Πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ

Αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και όλες οι πληροφορίες για εκπτώσεις και διορθώσεις σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.
Πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ
Τι ισχύει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ; Λάθη του συστήματος, ανακρίβειες, νέα εκκαθαριστικά, πιθανές εκπτώσεις, γραφειοκρατικές παγίδες, περίπλοκοι υπολογισμοί… Αν ο καθορισμός του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φαίνεται και σε εσάς γόρδιος δεσμός, διαβάστε παρακάτω συγκεντρωμένα με απλά λόγια όλα τα τελευταία σχέδια και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τον τρόπο να υπολογίσετε ακριβώς τον φόρο.

Ο νέος ευνοϊκός όρος για τους φορολογούμενους
Μετά το μεγάλο μπέρδεμα και τις αντιδράσεις για την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών σε συγκεκριμένες περιοχές, το υπουργείο επανήλθε με την εξής απόφαση: Θα υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, και ο κάθε φορολογούμενος θα επιλέγει εκείνον από τους δύο που του δίνει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα, δηλαδή τον μικρότερο φόρο.

Οι δύο μέθοδοι είναι οι εξής: Ο πρώτος ορίζεται από τον τελευταίο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, με βάση δηλαδή την χαμηλότερη πλησιέστερη τιμή του συστήματος αντικειμενικών αξιών, ενώ ο δεύτερος ορίζεται από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν πέρυσι τον Ιούνιο οι τιμές σε 457 διαφορετικές περιοχές της χώρας, με τιμές ανά τετραγωνικό.

Πότε θα αποσταλούν τα νέα εκκαθαριστικά;
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί ο διπλός υπολογισμός και να αποσταλούν τα νέα εκκαθαριστικά σε όσους δικαιούνται χαμηλότερο φόρο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Πόσες δόσεις θα περιλαμβάνει ο ΕΝΦΙΑ;
Ο αρχικός νόμος ορίζει τέσσερις δόσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν ως τον Δεκέμβριο του 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες συνεννοήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, οι δόσεις επεκτείνονται σε έξι, μέχρι δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015, με πιθανότητα να προστεθεί μία εξτρά δόση (ως τον Μάρτιο του 2015) για τους οικονομικά ασθενέστερους. Σημειώνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί 1,5% έκπτωση σε όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ.

Τι ισχύει για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές;
Εκπτώσεις ή απαλλαγές σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δηλαδή πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες αναμένονται να προστεθούν στο νόμο του ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής ανάλογης του Κοινωνικού Μερίσματος, στην οποία ο κάθε πολίτης θα ενημερώνεται αν δικαιούται έκπτωση 50%, πλήρη απαλλαγή ή τίποτα. Επιπλέον, διευθετείται το ζήτημα μιας γραφειοκρατικής «παγίδας»: Για την έκπτωση, δεν θα χρειάζεται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς αίρεται η προϋπόθεση ο φορολογούμενος να μη χρωστά στο δημόσιο για να δικαιούται την έκπτωση, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος.

Η έκπτωση του 50% θα δίδεται σε όσους είχαν εισόδημα μέχρι 9.000€ κατά το περασμένο έτος, με προσαύξηση 1.000€ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και για κτίσματα μέχρι 150τ.μ. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ, το όριο αυξάνεται στα 12.000€. 

Τι είναι ο συμπληρωματικός φόρος
Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ατομική περιουσία άνω των 300.000€. Αυτοί είναι και οι πλέον πληγέντες από τις νέες αντικειμενικές αξίες, γι’ αυτό και θα ευνοηθούν από τις τροποποιήσεις του υπουργείου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Καθημερινή ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο το 2013 εκτιμήθηκε στα 600.000€, ενώ με το νόμο του ΕΝΦΙΑ στα… 3,5 εκατομμύρια. Με τη νέα μέθοδο, ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στα 28.500€, ενώ πλέον με τη δυνατότητα της επιλογής της «ευνοϊκότερης μεθόδου», ο συμπληρωματικός φόρος περιορίζεται στα 600€ (μείωση άνω του 97%). Μπορείτε να δείτε τις αντικειμενικές αξίες εδώ

Πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ 
Εδώ θα βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο αυτόματου υπολογισμού του φόρου με απλοποιημένα κριτήρια (δεν αποτελεί επίσημο εργαλείο της κυβέρνησης). Χρειάζεται προσοχή, καθώς αν το ακίνητο διαθέτει βοηθητικούς χώρους, θα πρέπει να τους καταχωρείτε ξεχωριστά, πατώντας «Προσθήκη νέου».

Τα στοιχείου που θα κληθείτε να συμπληρώσετε και παίζουν ρόλο στον υπολογισμό είναι τα εξής:
*Η επιφάνεια του κτίσματος σε τετραγωνικά μέτρα
*Αν είναι βοηθητικός χώρος
*Αν το κτίσμα είναι ημιτελές
*Αν πρόκειται για ειδικό κτίριο (σταθμοί, βιοτεχνίες, αγροτικά κτίρια, τουριστικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ευαγή ιδρύματα ή νοσηλευτήρια)
*Η τιμή ζώνης, που θα βρείτε στη λίστα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου
*Η παλαιότητα του κτίσματος, ο όροφος και οι προσόψεις του, όπως συμπληρώθηκαν στο Ε9

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός υπολογισμός του φόρου θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Σεπτεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v