Πώς να μείνω έγκυος;

Πότε είναι οι γόνιμες μέρες; Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης; Ποιες κακές συνήθειες πρέπει να κόψετε; Οδηγίες για να… έρθει ο πελαργός.
Πώς να μείνω έγκυος;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, η φύση θα μας ρωτούσε πότε κάνουμε σεξ με σκοπό τεκνοποίησης και πότε απλώς για διασκέδαση… και θα φρόντιζε για τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Καθότι, όμως, δυστυχώς ο κόσμος μας δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ιδανικός, είναι γεμάτος από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης. Τι μπορείτε να κάνετε για να… έρθει ο πολυπόθητος πελαργός; Πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως εξηγεί ο Χάρης Χηνιάδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, στο Iatronet.gr.

Βρείτε τις «γόνιμες μέρες» σας: Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή, σε ένα κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Δείτε εδώ περισσότερους τρόπους να βρίσκετε τις γόνιμες μέρες σας, ακόμα και αν ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός.

Βελτιώστε τη διατροφή σας: Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα μωρό. Η διατροφή σας πρέπει να περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί, πατάτες, ρύζι και άλλα δημητριακά (ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατόν), χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μη λιπαρό κρέας και ψάρια.

Προσέξτε το βάρος σας: Το πολύ αυξημένο ή πολύ μειωμένο βάρος μπορεί να απορυθμίσει την περίοδό σας και να εμποδίσει τη σύλληψη. Μια γυναίκα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 29 ή μικρότερο από 19 είναι σαφώς δυσκολότερο να συλλάβει.

Μετριάστε το αλκοόλ: Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερες από δύο μονάδες οινοπνεύματος (ήτοι, δύο μεζούρες ποτού) για τις γυναίκες και τρεις για τους άνδρες την ημέρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο σπέρμα ή τα ωάρια, και να ευθύνονται για προβλήματα υπογονιμότητας.

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη στειρότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες και τα προβλήματα σπέρματος στους άνδρες. Μειώνει επίσης την επιτυχία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Η μαριχουάνα και η κοκαΐνη έχουν επίσης επιπτώσεις στο σπέρμα.

Ασκηθείτε: Η κανονική ή μέτρια άσκηση (όπως το έντονο περπάτημα) για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως θα βοηθήσει στη σύλληψη και τον έλεγχο του βάρους σας. Η άσκηση μειώνει επίσης την πίεση και ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της καλής αίσθησης του σώματος.

Σκεφτείτε την εργασία του συντρόφου σας: Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν ακινησία για μεγάλες περιόδους, όπως η μεγάλης διάρκειας οδήγηση ή η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως τα χρώματα ή τα φυτοφάρμακα, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα σπέρματος.

Διαχειριστείτε το στρες: Το στρες δεν προκαλεί στειρότητα, αλλά η υπερβολική ανησυχία μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τον μηνιαίο κύκλο. Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και να βρείτε το χρόνο να χαλαρώσετε.

Πάρτε φολικό οξύ: Όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα φολικού οξέος ημερησίως, για να μειώσουν την εμφάνιση γενετικών προβλημάτων όπως η δισχιδής ράχη (spina bifida).

Αποφύγετε τα πολλά φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα σύλληψης. Συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v