Πώς θα τα πιείτε οικονομικά κατ’ οίκον

Η βότκα κοστίζει, το ρούμι το ίδιο, όμως θέλετε να φέρετε κόσμο στο σπίτι και να πιείτε. Μπορείτε να το κάνετε, χωρίς να πληρώσετε πολλά. Δείτε πώς.
Πώς θα τα πιείτε οικονομικά κατ’ οίκον
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δε ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει, αλλά οι εποχές που βγαίναμε έξω και πληρώναμε τουλάχιστον 40€ το κεφάλι για κοκτέιλ και ποτάκια έχουν παρέλθει προ πολλού. Ολοένα και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να «αράξει μέσα» πλέον, στήνοντας βραδιές – ρεφενέ όπου στο τραπέζι «παίζουν» κατά κύριο λόγο οικονομικά ποτά που μπορούν εύκολα να αγοραστούν με λιγότερο από 10€ ανά φιάλη.

Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «κλασσικές» ομάδες spirits όπως τα ρούμια, οι βότκες και τα τζιν ενδεχομένως να υπερβαίνουν το μπάτζετ της βραδιάς, επομένως θα πρέπει να βρούμε άλλες, οικονομικότερες εναλλακτικές. Μερικές από αυτές αναλύουμε παρακάτω. 

Κρασί

Από τους πλέον φθηνές και απολαυστικές επιλογές για αλκοόλ κατ’ οίκον. Ροζέ, κόκκινο, ξηρό ή γλυκό, ημίγλυκο ή λευκό το κρασί εγγυημένα ευφραίνει όχι μόνο καρδίαν, αλλά και τσέπη μιας και πλέον μπορείτε εύκολα να βρείτε ένα λίτρο καλού, χύμα κρασιού με κάτι λιγότερο από 4€. Αν το «χύμα» σας ακούγεται… κάπως και θέλετε κάτι σε εμφιαλωμένο, η νέα σειρά κρασιών αλυσίδας σούπερ μάρκετ με οικονομικά προϊόντα προσφέρει μεγάλη γκάμα γαλλικών ετικετών σε άκρως οικονομικές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 7€ ανά φιάλη λίτρου.

Σε περίπτωση που θέλετε κάτι πιο «εξωτικό» σε εξίσου χαμηλή τιμή, ένα λίτρο Sangria δε θα σας κοστίσει παραπάνω από 3€. Όμως προσοχή στην κατανάλωση, καθώς η γλυκιά της γεύση μπορεί να σας «στείλει» πριν το καταλάβετε. Ιδανικά, θα μπορούσατε να προσθέσετε μέσα στο ποτό σας και ψιλοκομμένο μήλο για να ταιριάξετε ακόμα περισσότερο τη γεύση του με εκείνη της αυθεντικής που σερβίρεται στην Ισπανία.
Αρκετά οικονομικά, αν είστε μεγάλη παρέα, είναι και τα κρασιά τύπου «παρέας» τα οποία είναι συνήθως 4-6 λίτρα, που βγαίνουν τόσο σε λευκό όσο και σε κόκκινο και δε κοστίζουν παραπάνω από 12€. 

Σαμπάνια/Αφρώδης οίνος

Μια σαμπάνια κοστίζει αρκετά, όμως και πάλι μπορείτε να βρείτε οικονομικές εναλλακτικές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες διαθέτουν λιγότερο γνωστές φίρμες, πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 10€ ανά φιάλη. Εξαιρετική επιλογή επίσης αποτελούν και οι αφρώδεις οίνοι, οι οποίοι δίνουν την αίσθηση της σαμπάνιας στον ουρανίσκο, χωρίς όμως να «καίνε» λόγω τιμής. Οι τιμές τους και πάλι δεν ξεπερνούν τα 10€ ανά φιάλη και μπορείτε να βρείτε επιλογές τόσο σε λευκό, όσο και σε κόκκινο ή γλυκό κρασί.

Ούζο
Τις δύσκολες οικονομικά νύχτες του χειμώνα, μια επιστροφή στις ρίζες της ελληνικής παράδοσης με ένα αγαπημένο απόσταγμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αν εξαιρέσετε το πιθανό hangover της επομένης, το ούζο είναι μια σούπερ συμφέρουσα εναλλακτική για κεφάτες βραδιές, μιας και μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί μόνο του ή σε αυτοσχέδια κοκτέιλ με χυμούς φρούτων (ανθρακούχους ή μη, με κορυφαία επιλογή τη βυσσινάδα) και να σας φτάσει στο τσακίρ κέφι στο πι και φι. Το κόστος του; Και πάλι, δύσκολα θα ξεφύγετε από το φράγμα των 10€ για ένα λίτρο γλυκόπιοτου ούζου.
Μπύρα

Σταθερή αξία για low budget αλκοολούχες συνεστιάσεις εντός, αλλά και εκτός σπιτιού. Με μια δωδεκάδα μπύρες «έχετε γίνει». Για 2-3 άτομα, με δύο δωδεκάδες είστε κάτι παραπάνω από εντάξει. Το κόστος μιας εξάδας ανέρχεται στα 3-5€, ενώ μπορείτε να βρείτε αρκετά συμφέρουσες τιμές αν επιλέξετε μπύρα σε μεγάλο μπουκάλι (μονόλιτρο ή δίλιτρο).

Η μπύρα είναι ανοικτή και σε πειραματισμούς με άλλα ποτά που ενδεχομένως να έχετε στο σπίτι και τα οποία να πίνονται σε σφηνάκι. Αρκεί ένα σφηνάκι από αυτά μέσα σε ένα ποτήρι μπύρα (το γνωστό «υποβρύχιο») και η νύχτα ανεβαίνει επίπεδο. Αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, οι «ειδικοί» των κατ’ οίκον party συνιστούν να «μπλέξετε» μισό λίτρο μπύρα με 1/3 του λίτρου ουίσκι.
Ρακή/τσίπουρο/σούμα/τσικουδιά

Κάθε μέρος της Ελλάδας βγάζει και ένα διαφορετικό απόσπασμα με – λίγο έως πολύ – την ίδια γεύση με τη ρακή. Εξυπακούεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι χύμα επιλογές είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά (περί τα 4€ για ένα λίτρο χύμα ρακή ή τσικουδιά), αλλά και πάλι αν πάτε σε κάτι εμφιαλωμένο δύσκολα θα ξεπεράσετε το φράγμα των 10-12€ ανά λίτρο. 

Και εδώ οι πειραματισμοί για κοκτέιλ είναι δεκάδες και ανοικτοί σε οποιαδήποτε εκδοχή θελήσετε. Θέλετε χυμό; Θέλετε κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό; Κάποιο ενεργειακό ποτό; Περιορισμοί δεν υπάρχουν. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σταθερά στην εκτίμηση του κοινού το «τσιπουρίτο» και το «ρακίτο», τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το μοχίτο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v