Καλές φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό: Γίνεται;

Μυστικά και συμβουλές επαγγελματιών φωτογράφων, για να βγάζετε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες ακόμα και στις πιο σκοτεινές συνθήκες.
Καλές φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό: Γίνεται;
Βραδάκι στην παραλία, στο μπαρ ή απλώς στην ταράτσα του σπιτιού. Χωρίς φλας οι φωτογραφίες σας βγαίνουν σκοτεινές, με φλας τα μάτια σας είναι κατακόκκινα και οι λευκές επιφάνειες «καμένες». Υπάρχει, άραγε, λύση; Υπάρχει. Συγκεντρώσαμε τα κόλπα και τα μυστικά των ειδικών, για να βγάζετε φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού… σαν επαγγελματίας.

Πειράξτε το ISO: Αυτή είναι η λειτουργία της φωτογραφικής σας μηχανής που ρυθμίζει την ευαισθησία της στο φως. Υπάρχει τόσο στις DSLR όσο και στις compact μηχανές, και μπορεί να ρυθμιστεί τόσο αυτόματα (αυτό που κάνατε μέχρι σήμερα) όσο και χειροκίνητα. «Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επιλέξτε το υψηλότερο ISO που επιτρέπει η κάμερά σας» λέει ο φωτογράφος Eustacio Humphrey. Στα παλιότερα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, αυτό ίσως επηρεάσει την ποιότητα των φωτογραφιών σας σε pixels, χρώμα ή ανάλυση –πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το υψηλότερο δυνατό ISO με την καλύτερη δυνατή ποιότητα φωτογραφίας.

Φέρτε το δικό σας φως: Το ότι η φωτογραφία σας δεν έχει αρκετό φυσικό φωτισμό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τον δημιουργήσετε τεχνητά. «Μια εξαιρετική low cost λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φωτάκι LED για να ‘φωτίσετε’ το αντικείμενό σας με το ελεύθερο χέρι σας» λέει ο φωτογράφος Doug Hac. Στην ίδια λογική, άλλωστε, βασίζεται το (πολύ πιο επιθετικό) φλας.

Σταθεροποιήστε την κάμερα: Όταν χρησιμοποιείτε λειτουργίες όπως το περίφημο night shot, ή αυξάνετε χειροκίνητα το ISO όπως λέγαμε προηγουμένως, η κάμερα πρέπει να είναι σταθερή για αρκετά δευτερόλεπτα. Όσο ‘σταθερό χέρι’ και αν πιστεύετε ότι έχετε, δεν θα κάνει με τίποτα την δουλειά που θα έκανε ένα τρίποδο. Ακόμα, όμως, και αν δεν έχετε τρίποδο μαζί σας, μπορείτε να φανείτε δημιουργικοί, στερεώνοντας απλώς την κάμερα επάνω σε κάτι σταθερό –από ένα τειχάκι μέχρι ένα βιβλίο, ή ακόμα και ένα φαρδύ μπουκάλι, όλα τα έχουμε δει να χρησιμοποιούνται.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σταθεροποιήστε την κάμερα, φτιάξτε το κάδρο σας και εν συνεχεία ρυθμίστε την να τραβήξει την φωτογραφία δύο δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα πατήσετε το κουμπί. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα κουνηθεί στο ελάχιστο, και θα «εκμεταλλευτεί» όλο το διαθέσιμο φως για την φωτογραφία.

Αναζητήστε κρυμμένες πηγές φωτός: Ένα περιβάλλον που φαίνεται σκοτεινό σε εσάς, μπορεί να μην είναι τόσο για την κάμερά σας. Για παράδειγμα, ένα κερί σε ένα υποφωτισμένο μπαρ μπορεί να κάνει θαύματα στον φωτισμό της φωτογραφίας σας, αναλόγως την γωνία στην οποία θα τοποθετηθεί. Πειραματιστείτε με τις πηγές φωτός που στο μάτι σας φαίνονται αμελητέες (τέτοιες είναι επίσης τα φωτορυθμικά μιας συναυλίας ή ενός club) και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v