδράνεια. Συνεπώς, το αίσθημα της βαρεμάρας είναι η αντίδραση του μυαλού μας στην επιθυμία για εμπειρίες και δραστηριότητες. Αυτό οδηγεί σε περίπλοκες σκέψεις για πράγματα που θέλουμε να κάνουμε αλλά δεν έχουμε σκοπό να κυνηγήσουμε, που οδηγούν σε έλλειψη συγκέντρωσης, που με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερη απραξία, που με την σειρά της οδηγεί… Ας πούμε απλά πως είναι ένας μεγάλος φαύλος κύκλος, και ας δούμε γρήγορα πώς μπορούμε να τον σπάσουμε.

1. Μην ονειρεύεσαι. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Όσο περισσότερο σκέφτεσαι πού θες να πάει η ζωή σου, τόσες περισσότερες ευκαιρίες χάνεις για να κάνεις όντως όσα επιθυμείς! Για να μην αναφέρουμε ότι το να θέτουμε μακροπρόθεσμους (και εντελώς μη ρεαλιστικούς) στόχους μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάθλιψη χωρίς καν να το καταλάβουμε.

2. Βγες offline. Προφανώς, όχι πριν τελειώσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο. Σίγουρα, το facebook είναι καλό για να τα λες με φίλους που μένουν μακριά, για να διαβάζεις ειδήσεις, αλλά είναι επίσης καλό για να σπαταλάς ώρες ολόκληρες από την ζωή σου με τον λιγότερο παραγωγικό τρόπο. Αν νιώθεις ότι βαριέσαι, κλείσε τον υπολογιστή σου – με πόνο ψυχής, σε καταλαβαίνουμε – και σκέψου τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις αυτή τη στιγμή. Όπως…

3. Καθάρισε το σπίτι. Πριν στραβώσεις, κοίταξε γύρω σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένας ακατάστατος χώρος βυθίζει την έμπνευση και την όρεξή μας για ζωή στα τάρταρα, οδηγώντας σε περισσότερη αναβλητικότητα και βαρεμάρα. Μάζεψε τα ρούχα σου, πλύνε τα πιάτα, σκούπισε τις μάζες σκόνης που έχουν μαζευτεί κάτω απ’ το κρεβάτι σου, και θα νιώσεις σίγουρα πως η ζωή σου έχει αλλάξει λίγο προς το καλύτερο.

4. Φτιάξε κάτι. Κυριολεκτικά οτιδήποτε. Ένα ωραίο φαγητό. Έναν κύκνο οριγκάμι. Όταν βαριόμαστε, οποιαδήποτε δραστηριότητα ξεκινήσουμε θα μας φτιάξει σίγουρα την διάθεση. Κι εκτός αυτού, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψουμε το επόμενο χόμπι που θα μας ξετρελάνει.

5. Κάνε λίστες. Το πόση ώρα μπορεί να περάσει ενώ φτιάχνουμε μια λίστα είναι εκπληκτικό. Ο εγκέφαλός μας συγκεντρώνεται απόλυτα σ’ αυτό που έχει να κάνει, και στο τέλος νιώθουμε πως κάναμε ένα μικρό βήμα μπροστά. Συν, οι λίστες είναι διασκεδαστικές. Μία to-do list με όσα θέλουμε να κάνουμε σήμερα, λίστα για το σούπερ μάρκετ, ακόμα και μια playlist με τραγούδια που θα ακούσουμε ενώ κάνουμε τις δουλειές μας. Και, μιλώντας για τραγούδια…

6. Ανακάλυψε νέα μουσική. Είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό και, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψεις τον νέο αγαπημένο σου καλλιτέχνη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις από ένα τραγούδι που αγαπάς, και να αρχίσεις να… ψαχουλεύεις τα προτεινόμενα κομμάτια στο YouTube.

7. Χόρεψε. Μην ανησυχείς αν θα φαίνεσαι χαζός—δεν θα σε βλέπει κανείς. Δυνάμωσε την μουσική και ξεκίνα να χορεύεις μόνος σου. Στο τέλος θα διασκεδάσεις, θα νιώσεις πως έκανες κάτι διαφορετικό, και ίσως κουραστείς αρκετά για να ρίξεις κι έναν καλό υπνάκο – κάτι που η βαρεμάρα μας στερεί.
Προτεινόμενα κομμάτια: Billy Idol – Dancing with myself και Robyn – Dancing on my own (προφανώς.)

8. Βγες έξω. Αν δεν σε τρελαίνει η ιδέα να καταπολεμήσεις την βαρεμάρα σου μέσα στο σπίτι, ντύσου γρήγορα και βγες έξω, μόνος ή με φίλους. Το θέμα με την βαρεμάρα είναι πως συνηθίζουμε στο να μην κάνουμε τίποτα, και η ιδέα μιας βόλτας φαίνεται πράξη ακατόρθωτη. Τότε είναι που πραγματικά πρέπει να βγούμε έξω. Όλοι εδώ στο in2life ορκιζόμαστε πως θα περάσεις (πολύ) καλύτερα απ’ ό,τι περίμενες.

9. Κάνε λάθη. Αυτό δεν είναι μία κακή συμβουλή. Τα λάθη είναι καθημερινά και ανθρώπινα, και μας δίνουν τροφή για σκέψη για αυτή την στιγμή, αντί να φανταζόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο μέλλον. Προφανώς, δεν είναι ανάγκη να πάρουμε τεράστια ρίσκα, αλλά λίγος αυθορμητισμός μπορεί να κάνει μεγάλο καλό, και σίγουρα δεν είναι βαρετός.

10. Μάθε να απολαμβάνεις την ησυχία. Κι όμως, κάποιες φορές, η βαρεμάρα δεν είναι κακό πράγμα. Ίσως να χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να απολαύσεις την ηρεμία σου και να ξεκουραστείς. Το να αποδεχτείς την ιδέα ότι οι «κενές» ώρες της ημέρας σου είναι κι αυτές μια ανάγκη, λογικά θα σου ανοίξει τα μάτια. Οπότε, αντί να αγχώνεσαι και να βασανίζεις συνεχώς το μυαλό σου ψάχνοντας κάτι που θα σε ικανοποιήσει, μερικές φορές είναι καλό να εκτιμάς την βαρεμάρα σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v