Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone

Δεκαπέντε συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κάμερα του smartphone σας και να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με την συσκευή του τηλεφώνου σας.
Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone
Οι φανατικοί της τέχνης της φωτογραφίας θα απορρίψουν χωρίς καμία συζήτηση μια εικόνα αν μάθουν ότι έχει ληφθεί από κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, οι κατασκευαστές των σύγχρονων smartphones κάνουν ολοένα και μεγαλύτερα βήματα για να τους διαψεύσουν, ενσωματώνοντας κάμερες υψηλής ανάλυσης και ρυθμίσεις ή gadgets που συνεχώς βελτιώνουν την ποιότητα των φωτογραφιών.

Σύμφωνοι, αν θέλετε «επαγγελματικές» φωτογραφίες, μία «κανονική» φωτογραφική μηχανή είναι μονόδρομος. Αλλά σήμερα, που το Instagram έχει γίνει το μεγαλύτερο online φωτο-άλμπουμ παγκοσμίως και που τα smartphones μπορούν να βρίσκονται παντού – όπως για παράδειγμα στην παραλία στις διακοπές μας ή στις καθημερινές μας μετακινήσεις όπου δεν μπορούμε να κουβαλάμε ολόκληρη DSLR – δεν μπορούμε παρά να εκμεταλλευτούμε την άνεση του να έχουμε μια κάμερα συνεχώς στο τσεπάκι μας. Γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε συμβουλές για να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την κάμερα της τηλεφωνικής συσκευής μας και να τραβάμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με αυτή.

*Πλησιάστε στο θέμα
Όσο πιο κοντά έρχεστε στο αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφήσετε, τόσο πιο ευκρινώς και με καλύτερο φως, άρα και περισσότερη λεπτομέρεια θα αποτυπωθεί στην φωτό. Αποφύγετε το ψηφιακό zoom, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι ένα «άσχημο» crop της εικόνας, κάτι που ούτως ή άλλως μπορείτε να κάνετε μετά, στην επεξεργασία της φωτογραφίας.

*Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες αντί να χρησιμοποιείτε έτοιμα φίλτρα
Δεν λέμε ότι δεν έχουν κι αυτά τη χάρη τους, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την εποχή της παντοκρατορίας του Instagram, αλλά η αλήθεια είναι πως τα φίλτρα – ιδιαίτερα τα ρετρό- είναι πλέον «πολυπαιγμένα» και το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά ξεχωριστό και μοναδικό. Προτιμήστε να επεξεργαστείτε μόνοι σας ένα-ένα τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας, όπως τα contrast, sharpness, θερμοκρασία χρωμάτων κλπ, που είναι πλέον ενσωματωμένα στις περισσότερες φωτογραφικές εφαρμογές των smartphones. Έτσι, θα πετύχετε το οπτικό αποτέλεσμα που θέλετε επακριβώς, χωρίς να βαδίσετε στην πεπατημένη των υπόλοιπων εκατομμυρίων χρηστών των photosharing apps.

*Βρείτε την εφαρμογή κάμερας που σας ταιριάζει
Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην ενσωματωμένη εφαρμογή λήψης φωτογραφιών που σας παρέχει η συσκευή σας. Δοκιμάστε διαφορετικά φωτογραφικά apps για να δείτε ποιο καλύπτει τα γούστα σας, ποιο σας είναι πιο κατανοητό ή εύχρηστο, ποιο περιλαμβάνει λειτουργίες σημαντικές για εσάς. Για παράδειγμα το «Camera Awesome» επιτρέπει τον διαχωρισμό των ρυθμίσεων AF (αυτόματης εστίασης) και έκθεσης, ενώ περιλαμβάνει τις χρήσιμες λειτουργίες «Awesomize» και «Burst», καθώς και οδηγό σύνθεσης κάδρου. Αντίστοιχες λειτουργίες και περισσότερες εξατομικεύσεις επιτρέπει η εφαρμογή Camera+.

*Αποφύγετε το flash
Στην πλειονότητα των smartphones, το φλας δεν κάνει ακριβώς την δουλειά που θα έπρεπε, καθώς στην πραγματικότητα είναι απλώς δεσμίδες LED φωτισμού που δημιουργούν φωτισμό λανθασμένης θερμοκρασίας και μεγάλης «διάρκειας», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα φωτογραφίες θολές και κακοφωτισμένες. Παράλληλα, το γεγονός ότι η πηγή του φλας βρίσκεται πολύ κοντά στον φακό της κάμερας καθιστά τα κόκκινα μάτια και άλλα ψεγάδια αναπόφευκτα. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν αν βρίσκεστε σε σκοτεινό μέρος; Η καλύτερη λύση, αν δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, είναι να εντοπίσετε ενδιαφέρουσες πηγές «ημίφωτος» τριγύρω, όπως για παράδειγμα μία πινακίδα νέον μέσα στο μπαρ ή οι δέσμες φωτός σε μια συναυλία κ.ο.κ.

