Έξι εύκολοι τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα

Δείτε έξι εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να προπονήσετε το μυαλό σας και να το κρατήσετε σε… φόρμα.
Έξι εύκολοι τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα
Ξεχνάτε συνεχώς πράγματα και ανθρώπους, η μνήμη σας δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της και δυσκολεύεστε να μάθετε νέα πράγματα χωρίς να… ιδρώσετε. Μάλλον δεν δίνετε στον εγκέφαλό σας την απαραίτητη προσοχή που του αρμόζει. Πότε όμως δεν είναι αργά.

Έχουμε έξι εύκολους τρόπους για να το «δουλέψετε» και να το κρατήσετε από εδώ και στο εξής… φορμαρισμένο.

Κάντε κάτι διαφορετικό, συνεχόμενα

Με το να κάνετε κάτι διαφορετικό ξανά και ξανά, ο εγκέφαλός σας «καλωδιώνει» νέα μονοπάτια τα οποία σας βοηθούν να κάνετε αυτό το διαφορετικό πράγμα ευκολότερα και πιο γρήγορα. Πηγαίνετε μερικά χρόνια πίσω, στην ηλικία που πρωτομάθατε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι και το πιρούνι. Σίγουρα προκαλέσατε… πανδαιμόνιο στην κουζίνα την πρώτη φορά που δοκιμάσατε να φάτε με αυτά τα δύο σκεύη. Δεν ήταν όμως θέμα δύναμης, αλλά θέμα καλλιέργειας περισσότερων και καλύτερων νευρικών οδών οι οποίες θα σας βοηθούσαν να φάτε μόνοι σας, όπως ένας ενήλικας. Και με την κατάλληλη επανάληψη το καταφέρατε εν τέλει.

Ας πούμε ότι έχετε το συνήθειο να αναβάλλετε πράγματα. Όσο περισσότερο αποφεύγετε να τα αναβάλλετε, τόσο περισσότερο μαθαίνετε στον εγκέφαλό σας να μην περιμένει την τελευταία στιγμή για να ολοκληρώσει μια εργασία. Η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας είναι κάτι που σας δυσκολεύει; Δε χρειάζεται να μπείτε κατευθείαν στα βαθειά, μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε με κάτι μικρό, το οποίο ενδεχομένως να μην φέρνατε ποτέ εις πέρας, αλλά είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας αυτών των νέων και πολύτιμων νευρικών οδών: π.χ. να τακτοποιήσετε το γραφείο σας ή το δωμάτιό σας ή να βάλετε κάποια χαρτιά στη θέση τους στο γραφείο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι «μεγάλο» αυτό που θα κάνετε. Απλά να αποφασίσετε να το ξεκινήσετε, «χτίζοντας» μέρα με τη μέρα περισσότερα «καλώδια» στον εγκέφαλό σας.

«Δουλέψτε» τη μνήμη σας

Η πρακτική του να θυμόμαστε γεγονότα ή πράγματα και μετά να τα συζητούμε με άλλους αποτελεί βάσει ερευνών έναν από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουμε σε φόρμα το μυαλό μας. Οι δραστηριότητες μνήμης που δεσμεύουν όλα τα επίπεδα της εγκεφαλικής μας λειτουργίας – υποδοχή, απομνημόνευση, σκέψη – βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό στην καθημερινότητά μας; Με την μέθοδο της επανάληψης. Αν για παράδειγμα γνωρίσετε κάποιον που τον λένε Στέφανο, αντί να πείτε ένα απλό «χάρηκα, Νικόλας», πείτε «Χάρηκα πολύ Στέφανε, Νικόλας».

Μάθετε κάτι καινούργιο

Ακούγεται προφανές, όμως είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικό. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας, τόσο καλύτερα θα αποδίδει. Για παράδειγμα, η εκμάθηση ενός νέου μουσικού οργάνου βελτιώνει την ικανότητα σας να «μεταφράζετε» κάτι που βλέπετε – εν προκειμένω τις παρτιτούρες – σε κάτι που μπορείτε να κάνετε – να παίξετε μουσική. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας βάζει το μυαλό σας να σκέφτεται και να εκφράζεται διαφορετικά. Το ίδιο και η εκμάθηση ενός χορού, με τη διαφορά ότι εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και το σώμα. Μάλιστα ειδικά για τον χορό, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Όχι κι άσχημα.


Προπονείστε το μυαλό σας

Το Internet και τα smartphones βρίθουν εφαρμογών/παιχνιδιών τα οποία «προπονούν» το μυαλό σας, ενώ παράλληλα σας χαρίζουν στιγμές ψυχαγωγίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επιστημονικά τεκμηριωμένο Brain HQ το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της μνήμης και της σκέψης και δεκάδες ακόμα τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και το σώμα σας

Αυτά τα δύο πάνε πακέτο, το έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Η άσκηση δεν γυμνάζει μόνο το σώμα, αλλά βελτιώνει επίσης την… φυσική κατάσταση του εγκεφάλου. Ακόμα και μια σύντομη μορφή προπόνησης των 20 λεπτών μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις λειτουργίες μνήμης του εγκεφάλου. Όμως δεν σταματά εκεί. Η συστηματική άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σας να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να μαθαίνετε πιο γρήγορα και να αυξάνεται το επίπεδο εγρήγορσής σας.

Περάστε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Αν θέλετε να βελτιώσετε τις γνωστικές σας ικανότητες, τότε θα πρέπει να έχετε σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας. Μιλώντας με κόσμο και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, βοηθάτε το μυαλό σας να σκέφτεται πιο καθαρά, ενώ παράλληλα βελτιώνετε τη διάθεσή ας. Αν είστε εξωστρεφής, τότε αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για εσάς, καθώς οι εξωστρεφείς τύποι στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την επαφή με άλλα άτομα σαν έναν τρόπο για να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τις δικές τους σκέψεις. Αν πάλι η εξωστρέφεια δεν είναι το φόρτε σας, τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να γίνει.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v