Πώς να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας

Δέκα σημαντικές συμβουλές για να αντιμετωπίζετε τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας, χωρίς να παραδώσετε τα όπλα στον πανικό, το άγχος ή τη θλίψη.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας
Μετακομίζετε σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα. Ετοιμάζεστε να μείνετε μόνοι σας ή με τον σύντροφό σας για πρώτη φορά. Βιώνετε ένα διαζύγιο, την απώλεια ενός δικού σας ανθρώπου ή και εξελίξεις ευχάριστες, όπως ο γάμος ή ο ερχομός ενός παιδιού. Στη ζωή θα υπάρξουν πολλές μεγάλες αλλαγές όπως οι παραπάνω, που συχνά δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε. Παρακάτω, θα βρείτε απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και καμπές της πορείας σας, χωρίς να παρατήσετε τα όπλα ή να πανικοβληθείτε.

*Προετοιμαστείτε
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, γι’ αυτό λίγος ρεαλισμός είναι απαραίτητος. Μάθετε να μην κλείνετε τα μάτια στα σημάδια αλλαγής που βλέπετε να έρχονται: Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην εταιρία που δουλεύετε, ζυγίστε τις επιλογές σας και δημιουργήστε «σχέδιο β’» για την επαγγελματική σας αποκατάσταση πριν έρθουν τα χειρότερα. Αν πρόκειται να μετακομίσετε σε άλλη πόλη, διαβάστε και μάθετε τα πάντα γι’ αυτή ώστε να μην σας φανεί ξένος τόπος κ.ο.κ.

*Αποδεχθείτε την αλλαγή
Μία από τις βασικές «εντολές» της yoga λέει πως «όταν υποφέρουμε, είναι επειδή αντιστεκόμαστε σε αυτό που ήδη συμβαίνει». Αποδεχόμενοι τις αλλαγές, βοηθάτε τον εαυτό σας να «ξεκολλήσει» πιο γρήγορα και να αποφύγει «τραύματα» καθώς αντιστέκεται στην πορεία των γεγονότων.

*Βρείτε χρόνο να βάλετε τις σκέψεις σας σε σειρά
Είτε γράφοντας σε ημερολόγιο, είτε με διαλογισμό, είτε με μεγάλες βόλτες στη φύση που σας βοηθούν να σκεφθείτε, είτε με τη βοήθεια ενός ψυχαναλυτή αν χρειαστεί, φροντίστε να κάνετε την αυτοκριτική σας αλλά και να κατανοήσετε το νέο σκηνικό της ζωής σας ώστε να αντιμετωπίσετε με καθαρό μυαλό τα καινούρια δεδομένα.

*Αντιμετωπίστε την αλλαγή μέρα με τη μέρα
Αν νιώσετε πως η αλλαγή είναι τόσο μεγάλη και συγκλονιστική που ανατρέπει όσα γνωρίζετε και φοβάστε πως «ήρθε το τέλος του κόσμου», θυμηθείτε πως τα πάντα αντιμετωπίζονται, ένα βήμα τη φορά. Θέστε μικρούς στόχους που είναι εύκολο να τους πετύχετε, μέχρι να δείτε αποτέλεσμα και στον ευρύτερο στόχο, που είναι να αντιμετωπίσετε την συνολική κατάσταση.

*Αναζητήστε έναν «μέντορα»
Είτε αυτός λέγεται «ο καλύτερος σας φίλος», είτε είναι οι γονείς σας, είτε κάποιος που βίωσε τις ίδιες αλλαγές με εσάς, είτε κάποιο σημαντικό πρόσωπο που αισθάνεστε κοντά σας και εμπιστεύεστε, οι μέντορες στη ζωή σας είναι σημαντικοί, καθώς μπορούν να σας καθοδηγήσουν βλέποντας πιο ψύχραιμα το «δάσος» που χάνετε κοιτάζοντας το «δέντρο».

*Μάθετε να σκέφτεστε αισιόδοξα
Κι όμως, η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται. Αν επιμείνετε, θα μάθετε να μην βλέπετε συνεχώς την αρνητική πλευρά των γεγονότων και να εστιάζετε στα θετικά. Κανείς ποτέ δεν έχασε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο – αντίθετα, ο «μισοάδειος» τύπος μένει πάντα διψασμένος.

*Θέστε στον εαυτό σας καίρια ερωτήματα
Όπως τα εξής: «Μπορώ να δω την αλλαγή σαν ευκαιρία;». «Μπορώ να αντιμετωπίσω την αλλαγή αλλάζοντας τον εαυτό μου;». «Μπορώ απλώς να υπομείνω την αλλαγή μέχρι να είμαι έτοιμος να αλλάξω κι εγώ;». Απαντώντας στα παραπάνω, θα δείτε πού «πατάτε» και θα δώσετε ουσιαστικά στον εαυτό σας τις κατευθυντήριες οδηγίες για το άμεσο μέλλον.

*Αφήστε πίσω το παρελθόν
Σε μεγάλες, δυσάρεστες αλλαγές, αυτό που κάνουμε είναι να «κολλάμε» στο παρελθόν. Ένας χωρισμός είναι δυσάρεστος για όσο διάστημα θυμόμαστε την σχέση. Το πένθος μας πονά για όσο διάστημα σκεφτόμαστε έντονα το πρόσωπο που χάσαμε. Δοκιμάστε να επικεντρωθείτε περισσότερο στο μέλλον, κάνοντας καινούρια σχέδια και οργανώνοντας τα επόμενα βήματά σας, και θα δείτε πως ο πόνος της μετάβασης θα μετριαστεί.

*Μην «βυθίζεστε» σε κακές συνήθειες
Είναι σύνηθες όταν μας απασχολεί κάτι σοβαρό, να «ξεσπάμε» στον εαυτό μας μέσα από επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας, με κούτες από τσιγάρα και μπουκάλια από αλκοόλ ή κάνοντας πράγματα που δεν μας ταιριάζουν, απλώς από αντίδραση στα γεγονότα. Δυστυχώς, όμως, όσο «καλύτερα» κι αν μας κάνουν να αισθανόμαστε προς στιγμήν, στην ουσία συσσωρεύουν περισσότερα προβλήματα, τα οποία μας απομακρύνουν περισσότερο από την «αποκατάσταση» και από το να ξαναβρούμε τον ιδανικό εαυτό μας.

*Μάθετε να προσαρμόζεστε καλύτερα
Την στιγμή που θα ξαναπιάσετε τον εαυτό σας να γκρινιάζει ή να κλαίει για κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει με αυτό τον τρόπο, θυμηθείτε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές είναι να δράτε σαν χαμαιλέοντες και να βρίσκετε τρόπους να φέρνετε την νέα πραγματικότητα στα μέτρα σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v