*Διατηρήστε τον φακό καθαρό
Είναι απλό και βασικό, αλλά λίγοι κάτοχοι smartphone το τηρούν: Ο φακός της συσκευής πρέπει να διατηρείται καθαρός, αφού η τσέπη μας και τα μέρη από τα οποία περά η «πλάτη» του κινητού δεν είναι τα πιο καθαρά που μπορεί κανείς να φανταστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε εικόνες πιο σκοτεινές και ασαφείς από όσο θα έπρεπε. Ένα προσεκτικό καθάρισμα με πανάκι δεν θα βλάψει τους φακούς, που σήμερα κατασκευάζονται ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικοί, αλλά το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται ανά διαστήματα ένα ειδικό καθαριστικό φακών για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

*Τσεκάρετε την ανάλυση των φωτογραφιών
Πριν πατήσετε το κλικ, ελέγξτε την προεπιλεγμένη ανάλυση και ποιότητα φωτογραφίας στις ρυθμίσεις της κάμερας. Αν θέλετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με σκοπό να δημοσιεύσετε κάπου τη φωτογραφία ή να την αξιοποιήσετε με οποιονδήποτε τρόπο πέρα από ένα απλό μήνυμα σε κάποιον φίλο σας, επιλέξτε το «Μεγάλο μέγεθος» και το «100%» στην επιλογή της ποιότητας του αρχείου στις σχετικές ρυθμίσεις της κάμερας.

*Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις
Τα περισσότερα smartphones περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες της κάμερας για να προετοιμάσετε το έδαφος για την ιδανική φωτογραφία: Ρυθμίστε το ISO, την φωτομέτρηση, τις συνθήκες φωτισμού (π.χ. εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, χιόνι ή λάμπα πυρακτώσεως, πορτρέτο κλπ), την Ισορροπία Λευκού και την λειτουργία σταθερότητας, που χρησιμοποιεί το αξελερόμετρο της συσκευής για να επιτρέψει στην κάμερα να τραβήξει την φωτογραφία μόνο όταν το χέρι σας είναι απολύτως σταθερό. Μάθετε τι σημαίνουν όλοι οι παραπάνω όροι και πώς θα αξιοποιήσετε αυτές τις γνώσεις σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life

*Διορθώστε τα χρώματα
Μερικές κάμερες το έχουν και μερικές όχι: Υπάρχουν οι συσκευές με κάμερα που χαίρεσαι να βλέπεις τα χρώματά τους στην οθόνη και άλλες που αδυνατούν να αιχμαλωτίσουν την «ζωηράδα» της πραγματικής εικόνας. Αν η συσκευή σας ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, φροντίστε να επεξεργαστείτε τα χρώματα μετά την λήψη (αυτή η δυνατότητα παρέχεται από όλες τις φωτογραφικές εφαρμογές), αυξομειώνοντας τις μπάρες κάθε απόχρωσης μέχρι να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Δεν βλάπτει επίσης να το… ρίξετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, που μπορεί να καλύψει τις χρωματικές αδυναμίες.

*Μην ξεχνάτε τους κανόνες της φωτογραφίας
-Προτιμήστε το φως να έρχεται από πίσω σας ή από το πλάι
-Κατεβείτε στο ύψος του θέματός σας
-Ενεργοποιήστε το πλέγμα, ώστε να τοποθετείτε το κεντρικό θέμα του κάδρου σας σύμφωνα με τον «κανόνα των τρίτων», ήτοι όχι στο κέντρο της φωτογραφίες αλλά εκεί που τέμνονται οι ευθείες του πλέγματος
-Αποφύγετε τις στημένες φωτογραφίες και πιάστε τα πρόσωπα σε κινήσεις αυθόρμητες και καθημερινές
-Δώστε προσοχή στην γραμμή του ορίζοντα, ώστε να μην βγει στραβή η φωτογραφία. Τοποθετήστε τον ορίζοντα όχι στη μέση του κάδρου αλλά σε απόσταση ενός ή δύο τρίτων από το μέρος του.
-Αξιοποιήστε τα σημεία φυγής και τις δυναμικές διαγώνιες γραμμές – π.χ. έναν δρόμο που ξεμακραίνει – ή τις νοητές ευθείες που «παίζουν» με τον εκτός κάδρου χώρο – π.χ. το βλέμμα ενός προσώπου που κοιτά κάπου εκτός κάδρου, μια πινακίδα με βέλος κλπ.
-Αν φωτογραφίζετε κάποιον άνθρωπο με φυσικό φόντο (όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις τυπικές φωτογραφίες διακοπών), φωτογραφίστε είτε ολόκληρο το σώμα του είτε από τη μέση και πάνω. Φωτογραφίες που «κόβουν» το άτομο στα γόνατα τείνουν να είναι αντιαισθητικές.
-Πριν τραβήξετε τη φωτογραφία, παρατηρήστε καλά τη σύνθεση του κάδρου σας, για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο, καλώδιο, στοιχείο που «χαλά» την σύνθεση
- Ο σωστός τρόπος για να κρατάτε το smartphone είναι και με τους δύο αγκώνες να ακουμπούν στο σώμα, ενώ κρατάτε τo κινητό μπροστά στο πρόσωπό σας. Με αυτό τον τρόπο έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να το κουνήσετε απ’ ό,τι με τα χέρια τεντωμένα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v